KURT HEYKELİ METEHAN’IN YANINDAKİ YERİNİ YENİDEN ALACAK
Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun 50’nci yılı kutlamaları kapsamında 1973 yılında dönemin Burdur Valisi Ömer Naci Bozkurt tarafından yaptırılarak Cumhuriyet Parkı’na konulan Ergenekon’un çıkışından Kurtuluş Savaşı’na varıncaya kadar yaşananları anlatan anıt, rölyefler içerisinde bulunan Metehan’ın yanındaki bronştan yapılan kurt heykeli 1977 yılından yaşanan bir takım olaylar, siyasi görüşler sonrası kaldırılmış, sırra kadem basmıştı. Kurt heykelinin 44 yıl aradan sonra tekrar Metehan heykelinin yanına konulacağı müjdesi verildi. Müjdeyi veren Burdur Valisi Ali Arslantaş; “Valilik olarak ta proje çerçevesinde asıl yeri olan Metehan’ın yanına koyma niyetinde olduğumuzu ifade ediyorum” dedi.
HURDACI’DAN ALDILAR MÜZE YETKİLLERİNE TESLİM ETTİLER
Burdur Merkez Askeriye Köyü halkından Merhum Ramazan Ayar’ın eşi Hacer Ayar, yaklaşık 13 yıl önce bir hurdacıdan satın alınarak sahip çıktıkları bronştan yapılma Kurt heykelini Burdur Valiliği önüne getirerek Burdur Müzesi yetkilerine tutanak karşılığında teslim ettiler.
“KURT, YENİDEN METEHAN’IN YANINA KONULACAK”
Burdur Valiliği protokol girişi önünde basın mensuplarına bilgilendirmede bulunan Burdur Valisi Ali Arslantaş; “1973 yılında Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 50. Yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde, Kültür Bulvarı, Kültür, Parkı ve Kültür Sarayı yapılmasına karar veriliyor. Kültür Parkı içerisinde dört Profesörümüzün Türk Tarihiyle ilgili yapmış oldukları çalışmalarda ortaya koydukları raporun sonucunda, birinci olarak Orhun Abideleri, hemen yanında Ergenekon’dan çıkış, davulla zurna ile Uygur askerlerinin savaşa gitme anları, Selçuklu Devletini gösteren bir başka rölyef, Türklerin Anadolu’ya girişini sağlayan Malazgirt Zaferini gösteren rölyef, İstanbul’un Fethini gösteren bir rölyef, Türk Ordusunun İzmir’e girişini gösteren bir başka rölyef, yine Mehmet Akif Ersoy büstü, İstiklal Marşı ve Gazi Meclisimizi gösteren rölyefle beraber en son şuanda meydanda bulunan Atatürk büstü. Atatürk Büstünde, Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında bayrak taşıyan bir mücahit, elinde defne yapraklarından zafer çelengi taşıyan bir asker, bir köylü kadınımız ve cepheye mermi taşıyan ihtiyar vatandaşımız görünüyor. Bunun tamamının yaptırılmasına karar veriliyor ve 1977 yılında da tamamlanıyor. 1977 yılında nahoş bir hadise oluyor. Mete Han’ın yanındaki kurt kaldırılıyor. Bir depoya konuluyor. O günden sonrada hakkında şuradaydı, buradaydı diye çeşitli rivayetler söylenmiş. Geçtiğimiz ay içerisinde de bu saydığım eserlerin tamamı Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca tescil edildi. Artık Kültür Varlığı olarak işlem görüyor ve kayıta geçti. MHP İl Başkanı Hikmet Ökte’ye kurt’u bulsan bulsan sen bulursun dedim, sağ olsun o da buldu. Ablamızın eşi Ramazan Ayar beyefendi, anlattıklarına göre hurdacıdan, hurdalıktan satın almışlar. Oraya kadar nasıl geldi orasını da bilmiyoruz ama sahip çıkılmış görünüyor. Bugünde tescilli bir kültür varlığını Müze Müdürlüğümüze aile teslim ediyor. Ben aileye rahmetli Ramazan beye, Hikmet Başkana teşekkür ediyorum. Valilik olarak ta proje çerçevesinde asıl yeri olan Mete Han’ın yanına koyma niyetinde olduğumuzu ifade ediyorum” açıklamasında bulundu.
KARARI HER KESİM VERECEK
Atatürk Anıtının da tescillendiği yönündeki soruyu da yanıtlayan Burdur Valisi Ali Arslantaş; “Orası Kültür Varlığı olarak tescil edildi. Bir proje kapsamında taşımak istiyorsanız, Kurulumuza müracaat etmeniz gerekiyor diye de Koruma Kurulundan bir yazı geldi. Bununla ilgili bizim vereceğimiz kararın çok tatmin edici olacağını zannetmiyorum. Buna Burdurlunun karar vermesi gerekiyor. Burada anıları olan, yaşanmışlıkları olan, Burdur sevdalısı hemşerilerim karar vermesi gerekiyor. Burada anıları olan, yaşanmışlıkları olan, Burdur sevdalısı hemşehrilerimizin karar vermesi gerekiyor. Buna Dirmilli de dahil, Ağlasunlu da dahil. Muhtarlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, belediye meclisimiz, il genel meclisimiz, gazetecilerimiz, vatandaşlarımız, tribündeki taraftarımız, öğrencilerimiz, tamamının ortak kararı ile, en azından çoğunluğun kararı ile yapılmasının ben uygun olduğu değerlendiriyoruz” görüşünü paylaştı.
