Flaş Haber Yeni

BURDURLU GENÇ ORGANLARIYLA 4 KİŞİYE UMUT OLDU

BURDURLU GENÇ ORGANLARIYLA 4 KİŞİYE UMUT OLDU

Burdur’da dün akşam saatlerinde beyin ölümü gerçekleşen hastanın organlarını ailesi bağışladı.

Burdur'un Gölhisar ilçesinde evde banyoda düşme sonucu beyin kanaması geçiren ve üç gündür Burdur Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi gören H.T. (34), dün gece beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine organları bağışlandı.

Akdeniz ve Hacettepe üniversiteleri doku ve organ nakil merkezlerinden gelen özel ekipler, öğlen saatlerinde Burdur'a ulaştı ve saat 12.00'de ameliyata başladı. Yaklaşık 3,5 saat süren operasyonla alınan kalp, Ankara'da nakil bekleyen bir hasta için Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'ndan uçakla gönderildi. Karaciğer ve böbrekler ise Antalya'daki hastalara nakledilmek üzere araçla sevk edildi.

Organ bağışı sayesinde dört hastaya yeni bir yaşam umudu doğdu.

Basın mensuplarına açıklamada bulunan Burdur Devlet Hastanesi Başhekimi Murat Yüksel hastanın 3 gündür hastanede tedavi olduğunu ve dün akşam beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi. Yüksel konuşmasında: “3 gündür hastanemizde tedavi gören hastamızın dün gece saat 22.00’de beyin ölümü gerçekleştiği tespit edilmiş olup organ nakil koordinatörlerimizin vasıtasıyla organ bağışı için aile ile irtibata geçildi. Ailesinin de onayıyla Ankara’dan ve Antalya’da gelecek ekip ile kalp karaciğer ve böbrekleri 4 kişiye hayat olacaktır. Ailemize teşekkür eder şükranlarımızı sunarız.” dedi.

 

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Profesörü Abdullah Kısaoğlu, ülke genelinde ve dünyada organ nakli bekleyen çok fazla hasta olduğuna değinerek şunları kaydetti:

“Ülkemizde olsun dünyada olsun organ nakli bekleyen çok fazla hasta var. Karaciğer olsun, böbrek olsun kalp olsun ve diğer dokular. Tabi bu hastalara da bir organ gerekiyor. Bekleme listesinde hastalar sürekli artıyor. Nakil yapılmadığı sürece artıyor. Tabi bunu iki yolla yapabiliyoruz. Ya kadavradan yani organ bağışı olacak ya da canlı vericiyle yapılıyor. Bu organ bekleme havuzu dediğimiz yerlerden temin ediyoruz. Tabi ki gönül ister ki ülkemizde de diğer dünya ülkeleriyle kıyasladığımız zaman Özellikle Amerika’da organ bağış oranı orada daha yüksek. İnşallah bizde de yüksek olacak. Bugün bir tane daha yaşayacağız burada organını bağışlayan bu ailelere gerçekten ben çok minnettarım, çok teşekkür ediyorum onlara. Bu hastanın iki böbreği, karaciğeri ve kalbi kullanılacak. 4 farklı kişiye can olacak. Çok güzel bir şey bu. Bunun için bizde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Canlı vericiyle biz farkımızı kapatmaya çalışıyoruz ülke olarak. Ülkemizde yüzde 70-80 oranında canlı verici yapılıyor genellikle, yüzde 20-30 oranında kadavradan. İnşallah önümüzdeki senelerde bu artsın diye biz de gereken gayreti gösteriyoruz, topluma bilinçlendirmeyi çalışıyoruz. Buradan alacağımız bu organlar da kalp ekibi ayrı böbreğin bir tanesi belli değil, diğer böbrek başka bir kuruma gidecek ama karaciğer bizde inşallah yeni insanlara umut olacak bu çok güzel bir şey bu. Bunu hep birlikte organ bağışının önemini vurgulamamız lazım ve artırmamız lazım.”

 

 

 

Hale Pak