Flaş Haber Yeni

KİMLER FITIR SADAKASI VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

KİMLER FITIR SADAKASI VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

KOMŞULUK

Bir Ayet

“Allah'a kulluk edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenip duran kimseyi asla sevmez.” (Nisâ, 4/36)

Bir Hadis

Ebu Hüreyre'den (r.a.) nakledildiğine göre Allah Resûlü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa ya hayır söylesin ya da sussun; kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa komşusuna eziyet etmesin; kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa misafirine ikram etsin.” (Buhârî, Rikâk, 23)

Bir Dua

“Mahşer gününde Efendimiz'in Hamd Sancagı altında toplanmayı, Cennet-i Ala'da O'na komşu olmayı cümlemize nasip eyle Allah'ım!”

Bir Fetva

KİMLER FITIR SADAKASI VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Ramazan bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler. (Kâsânî, Bedâî' II, 70, 72a

Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın, "artıcı" özellikte olması ve üzerinden "bir kameri yıl" geçmiş olması gerekmez.

Kişi kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür. (Kâsanî, Bedâî’, 11, 70) Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur. (Kâsânî, Bedâî, II, 70, 72) Fakat vekâletleri olmadıgı hâlde bu kişiler için ödeme yapsa geçerli olur.

Şâfiî mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek “farz”dır ve bununla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir. (Şirbînî, Mugni'l-muhtâc, I, 594) Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin-fakir her müslüman fitre ile yükümlüdür. (Şirbînî, Mugni'l-muhtâc, I, 594) Ayrıca varlıklı kimsenin müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de sadaka-i fıtır vermesi gerekir. (Şirbinî, Muğni'l-muhtâc, I, 595; lbn Rüşd, Bidâye, I, 279-2803)

Burdur İl Müftülüğü