Flaş Haber Yeni

NEREDE KALMIŞTIK? GAZETELER NEREDEN KAZANACAK?

NEREDE KALMIŞTIK? GAZETELER NEREDEN KAZANACAK?

TMMOB ilanlarını kendi internet sitelerinde yayınlama kararı aldı. Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’nde askı yöntemi ilanlar devam ediyor. Peki gazeteler nereden para kazanacak, gazete çalışanlarının maaşları nereden karşılanacak?

Bugünkü köşe yazımın ana konusu yerel gazeteler. Bilindiği üzere ülke genelindeki tüm resmi ilanlar  ilan yayınlama hakkı bulunan gazetelere Basın ilan Kurumu (BİK) tarafından dağıtılmaktadır. 

Bu resmi ilan yayınlama hakkı belirli şartları tamamlayan internet gazeteleri de dahil edildi. Kısacası Basın İlan Kurumu tüm gazetelerin ve internet gazetelerinin ekmek kapısı oldu.  Sektörde çalışan birçok basın mensubuna ekmek verilmesine vesile olan Basın İlan Kurumu  oda, borsa ve birliklerin genel kurul ilanlarına da aracılık ederek özellikle yerel gazetelere destek vermektedir.  Tabi BİK’in yerel gazetelere verdiği bu destek çeşitli bahanelerle darbe vurulmaktadır. 
Kamu tasarruf tedbirlerinin uygulandığı, gazetelerin gelirlerinin daraldığı dönemde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, aldığı yeni bir kararla bünyesinde bulunan odaların genel kurul ilanlarının artık gazetelerde yayımlanmayacağını duyurdu. 
Daha önceki yönetmelikte genel kurullara ilişkin duyuruların gazetelere ilan verilerek yapılması öngörülüyordu. Ancak yeni düzenleme ile, “Ana Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede”, (e) bendinde yer alan “Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede” ve aynı bentte yer alan ‘Oda Merkezi bulunan yerlerde birer gazeteyle” ibareleri “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde’ şeklinde” değiştirildi.
Yani bu demek oluyor ki  biz gibi yerel gazetelerin bir ekmek kapısı daha kapanmış oldu. Peki soruyoruz.  Bünyesinde belirli bir sayıda fikir işçisini çalıştırma zorunluluğu bulunan biz gibi yerel gazete çalışanlarının maaşını kim ödeyecek. Ekmeğini nereden kazanacak?

KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMELİ

Öte yandan Köylere Hizmet Götürme Birliklerinde ilan usulü eskiden olduğu gibi ‘Askı’ yöntemi ile yapılmaktadır. Yönetmeliklere uygun olarak yapılan mal ve hizmet alımı ilanları da yeni bir düzenleme yapılarak Basın İlan Kurumu aracılığı ile yerel gazetelere de verilmedir. Çünkü her geçen gün  ödevleri ağırlaşmasına rağmen  ilan pastası daralan yerel gazetelerin yaşatılması, istihdamın desteklenmesi gerekir.

Halil İbrahim Kara (Köşe Yazısı)