SULARIN ÇEKİLMESİYLE ESKİ YERLEŞİM YERİNDE NELER ORTAYA ÇIKTI?
40 YIL ÖNCE SULAR ALTINA KALAN YERLEŞİM YERİ SULARIN ÇEKİLMESİYLE GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde Menzelet Barajı tarihi anlara şahitlik etti. 40 yıl önce yapılan baraj ardından su altında kalan Şadalak Köyü, azalan yağışlar ve kuraklık neticesinde yeniden gün yüzüne çıktı.
Avılar Mahalle Muhtarı Abdurrahman Kayaalp, bu bölgenin geçmişte önemli bir yere sahip olduğunun altını çizerek; “1987 yılında barajların yapılmasıyla bölge halkı çeşitli yerlere gönderildi. Yine de birkaç ev mevcut. Görüldüğü gibi bölgemizde su kısıtlı. Her yıl bu dönemde yağışların azlığı nedeniyle Menzelet Barajı’nın su seviyesi düştü. Haliyle suların çekilmesiyle beraber eski evlerin yerleri gün yüzüne çıktı. Aslında geçmişte önemli bir noktaydı burası ve Kayseri yolu bu güzergâhtan geçiyordu. Eski evler, tarihi kaleler ve Ali Kayası da mevcut" sözlerine yer verdi.
ESKİ YERLEŞİM YERİNDE NELER BULUNDU?
Yerleşim yerinde yer alan mezarlık, çeşme ve ev gibi yapıların kalıntıları dron ve aktüel görüntülerle kayıt altına alındı.
MENZELET BARAJI NE ZAMAN YAPILDI?
Kahramanmaraş’ta 40 yıl önce enerji üretimi amacıyla 1980-189 yılları arasında Ceyhan Nehri üzerine inşa edilen Menzelet Barajı ayrıca Türkiye’nin 46.büyük Hidroelektrik Santrali’dir.
ESKİ YERLEŞİM YERİNİ GÖRMEK İÇİN ÖNERİLEN BİR ROTA VAR MI?
Eski yerleşim yerinin ortaya çıktığı bölge Onikişubat İlçesi Ilıca Mahallesi yol güzergâhı üzerinden seyredilebiliyor.
HABER MERKEZİ