HACER AYAR “BİZ SAHİP ÇIKTIK”
Hurdacıdan aldıkları kurt heykelinin tesliminin gerçekleştiği Burdur Valiliği Protokol kapısı girişi önündeki bahçede basın mensuplarının sorusu üzerine konuşan Merhum Ramazan Ayar’ın eşi Hacer Ayar; “Biz sahip çıktık. Eşim rahmet li oldu. Bizde buraya getirdik” dedi.
ÖKTE “…DÜNYA VAR OLDUĞU SÜRECE”
MHP Burdur İl Başkanı Hikmet Ökte konuşmasında; “Biz var olduğumuz sürece geçmişte olan olaylar astla yaşanmayacak. Bozkurdumuz, kurdumuz Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Burdur ilimiz meydanındaki Metehan heykelinin yanındaki yer alacak. Dünya var olduğu sürece” sözlerine yer verdi.
GAZETECİ MUSTAFA ÖNDER DETAYLI BİLGİ VERDİ
Gazeteci -Emekli Öğretmen Mustafa Önder; “Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun 50’nci yılı kutlamaları kapsamında 1973 yılında dönemin yapılan Valisi Burdur Valisi Ömer Naci Bozkurt tarafından daha önce Burdur Yetiştirme Yurdu’na ait alanda oluşturulan ‘Cumhuriyet Parkı’na konulan Ergenekon’un çıkışından Kurtuluş Savaşı’na varıncaya kadar yaşananları anlatan anıt, rölyefler içerisinde yer alan Metehan heykelinin yanındaki ‘Kurt’ heykeli hakkında detaylı bilgiler verdi.
Halen Başkent Ankara’da Bengü Türk TV kanlından program hazırlayıp sunuculukta yapan Gazeteci –Emekli öğretmen Önder, Gazetemiz Muhabiri Halil İbrahim Kara’ya verdiği tele röportajda “1973 yılında Valimiz Ömer Naci Bozkurt döneminde, Cumhuriyetimizin 50’inci yılını temsil eden 50’inci yılı hatırlatacak her şehirde çalışma bu şekilde çalışmalar yapıldı. 50’inci yıla ait marşlar düzenlendi, semboller yapıldı. Burdur Valiliğimiz de bir kültür kompleksi yaptı. Kültür Park, Cumhuriyet alanı yeniden düzenlendi. O arada Oğuz Han’ın heykeli, Oğuz Han’ın yanında bir bozkurt heykeli vardı. Kısa süre sonra hükümet değişti. Yeni hükümet döneminde valilik kaldırdı. O zaman YSE vardı, onun deposuna kaldırıldığı söylendi. Ondan sonra ne oldu? Nereye gitti? ve ne olacağı ? hiç söz konusu olmadı. ‘Bombalanma’ gibi olaylarla bahane ettiler, kaldırdılar. Bozkurt heykeli Türk Milletinin bir sembolüdür. Bugün dünya Türklüğünün sembolüdür. Bu bir partiye ait de değildir, Türk Milletinin sembolüdür. Ergenekon’dan çıkışı temsil eder, her milletin kendine göre bir sembolü vardır. Almanların kartaldır, Rusların ayıdır, Amerika’nınki çift başlı kartaldır vesaire bunlar önemli şeyler, bunlar tarihten gelen milli sembollerdir. 1923’te Cumhuriyet kuruluyor, 1973’te Cumhuriyetimizin 50’inci yılı kutlanıyor. O zaman Burdur Valisi Ömer Naci Bozkurt idi, vatansever, milliyetçi bir valimizdi. Cumhuriyet Meydanına kültür parkına çok güzel bir proje yaptılar. Oğuz Kağan Destanı, Türk Tarihinin rölyefleri vardı. Bunlar önemli heykellerdir fakat daha sonraki iktidarlar döneminde çünkü 80’e kadar hep 3 aylık, 5 aylık iktidarlar geldiler, bu dönemlerde bir sürü şeyler yapıldı ve yaşanan bir anarşi olayı dolayısıyla bahane edilip, bozkurt heykelini oradan depolara kaldırttılar” hatırlatmasında bulundu.
ÖNDER, VALİ ARSLANTAŞ’A AÇIK TEŞEKKÜR ETTİ
Burdur Valisi Ali Arslantaş’ın yaptığı çalışmalardan övgü ile söz eden Meslek büyüğümüz Mustafa Önder; “Sayın Valim çalışmalarıyla göz dolduruyor zaman zaman takip ediyorum ve görüyorum. Allah razı olsun. Bir vatansever, bir Türk milliyetçisi olarak, bu memleketin bir evladı olarak, Metehan’ın yanına bozkurt heykelini yerine koyarsa, Türk Milliyetçileri, Türk Milleti kendilerini uzun zaman unutmayacaklardır. Tarih yerini bulsun, Sayın valimiz Ali Arslantaş’a teşekkür ederim” dedi.
Halil İbrahim Kara