'KENTLER YAPILIRKEN İLK ÖNCE YAPILACAK OLAN BİNA TİYATRODUR'
Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti; Tiyatro, bouleuterion, iki antik su yolu, aşağı ve yukarı agora, seramik atölyeleri, farklı tipteki mezar yapılarından oluşan nekropol, bazilika, tapınak, iki kilise, tonozu köprü, yuvarlak kuleli kent kapısı ile görkemli manzaralara eşlik ediyor.
Kibyra Odeonu’nun ortasını süsleyen ve M.S 1. yüzyılın ilk evrelerine dayanan, mitolojide "Gözlerine bakan kötü niyetli kişileri taşa çevirdiğine" inanılan "yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar" olarak bilinen Medusa'yı tasvir eden "Opus Sectile" tekniği ile renkli mermerlerden inşa edilen mozaiğin dünyada benzeri bulunmamaktadır.
ANTİK DÖNEMDE TİYATRO ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
Antik dönemde yaşayanların sanata önem vermelerinin en büyük göstergesi Kibyra’da bulunan yaklaşık 3 bin 500 kişilik kapasitesiyle dünya çapında ün sahibi amfi tiyatrodur. Tiyatro hakkında bilgiler veren Kibyra kazı Başkan yardımcısı ve MAKÜ Araştırma Görevlisi Düzgün Tarkan tiyatroların kentlerin önemli binalarından biri olduğuna değinerek, kent ilk kurulurken tiyatronun nereye yapılacağı karar verildiğinin bilgisini verdi. Düzgün Tarkan konuşmasının devamında: “Kentler yapılırken ilk önce yapılacak olan bina tiyatrodur. O dönemde sinema, televizyon vs. gibi insanların sosyalleşeceği şeyler yok. En çok sosyalleşebilecekleri yapılar tiyatrolar. Kentlerin yılda 4-5 defa olan festivalleri vardır. O dönemde antik dünyada ünlü tiyatro göstericilerini getirirler. Onlar yılın belirli günlerinde halka burada tiyatro gösterileri sergilerlermiş. Hem Kibyra’da oturanlar hem de yakın çevresindeki kentlerdeki insanlar gelip bu binalarda toplanarak, bu binalarda toplanarak bu gösterileri izlerler ve keyifli vakit geçirirler. O nedenle önemli binalardır.”
Hale Pak