Flaş Haber Yeni

KAZILARDA 1900 YILLIK ÇOCUK AYAK İZLERİNE RASTLANDI

KAZILARDA 1900 YILLIK ÇOCUK AYAK İZLERİNE RASTLANDI

STRATONİKEİA ANTİK KENTİ'NDE 1900 YILLIK ÇOCUK AYAK İZİ BULUNDU

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, "Gladyatörler Şehri" olarak bilinen ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentte, 1900 yıllık çocuk ayak izleri gün yüzüne çıkarıldı. Stratonikeia, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilmekte olup, 1977'den bu yana devam eden kazı çalışmalarında Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait önemli eserler bulunmaktadır.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik dönemden bugüne farklı yapılarda arkeolojik kazı, restorasyon ve çizim çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. 2023 kazı çalışmalarının Cumhuriyet'in 100. yılına denk gelmesi nedeniyle özel bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Söğüt, Roma hamamının çeşitli bölümlerini gün yüzüne çıkardıklarını ve frigidarium bölümünün kazısını tamamladıklarını açıkladı.

"3 FARKLI ÇOCUĞA AİT AYAK İZLERİ OLDUĞUNU TESPİT ETTİK"

Bilal Söğüt; "Özellikle Roma dönemi kalıntıları içinde tonozda kullanılan tuğlalar üzerinde yaklaşık 1900 yıl öncesine ait ayak izlerine rastladık. Bunlar çok güzeldi bizim için. Hatta bunların 2-3 yaşlarında, 3 farklı çocuğa ait ayak izleri olduğunu da tespit ettik. Biz şimdiye kadarki çalışmalarda bu tür çatı kiremitleri ve duvar tuğlaları üzerinde farklı betimlemeler buluyorduk ama ilk defa böyle bir ayak izine rastladık. Bu ayak izleri farklı yönlerden de geliyordu ve hepsi aynı yönde de değildi. Bu da bizim için güzel gelişmelerden birisi oldu. Oradaki çalışmalarımız devam ediyor. Hatta hamamda Roma döneminde yapılan kanalizasyon su giderleri sistemi halen çalıyor. Hem havuzlarda hem gezinti yerlerinde bunlar tam olarak ortaya çıkarıldı. Şu an yağmur yağdığında sanki günümüzde yapılmış gibi sular antik kanalizasyona akıyor ve havuzlarda bir damla su bile birikmiyor. Bu da güzel ve sevindirici haberlerden birisi." ifadelerini kullandı.

Kentteki çalışmaların, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Valiliği, Yatağan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi'nin destekleriyle sürdüğünü belirten Söğüt, Stratonikeia'nın zengin tarihini gün yüzüne çıkarmak için yoğun bir çaba harcadıklarını vurguladı.

HABER MERKEZİ