HEKİMLER, ‘İŞ BIRAKMA’ GEREKÇELERİNİ AÇIKLADI
Başkan Gökbolat, “Onurlu Bir Yaşam Ve Emeklilik Süreceğimiz, Asgarisi Yoksulluk Sınırının Üzerinde Maaş Talep Ediyoruz”
TBMM Genel Kurulu’nda sağlık personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren maddelerin yeniden görüşülmek üzere kanun teklifinden çıkarılmasına tepki gösteren hekimler, ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Burdur Devlet Hastanesi hekimlerinin de katıldığı iş bırakma eylemine Burdur’daki 200’e yakın hekimin katıldığı öğrenildi. Eylemin; Türkiye Tabipler Birliği, Genel Sağlık-İş, AHEF ve SES tarafından yapıldığı bildirildi.
POLİKLİNİKLER BOŞ KALDI
Hekimler tarafından yapılan eylem kapsamında hastanede yalnızca acil servis, yoğun bakım ve kovid laboratuvarı hizmet verdi. Eylem nedeniyle bir gün süreyle durdurulan sağlık hizmetleri, hastanenin boş kalmasına sebep oldu. Acil olmayan ameliyatlar da dahil olmak üzere tüm poliklinik randevuları iptal edildi. Hekimler polikliniklerini açmadı.
“HENÜZ YASALAŞMADAN AÇIKLANMIŞTIR”
Hekimlerin iş bırakma eylemine ilişkin 10.30’da Burdur Devlet Hastanesi Acil Servisi önündeki parkta basın açıklaması yapıldı. Genel Sağlık İş Burdur Şube Başkanı Dr. Egemen Gökbolat tarafından yapılan açıklamada, eylemin nedenleri ile hekimlerin taleplerine vurgu yapıldı. Başkan Gökbolat açıklamasında; “Hepimizin bildiği üzere 15 gün önce Sayın Sağlık Bakanı ‘Hekimlere Müjde’ başlığı altında bir takım iyileştirmelerden bahsetmiştir. Ancak söz konusu yasa teklifi kamuoyuna henüz yasalaşmadan açıklanmış ve hekimlere büyük bir lütuf yapılmış gibi duyurulmuştur. Öncelikle pratisyen hekim, uzman hekim ve diş hekimlerini kapsayan bir düzenleme yapılması öngörülmüş, bu husus, kamuoyuna ve hekimlere bir müjde olarak duyurularak hekimlere sözde sahip çıkıldığı imajı yaratılmıştır.
“KOCAMAN BİR SIFIRDAN BAŞKA BİR ŞEY KALMAMIŞTIR”
Fakat bu sürede sergilenen tiyatronun son perdesinde sözde özlük haklarında iyileştirme yapılmasını öngören düzenleme teklifleri dahi geri çekilmiştir. Mevcut durumda biz hekimlerin ve sağlık emekçilerinin elinde kocaman bir sıfırdan başka bir şey kalmamıştır. Sorunları çözmesi gerekenler sürekli vaatte bulunmakta ancak gerçekleşmeyen vaatler nedeniyle hüsrana uğrayan yine hep biz olmaktayız. Günümüz ekonomik koşullarında sağlık emekçileri hak ettikleri insani koşullarda yaşamaktan uzakta, ekonomik durumları her geçen gün kötüye gitmekte ve en önemlisi mesleki itibarları her geçen gün ayaklar altına alınmaktadır.
“SESSİZ KALMAYACAĞIZ”
Bunlar yetmezmiş gibi her gün şiddet korkusuyla işe gidilmekte, malpraktis davalarıyla uğraşılmaktadır. Gece gündüz, kar kış, pandemi demeden özveri ile tüm ülkeye 24 saat sağlık hizmeti sunan bizler onurlu bir yaşam ve emeklilik süreceğimiz, asgarisi yoksulluk sınırının üzerinde maaş talep ediyoruz. Geldiğimiz noktada bizler yok sayılmaktayız, özlük haklarımız torba kanun içerisinde düzenlenmeye çalışılmakta ancak bu bile becerilememektedir. Genel Sağlık-İş olarak bizlerin özlük haklarına ilişkin kanun tekliflerinin geri çekilmesi gibi hakka hukuka aykırı, vicdanları derinden yaralayıcı tutuma karşı sessiz kalmayacağız. Bu nedenle 15 Aralık tarihinde yani bugün Acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, kanser hastaları, kovid hastaları ve yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak, Diğer hastalara ise nöbet düzeninde sağlık hizmeti verilecek şekilde ülke genelinde iş bırakma eylemi yapılacaktır. Genel Sağlık-İş olarak sağlık emekçilerinin sesleri duyulana kadar her daim yanında olmaya devam edeceğiz.” İfadelerine yer verildi.
“NEDEN İŞ BIRAKTIK?”
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Burdur Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Osman Gençer ise neden iş bıraktıklarını şöyle açıkladı; “Neden iş bıraktık; Sağlıkta dönüşümün 20. yılına yaklaştık. Çok şey değişti. Sabit kalanlar, asıl değişmesi gerekenler oldu. Sağlıkta şiddet ile ilgili yasa bir türlü çıkmadı. Yıllardır darp ediliyoruz, ölüyoruz, kimsenin sesi çıkmıyor. Ama sorsanız, çıkardık diyecekler, kamuoyuna yansıyan ile gerçekler farklı oldu geçen sürede! Son günlerde yaşananlar da hiç şaşırtmadı bizleri. Televizyonlarda bizzat sağlık bakanı açıkladı, doktorlara müjdeli haber! Zam yapacağız dedi. Ne yalan söyleyelim, inandık! Aile hekimlerine pandemi ödeneği vereceğiz dediklerinde de 3 bin tane şarta bağlayacaklarından habersiz, inandık! Aşı için aile hekimlerine ödeme yapacağız dediler. İnandık! Oysa onun tamamını almak için de bir sürü şart vardı. Nasıl daha az ödeme yaparız konusunda çalışma yapan bürokrat, Nobel matematik ödülüne aday gösterilmeli kesinlikle.
“HEKİMLERE ZAM YAPILDI SANIYORSUNUZ DEĞİL Mİ?”
Şimdi siz değerli kamuoyu ve basın mensupları hekimlere zam yapıldı sanıyorsunuz değil mi? Ekran karşısında bağırarak söylenen zamlar! Zam ile ilgili teklifin meclisten geri çekilme haberi ise hızlıca, küçücük altyazılarla geçip gitti… Bugün iş bıraktık! Meselenin özü, para falan değil… Milyonların önünde bizimle dalga geçildiği için iş bıraktık! Tüm dünyadaki doktorlar ödüllendirilirken tam da pandeminin ortasında, aile hekimlerine ceza niteliğinde bir yönetmelik çıkardığınız için iş bıraktık. Pandemide hayatını kaybeden meslektaşlarımıza ağzınızın ucuyla da olsa şehit diyemediğiniz için iş bıraktık… Siz neden bu adamlar iş bırakıyor, neden binlerce doktor her yıl ülkemizden kaçarcasına yurtdışına gidiyor diye, şapkanızı önünüze koymadığınız sürece de, daha çok iş bırakacağız… Öncelikle saygıdeğer meslektaşlarımı sonra saygı, sevgi, değer bilen herkesi selamlıyorum.” Dedi.
Haber Merkezi