Milletvekili Göker, Vergi Usul Kanunuyla ilgili kürsüde konuştu
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, “Türkiye bir an önce yaşam kalitesini ve üretkenliğini artırabilmek adına politikalar üretmeli, işsizliği azaltabilmek adına yatırım planı yapılmalı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmeli, verginin adaletli dağıtılması, gelir dağılımındaki eşitsizliğin giderilebilmesi için tüm partiler ve taraflarla birlikte ortaklaşa kapsamlı bir vergi reformu çalışması acil olarak hayata geçirilmeli” dedi.
TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, TBMM Genel Kurulunda Vergi Usul Kanunu yasa tasarısıyla ilgili kürsüde konuşma gerçekleştirdi. TBMM İdare Amiri Mehmet Göker, konuşmasındayasa teklifiyle getirilen 15'inci maddede yer alan yerel medya gelirlerinden vergi alınmasının geri çekilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. Milletvekili Göker, “Öncelikle az önceki "İngiltere'de benzin yok." sataşmasına bir cevap vermek istiyoruz. Tabii, bu konu sizlerin çok yabancı olduğu bir konu. İngiltere'de benzin yok değil, benzini taşıyacak kamyon şoförü yok çünkü grevdeler ve Brexit anlaşması çerçevesinde bu öngörülmüş bir vaziyetti. Getirdiğiniz sistemde greve ve özlük haklarının savunulmasına yabancı olduğunuz için bunu bilmiyor olabilirsiniz. Bir diğer konu, yasa teklifiyle getirilen 15'inci maddede yer alan yerel medya gelirlerinden vergi alınmasının geri çekilmiş olması bizce olumlu bir gelişmedir. Görüşmekte olduğumuz yasa tasarısının genel gerekçesine bakıldığında, mükelleflerin vergiye uymalarını gözeten, vergi güvenliğini artıran, sosyal adaleti ve rekabeti güçlendiren, yatırımları teşvik edip ithalatı sonlandıran değişikliklerin hayata geçmesi amacıyla vergi kanununda değişiklik yapılması ihtiyacı duyulmuştur. Peki, bunca laf kalabalığının yanında içeriğinde ne var? İçeriğinde 835 bin esnafın faydalanacağı söylenen 235 milyon liralık vergi muafiyeti var yani esnaf başına 280 lira. Yine, 3 milyon çiftçimizin faydalanacağı öngörülen 600 milyonluk bir vergi affı var yani çiftçi başına 200 lira. Yanlış anlaşılmasın, esnafımıza ve çiftçimize uygulanan her türlü desteğin yanındayız, ancak adı büyük kendisi küçük vergi muafiyeti günümüz koşullarında yeterli değildir. Dün burada, kürsüde bir vekilimiz bizim bu tezimizi çürütmeye yönelik dedi ki: "Bu çok büyük bir meblağ." Değil arkadaşlar. Şimdi, asgari ücretlinin bir yılının 122 gününü vergi olarak ödediği bir dönemde, Cengiz İnşaatın 2018 yılında hiç vergi ödemediği bir düzende, Doğuş İnşaatın son üç yılda sıfır kurumlar vergisi ödediği bir sistemde, yine Limak İnşaatın son iki yılda sıfır vergi ödediği düşünülürse bu yasa teklifinde öngörülen miktar son derece küçüktür.
Bu duruma nasıl geldik? Evet, bu duruma rejime kasteden Anayasa değişikliği nedeniyle geldik. Ütopik bir ekonomik politika, sorgulanmayan, kararları tartışılmayan tek adam rejimi bizim sonumuz oldu. (CHP sıralarından alkışlar) Sonuçta ne mi oldu? 128 milyar dolar çarçur edildi; Türk lirası itibar ve değer kaybını yaşadı; ülke kaynakları bir avuç faiz lobisine ve 5'li çeteye peşkeş çekildi. Az önce bir "tweet" attım "Dolar 9,08; tarihî rekor." diye. Ben "tweet"ime noktayı koymadan dolar 9,09 oldu. Doların durumunu özetlemek gerekirse, daha doğrusu sizlerin Türkiye'yi getirdiği ekonomik durumu özetlemek gerekirse, dünden kötüyüz ama yarından iyiyizdir. Bunu da algı mekanizması olarak kullanabilirsiniz, benim size bir hediyem olsun. (CHP sıralarından alkışlar) Evet, ülke genelinde 995 bin esnaf destekten yararlanamamıştır. İlim Burdur'da ise 12.070 esnafımızın sadece 6.221'ine 24 milyon 769 bin lira gelir desteği yapılmıştır. Sonuç ise dolar 9 lira, dış borç 447 milyar dolar; fakirlik artmış, işsizlik tarihin en büyük seviyesinde; yüksek enflasyon, yüksek vergi. Bakınız, "Öldü bitti." dediğiniz Amerika'da enflasyon 5,30; İngiltere'de 3,2; Fransa'da 2,1; Türkiye'de sizin rakamlarınıza göre 19,56 ama çarşıya, pazara çıksanız bunun artık hesabı bile yapılamıyor. Yine, TÜİK'e göre 28,8 olan gıda enflasyonu Amerika'da 3,7. Maalesef, çizdiğiniz, daha doğrusu çizmeye çalıştığınız pembe tabloda gerçekler bunlar. Ne mi yapılmalı? Türkiye bir an önce yaşam kalitesini ve üretkenliğini artırabilmek adına politikalar üretmeli, işsizliği azaltabilmek adına yatırım planı yapılmalı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmeli, verginin adaletli dağıtılması, gelir dağılımındaki eşitsizliğin giderilebilmesi için tüm partiler ve taraflarla birlikte ortaklaşa kapsamlı bir vergi reformu çalışması acil olarak hayata geçirilmeli” ifadelerini kullandı.
BURDUR GÖLÜ KURUMASIN
Milletvekili Göker, konuşmasının sonunda Burdur Gölüne dikkat çekti. Göker, “Son olarak da seçim bölgem Burdur'da, dün ulusal basında da yer aldığı üzere, Burdur Gölü kurumaya devam ediyor. 2015 yılından itibaren yetkililerin yani sizlerin verdiği sözler ortada ve Burdur Gölü kuruyor. Lütfen sözlerinizi tutun, Burdur Gölü kurumasın. Teşekkür ederim” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.
Hayal GİRİŞİM