1. MAKÜ YÖRÜK ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Yörük Kültürünün Başkenti Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından ‘1. MAKÜ Yörük Çalıştayı’ bugün yapılan çeşitli etkinlerle başladı.
Çalıştay, renkli görüntülere sahne olan Yörük Göçü ile başladı. Yürüyüşte yörüklerin olmazsa olmazı develer, atlar ve küçükbaş hayvanlar da yer aldı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Yerleşkesi KYK Kız Yurdu önünden başlayan göç, Avşarhan Sosyal Tesisleri önünde sona erdi. Göçün ardından Yörük Kültürü’ne has Karamanoğullarından kalan ‘Kütük atma’, ‘Çatağıl Köyü Okulu Halk oyunları ekibi gösterisi’, ‘MAKÜ Halk Oyunları ekibi gösterisi’, ‘Yörük ateşi yakılması’ ve ‘Keşkek dövme’ etkinlikleri yapıldı.
Etkinliklerin ardından MAKÜ Avşarhan Sinema Salonu’nda saat 11.00’de ‘Geleneksel Halk Oyunları ve Kültürel Aktarım’ konulu ‘1. MAKÜ Yörük Çalıştayı’ gerçekleşti.
Çalıştayda, Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Zeynel Turan açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
Çalıştayda konuşan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, üniversitelerin sadece eğitim için kurulmadıklarını, aynı zamanda bulundukları şehirlerin toplumun sanayisinden ekonomisine, sanatından kültürüne sporundan turizmine tarımdan hayvancılığına; her bir köşesine, her alanına sahip olduğu altyapı ile uzmanlıkla katkı sağlaması ve bunu daha ileriye taşıması noktasında bir lokomotif görevi üstlendiğini belirtti.
Yörük Kültürü, sadece geçmişe değil, geleceğe de ışık tutuyor
Konuşmalarına devam eden Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Yörük kültürünün yalnızca geçmişe ait bir miras değil, aynı zamanda günümüz dünyasına ilham verecek bir yaşam felsefesi olduğunu ifade ederek; “Bugün burada sadece bir çalıştay yapmıyoruz. Aynı zamanda geçmişiyle övünen, bugünüyle yaşayan ve geleceğe umutla yürüyen bir kültürün izini birlikte sürüyoruz,” ifadelerini kullandı.
Dalgar, modern dünyanın ‘minimalizm’ adı altında sunduğu sade yaşam tarzının, aslında asırlardır Yörükler tarafından yaşandığını da sözlerine ekledi.
Yörükler, bu toprakların gerçek yaşayanıdır
Yörüklerin vatan sevgisinin altını çizen Dalgar, “Bir söz vardır: Vatan tehlikede dese, Yörükler eve koşar, topunu tüfeğini bulmak için; bazıları da eve koşar, pasaportunu alıp kaçmak için. Gerçekten bu Anadolu insanı vatan millet tehlikede dediğinde evine koşup topunu tüfeğini bulup vatanını savunmuştur. Bugün olsa yine aynısını yapacağından hiç şüphemiz yoktur.” dedi.
Köklerinden Güç Alan Bir Gençlik İnşa Etmeliyiz
Dalgar, gençlerin sadece kültürel değerleri öğrenmesinin değil, aynı zamanda bu değerleri yaşamlarının bir parçası haline getirmelerinin önemine dikkat çekerek, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:
“Biz bu kültürü yaşatmak, bu kültürü yeni nesile doğru anlatmak, bu felsefeyi anlayıp bugünün de ruhuna göre kuşanarak kendi köklerinden beslenen bir nesil inşa etmeliyiz. Aynı zamanda Dünyada olan biten her şeyden haberdar ama kendi köklerinden beslenen, köklerinden beslenmeyen bir toplumun ileriye gitmesi mümkün değil. Başka bir ağaçtan, yan taraftaki ağacın kökünden sizin dalınız, meyveniz, besin alamıyor. Mecburen kendi köklerinizden besleneceksiniz.”
Protokol konuşmalarının ardından çalıştayın ilk oturumuna geçildi. Moderatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Şevkiye Kazan Nas’ın yaptığı çalıştayın ilk oturumunda Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Hüseyin Güler, Burdurlu hemşehrimiz Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü, Pamukkale Üniversitesi öğretim görevlisi Ramazan Tegiz ‘Geleneksel Halk Oyunları ve Kültürel Aktarım’ hakkında düşünce ve görüşlerini paylaştılar.
H.Nesibe Solak