Flaş Haber Yeni

BURDUR VALİSİ BİLGİHAN'DAN İRAP AÇIKLAMASI: 'AMAÇ YARA SARMAK YERİNE YARA ALMAMAK'

BURDUR VALİSİ BİLGİHAN'DAN İRAP AÇIKLAMASI: 'AMAÇ YARA SARMAK YERİNE YARA ALMAMAK'

Burdur Valiliği’nde Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan başkanlığında, İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Basın Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

"Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" etkinlikleri çerçevesinde, Burdur ilinde afet risklerini azaltmak için yapılan çalışmalardan bahseden Vali Bilgihan, ildeki kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör ve üniversitenin katılımıyla yapılan çalıştaylar sonucunda kısa, orta ve uzun vadede alınacak önlemler ve bu önlemleri uygulayacak sorumlu kurumların belirlendiğini kaydetti.

“İRAP planının amacı yara sarmak yerine yara almamaktır”

Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Vali Bilgihan, AFAD Başkanlığı koordinasyonunda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya başkanlığında, 81 ilin İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulları ile gerçekleştirilen video konferans toplantısına katıldıklarını belirtti. Toplantı öncesinde, İl Değerlendirme Kurulu Üyeleri ile Burdur'un afet risklerini azaltma çalışmalarını değerlendirdiklerini söyleyen Bilgihan, İRAP'ın amacının "yara sarmak yerine yara almamak" olduğunu vurguladı.

Vali Bilgihan konuşmasının devamında şunları kaydetti; “İRAP; sadece bir kez hazırlanarak rapor haline getirilen bir belge OLMAMASININ yanında, herhangi bir kurum ve kuruluşun değil, tüm ilin sahiplenmesi gereken önemli bir plandır.

81 İlimizin birbirlerinden farklı dinamiklere ve AFET RİSKLERİNE sahip olmasından dolayı, her ilin kendisine ait öncelikli TEHLİKELERİNİ, RİSKLERİNİ ve RİSK AZALTMA EYLEMLERİNİ ortaya koyması önemlidir. İçişleri Bakanlığı (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı)’nın 2020/2 sayılı genelgesinde yer alan kılavuz çerçevesinde hazırlanan Burdur İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) ile, ilimizde etkili olan afetler olarak; Deprem, Meteorolojik ve İklim Değişikliği Kaynaklı Afetler (Sel, Taşkın, Dolu, Kuraklık), Kütle Hareketi Kaynaklı Afetler (Kaya Düşmesi, Heyelan, Çığ) ve Yangınlar (Kentsel/Orman Yangınları) olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede İlimizdeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) yetkililerinin katılımıyla çalıştaylar yapılmış, İlimizde yaşanabilecek afetlerden kaynaklı zararları en aza indirmek için eylem planları ile sorumlu kurumlar belirlenmiştir.

Hazırlanan Burdur İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kısa, orta ve uzun dönemde yapılacak eylemleri içermektedir.  Burdur İl Afet Risk Azaltma planı ile ilgili olarak;

Planda belirlenen eylemlerin sorumlu kurumlar tarafından yapılmasının denetlenmesi amacıyla, İrap İzleme ve Değerlendirme Komisyonu oluşturulmuştur. Gerçekleştirilen eylemlerin bilgilerinin işlenmesi için AFAD Başkanlığımız tarafından İrap İzleme ve Değerlendirme Sistemi kullanıma açılmıştır. Burdur İl Afet Risk Planı kapsamında belirlenen kısa, orta ve uzun dönemde olmak üzere 86 eylemi bulunmakta ve bu eylemleri gerçekleştirecek İlimiz genelinde 26 kurum ve kuruluş yer almaktadır. Sorumlu kurum ve kuruluşlarımız eylemleri gerçekleştirdikçe dönemsel olarak İRAP İzleme ve Değerlendirme Sistemine veri girişleri yapılmaktadır. Düzenli olarak yapılan İrap İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantıları, planda yer alan eylemler tamamlanana kadar devam edecektir. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte, İlimizin karşılaşabileceği riskleri ortadan kaldırmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Özet olarak İRAP planının amacı yara sarmak yerine yara almamaktır.”

Melisa Adınısever