Flaş Haber Yeni

BURDUR'DA YÖRÜK KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR

BURDUR'DA YÖRÜK KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR

Burdur, binlerce yıllık Yörük geleneğine ev sahipliği yapan topraklarında kültürel bir yolculuğa hazırlanıyor.

Burdur Valiliği koordinesinde 19-20 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenecek Temsili Yörük Göçü, halk oyunlarından el emeği stantlara, müzik dinletilerinden geleneksel ritüellere kadar pek çok etkinlikle Yörük yaşamını yeniden canlandıracak.

Etkinlikler, 19 Nisan 2025 Cumartesi günü saat 17.00’de Çatalpınar’dan başlayacak temsili Yörük Göçü korteji ile başlayacak. Yörük kültürünün izlerini taşıyacak olan renkli yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda göç duasıyla son bulacak.

Etkinlikler İkinci gününde de devam edecek

Temsili Yörük göçü ikinci gününde, 20 Nisan Pazar günü saat 13.00’te İnsuyu’nda gerçekleştirilecek büyük şenlikle devam edecek. Gün boyunca sürecek programda keşkek dövme ve gelin çıkarma gibi geleneksel Yörük adetleri canlandırılacak. Ayrıca Alaca dokuma defilesiyle Burdur’un özgün giyim kültürü izleyicilere sunulacak.

134 stant kurulacak

Bu yılki şenlik, sosyal kapsayıcılığıyla da dikkat çekiyor. Huzurevi, Çocuk Evleri ve Engelsiz Yaşam Merkezi sakinlerinin yanı sıra kadın kooperatifleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda gönüllü etkinlikte yer alacak.

Şenlik alanında kurulacak 134 stantta el sanatları, gıda ürünleri, dokuma ve takı gibi birçok alanda yerel üretimler sergilenecek. Bu stantların 112’si kadın üreticilere ait olacak. Kadın emeğine verilen bu özel alan, yerel ekonomiye katkının yanı sıra kadınların sosyal hayattaki gücünü de öne çıkaracak.

Etkinliklerde 70 yerel sanatçı ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konservatuvarı ile Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri sahne alacak. Coğrafi işaretli Dirmil Sipsisi ve Kozağaç Curası gibi enstrümanlarla verilecek müzik dinletileri, izleyicilere eşsiz bir kültürel deneyim sunacak. Yörük Yareni usta sanatçıları da bu sahne performanslarına eşlik edecek.

Şölenin halk oyunları bölümünde ise Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Çatağıl ve Kemer İlkokulu öğrencilerinden oluşan halk oyunları ekipleri ile Aziziye Köyü’nün yetişkin grubu sahne alacak.

Etkinlik hakkında açıklamalarda bulunan Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, “Yörük kültürü bu toprakların hafızasıdır. Göç sadece bir yer değişimi değil, aynı zamanda bir yaşam felsefesidir. Bu etkinliklerle geçmişimizle bağ kuruyor, kültürümüzü yaşatıyor ve gelecek nesillere aktarıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı bu kültürel birlikteliğe davet ediyorum.” dedi.

Haber Merkezi