Flaş Haber Yeni

KEDİ VE KÖPEK TIRAŞINDA BİLİNMESİ GEREKENLER: VETERİNER HEKİM EMRE BAYAR AÇIKLADI

KEDİ VE KÖPEK TIRAŞINDA BİLİNMESİ GEREKENLER: VETERİNER HEKİM EMRE BAYAR AÇIKLADI

Kedi ve Köpek tıraşları ile ilgili bilinmesi gerekenler için Burdur’da uzun süredir hizmet veren Bayar Veteriner Kliniği Sahibi Veteriner Hekim Emre Bayar ile sizler için röportaj gerçekleştirdik.

İşte röportajın detayları..

KEDİ-KÖPEK TIRAŞLARINDA SÜREÇ NASIL İLERLİYOR?

Kedi ve köpek tıraşlarında sürecin nasıl ilerlediği ile ilgili açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Emre Bayar, kedilerin tıraştan rahatsız oldukları için kedilerde genelde anestezili tıraşı yapıldığını ancak veteriner olarak anestezili tıraş tavsiye etmediğini ifade etti. Bunun nedenini de açıklayan Vet. Hekim Emre Bayar; “Anestezi herhangi bir sebeple, bazı komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar bizim en korktuklarımızdır ve bunlar kedilerde kalp ve solunum durmasıdır. Bunun yanında anestezi verildiği sırada kusmalar gerçekleşebilir, bu kusmalarda kedileri aspire edebilir.

Yani kedinin akciğerlerine, mama, su veya mide içeriği kaçabilir ve bu da akciğer enfeksiyonlarına neden olurken, aynı zamanda ölüme kadar sebep olabilir. Bu nedenle anestezili tıraşları biz çok fazla tavsiye etmeyiz.” dedi. Ancak hasta yakınları çok fazla tüy dökmelerinden şikayetçi olduğu zamanlarda, hasta yakınlarını anestezi izin formlarına tabi tutarak, tıraş işlemini gerçekleştirdiklerin ifade etti.

Köpeklerde tıraş sürecinin daha kolay olduğunu söyleyen Veteriner Hekim Bayar, çoğu köpek türlerinin anestezisiz tıraş edilebildiğini ancak bazı zorunluluklar nedeniyle küçük, orta ve büyük ırkların anestezili tıraş edildiğini söyledi.

Bazı köpek ırklarının makineyle tıraş edilmediğini, Pomeranian Paddle gibi özel ırkların makas ile tıraş edildiğini de sözlerine ekledi.

TIRAŞIN DEZAVANTAJLARI VAR MI? VARSA NEDİR?

Veteriner Hekim Emre Bayar, kedi ve köpekleri tıraş ettirmenin bazı dezavantajları olduğunu da belirtti. Emre Bayar, “Kedi ve köpeklerde bulunan tüyler çocukları (kedi ve köpekler), soğuklara karşı koruduğu gibi aynı zamanda sıcağa karşı da koruyorlar. Bu tüylerden dolayı sıcaklık veya soğukluk doğrudan deriye temas etmiyor.” ifadelerine yer vererek, kedi ve köpeklerde bulunan tüylerin vücut sıcaklığını dengede tutmak için önemli olduğunu vurguladı. 

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE TÜY DÖKÜLMESİ NASIL ÖNLENEBİLİR?

Kedilerde ve köpeklerde tüy dökülmesi önlenebilir mi? Sorumuza cevap veren veteriner Hekim Emre Bayar, tüy dökülmesi tamamen ortadan kalkmasa bile azaltılabileceğini ifade etti. Bunun ise belirli aşamalarla mümkün olabileceğini sözlerine ekleyen Vet. Hekim Emre Bayar bunun ilk olarak “Süper Premium Mama” olarak adlandırılan kaliteli kuru mamaların düzenli olarak kullanması gerektiğini vurguladı. Kaliteli kuru mamalarının içerisinde somon yağları ve B, Bakır, Çinko gibi vitamin komplekslerinin olduğunu da ekleyen Bayar, ikinci olarak ise evcil hayvanlar için gıda takviyelerinin kullanılmasına değindi.

Üçüncü ve en önemli şeylerden birisinin de evcil hayvanların günlük olarak taranması gerektiğinin altını çizdi.

Süreci özetleyen Bayar: “Üç kalemde inceleyecek olursak birincisi kaliteli mama, ikincisi gıda takviye ürünleri, üçüncüsü de taramak. Bu üç kademe tüy dökülmeyi engelleyeceği için en önemlileri arasındadır. Bu maddeler ciddi anlamda azaltır ve çoğu zaman tıraşa da gerek kalmaz.

KEDİ-KÖPEK TIRAŞ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Kedi ve köpek tıraşlarında 2024 yılı için fiyat listesi şu şekilde:

Kedilerde tıraş ücretleri 600 ile 1000 TL arasında iken;

Köpeklerde tıraş ücretleri 800 ile 2 bin TL arasında değişiyor.

Aradaki fiyat farkının nedenini de açıklayan Bayar: “Burdur Veterinerler Odası’nın belirlediği fiyatlara ek olarak, anestezi kullanıldığında anestezi ücreti de ekleniyor. Aynı zamanda bir golden'ı tıraş ettiğimiz süre yaklaşık 2,5-3 saati bulabiliyor. Ama küçük bir Chihuahua yarım saat sürer. Oluşan süre farkı nedeniyle fiyatlar farklılık gösterebiliyor.

BURDURLULAR HANGİ MEVSİMİ TERCİH EDİYOR

Burdur’da yaşayan vatandaşlar, evcil hayvanlarını tıraş ettirmek için genellikle, Haziran ve Ekim aylarını tercih ediyor.

H.Nesibe Solak-Zuhal Daldal