RAMAZAN BAŞLARKEN

Kıymetli Okurlar
Ramazan ayı Müslümanlar için bir rahmet, mağfiret ve arınma ayıdır. Bin aydan hayırlı olan Kadir gece si bu aydadır. Kur’an bu ayda nazil olmuş ve İslam’ın beş şartından biri olan orucun tutulması bu aya tahsis edilmiştir. O bakımdan Müslümanlar İslam’ın diğer bir şartı olan zekâtı da Ramazan ayında vermeyi bir örf haline getirmişlerdir. Böylece nefsini oruçla arındıran Müslüman, malını da zekâtla arındırarak büyük bir huzur içerisinde bayrama kavuşmaktadır.
Oruç, Hz Âdem’den, ahir zaman nebisi Hz Muhammed (S.A.S)’e kadar bütün şeriatlarda inananlara farz kılınan kadim bir ibadettir. İslam’ın beş şartından biri oruç, biz ümmet-i Muhammed’e hicretin ikinci senesinde Şaban-ı şerifin üçüncü günü veya diğer bir rivayete göre onuncu günü farz kılınmıştır. Allah Teala bu konuda şöyle buyuruyor:
“Ey iman edenler, sizden önce geçen milletlerde olduğu gibi sizin üzerinize de oruç farz kılındı. Umulur ki ittika edersiniz, sakınırsınız, ve orucu tutarsınız.” (Bakara 183) Yine konuyla alakalı Peygamberimiz bir hadis-i şerifte de şöyle buyurmaktadır: “Her şeyin bir zekâtı vardır. İnsan vücudunun zekâtı ise oruçtur. Oruç sabrın yarısıdır.” (İbn Mace)
Diğer bir hadis-i şerifte ise şöyle buyruluyor: “Nefsim yed-i kudretinde olan Allah’a yemin olsun ki oruçlunun ağız kokusu, Allah indinde misk kokusundan daha güzeldir.” (Buhârî)
Bir hadis-i kudside ise şöyle buyrulur: “Aziz ve celil olan Allah Teala buyurur: “Kul muhakkak ki şehvetini, yemesini, içmesini benim rızam için terk etmiştir. Oruç benim içindir. Ben de orucun mükâfatını vereceğim. Onun mükâfatını vermek bana aittir.” (Buhârî, Müslim)
Başka bir hadis-i şerifte de: “Oruçlu için iki ferahlık/iki sevinç vardır. Birincisi iftar vaktinde ki ferahlık/ sevinç/ sürur ve diğeri de Rabbine kavuştuğu anda (oruç tutmasından dolayı kendisine ihsan edilen, ikram edilen nimetleri gördüğü zaman, Rabbinin cemalini cennetten gördüğü zaman)’dır.” (Buhârî)
Diğer bir hadis-i şerifte: “Bir kişi inanarak ve karşılığını sadece ve sadece Allah’tan bekleyerek, isteyerek oruç tutarsa onun geçmiş günahlarının hepsi affolunur” buyrulmaktadır.
Oruç aynı zamanda bedeni hafifletir. Kalbi nurlandırır. Kalp nurlandığı zaman, nefis ve şehvetin karanlığından ruhumuz kurtulur. Beden de nefsin ve şehvetin zincirlerini kırar ve hür olur. Allah’a kullukta hür olur. Günahlardan vaz geçmekte sabırlı olur. Çünkü bu ayda şeytanlar zincire vurulur. Kişi ramazan ayında eğer bir kusur, bir günah işliyorsa o nefsindendir. Çünkü bu ayda şeytanlar zincire vurulduğundan Müslümanlar arasın da fazla bir faaliyet gösteremez.
Kıymetli Okurlar; Ramazan ayının kıymetini bilerek ve oruç tutarak nefsimizi terbiye etmeye çalışalım. Nefsimizin azgınlığına gem vuralım ve böylece ramazanımızı en güzel bir şekilde geçirmeye çalışalım.
BURDUR İL MÜFTÜLÜĞÜ