Flaş Haber Yeni

NEREDE KALMIŞTIK?

NEREDE KALMIŞTIK?

NEREDE KALMIŞTIK?

KAHRAMANMARAŞLI DEPREMZEDE GAZETECİ İLHAN GÖKALP, 6 ŞUBAT DEPREMİNİ ANLATTI

Bugün Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ilimizde meydana gelen depremlerin 2’nci yıl dönümü. ‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depreme mesleğini icra ederken yakalanan Kahramanmaraşlı Gazeteci İlhan Gökalp ile asrın felaketinin 2. yılında röportaj yaptık. Bir takım sorular yönelttik.

İşte o röportajımız:

KARA: “İLK DEPREM ANINI NASIL YAŞADINIZ ?”
Kahramanmaraşlı Gazeteci Gökalp: “Depreme ofisimde yakalandım. Kahramanmaraş’ın 12 Şubat Bayramı yaklaştığı için işlerimi yapıyordum, genelde bayram zamanlarında yoğun olduğumuz için çoğu zaman ofiste kalırdım. İlk etapta epey süredir Pazarcık ilçemizde son yıllarda sıklaşan ama 3,5 şiddetini geçmeyen depremlerden olduğunu sandım. Çalışma masamın sol tarafında kitaplığım vardı. Depremin hızı artınca o devrildi ve yönümü oraya döndüm. Depremin şiddeti arttı ben koltuğa sımsıkı tutundum bir anda büyük bir gürültüyle yıkıldık.  Karanlığa düştüm toprak kokusu burnuma geldi sonra belime kadar enkazın içindeydim ama göğsümden yukarısı meydandaydı. Biri geldi yardım etti hala yüzünü hatırlayamıyorum yavaş yavaş geliyor o anlara ait hafızam. Otopark tarafı vardı oraya çıktım oradan çıkmam dört beş saati bulmuştu. Orda iki yaşlı bir tane de genç vardı onların tanıdıkları gelince kurtulduk oradan. Doğruca caddeye ayağımı basar basmaz eve doğru ilerlemeye çalıştım biraz ilerde annemle babamı buldum. Büyükşehir Belediyesinin altına ateş yakmışlardı oraya sığındık. Benim sol bacağım ve kolum kıpırdatamıyorum ayağımı sürüyordum resmen. Oradan stadyuma geçtik 6 gün burada kaldık sonrasında tedavi amaçlı çıkmak zorunda kaldım şehirden çünkü annemde babamda ilaç kullanıyorlardı ve ben ayağıma basamıyordum.” dedi.

KARA BURDUR’DA NELER YAŞADINIZ ?

Kahramanmaraşlı Gazeteci İlhan Gökalp: “Burdur’a gelme gibi bir düşünce ile çıkmamıştık aslında. Şehirden tahliyeyi Mersin-Antalya-Trabzon olarak yapıyorlardı. Bize uçak ile tahliye çıkmıştı ailem uçağa binmek istemeyince yaklaşık 10 saat otobüs bekledik ve sonrasında Antalya yolculuğumuz başladı oradaki polis arkadaşlar KYK yurdunun tedavi için daha sağlıklı olacağını belirtti. Bende direk ailem için en iyi kararın o olacağını düşünerek Burdur KYK yurduna yola koyulduk. Burdur KYK yurduna geldiğimiz ilk andan itibaren hem öğrenci kardeşlerimiz hem hocalarımız hem KYK yönetimi biz depremzedeleri resmen bağrına bastı bizi. Yaklaşık 40 gün Burdur’da yaşadık. Burdur’da meslektaşlarımdan ilk temas eden Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabiri Halil İbrahim Kara oldu. Tanıştığımız ilk günden Burdur’dan ayrıldığımız güne kadar ne beni ne ailemi yalnız bırakmadı. Çağdaş Burdur Gazetesi yönetimi de gazete çalışan meslektaşlarımız da sağ olsunlar desteklerini esirgemediler. Burdur’un bizim için ayrı bir yeri var. Henüz Kahramanmaraş’ta bazı şeyleri yoluna koyup Burdur’a ziyarete gidemedik ama inşallah yakın zamanda oraları ziyaret etmeyi istiyoruz. Bu kez daha sağlıklı bir şekilde inşallah.” diye konuştu.

MEMLEKETE DÖNÜŞ HİKÂYESİ

Gökalp açıklamasının devamında; “Bana kalsa ben Kahramanmaraş’a dönüş almazdım. Hem meslektaşlarımın memleketin sana ihtiyacı var abi demesi, hem ailemin geri dönmek istemesi üzerine Kahramanmaraş’a döndük.
Döndükten sonra yaklaşık üç ay çadırda yaşadık, çadır şartları her geçen gün zorlaşınca bir ev kiraladık.

Yeni normalimize alışmaya hala çalışıyoruz. Babamın yaklaşık elli yıl yaşadığı mahalle ailemin ise otuz yıldır yaşadığı mahalleden kopmak kolay olmadı. Kahramanmaraş merkezde,  çarşıda ömür geçiren yaşayan bir aile idik. Yeni bulunduğumuz bölgeye alışmak hala zor gurbette gibi hissettiriyor bazen.

Depremden iki yıl geçmesine rağmen evimiz hala yapılmadı bizim mahallede yapılacağı bilgisini aldık. Orasının da rezerv alan içerisinde kalan yıkılmayan ev sahipleri ile sorun yaşanmasından dolayı mahkeme sonuçları beklenildiği bilgisi mevcut. Umarım en yakın sürede yapılır ve en azından mahallemize yeniden döneriz.  İş hayatıma yeniden dönme noktasında zorluklarım oldu hala tam randımanlı şekilde geri dönüş sağlamış değilim. Gerekli cihazları temin noktasında zorlandığımı söylemeliyim çünkü ne yazık ki muhasebecimin hatası sebebiyle devletin sunduğu hiç bir destekten faydalanamadık. Elimden geldiğince işimi yapmaya gayret ediyor şehrimin yeniden ayağa kalkması için mücadelemizi veriyoruz.” dedi.

“DEPREM YIKAR , YIKILMAYAN BİNALAR YAPSINLAR”

Düşünce ve görüşlerini de paylaşan İlhan Gökalp: “Benim ofisim on saniyede yıkıldı, Ebrar siteleri yedi saniyede yıkılmış , çarşı merkezde yıkılanlar maksimum otuz saniye dayanmış ülkemizin ne yazık ki gerçeğidir deprem aynı yağmur kar yağışı gibi bir doğal afet sadece oluşumu zaman alıyor. Nasıl yağmur yağdığında şemsiye açıp önlem alıyorsak ıslanmamak için depremde de yıkılmayan sağlam temelli binalar yapmakta fayda var. Kahramanmaraş depremlerinde gördük ki canlı şahidiyim sağlam olmayan bina yerle bir olurken sağlam olan bina sağlıklı olmayan zeminde dahi olsa ayakta kalabiliyor.” sözlerine vurgu yaptı.

“BURDUR HALKINA TEKRAR TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Burdur halkında teşekkür eden Gazeteci İlhan Gökalp: 

“Burdur halkına ailem ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Zor zamanlarımızda yanımızda oldular. Meslektaşım Halil İbrahim Kara ve Çağdaş Burdur Gazetesi ailesine , Üniversite Hocalarımızdan Nurdan Kara ve diğer hocalarımıza  Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü KYK yönetimine ismini bilmediğim bir çok kişiye teşekkür ediyorum.” dedi.