ERCAN AKIN’DAN MERMER SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMESİ: PİYASA DEĞİŞİYOR, REKABET ARTIYOR
![ERCAN AKIN’DAN MERMER SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMESİ: PİYASA DEĞİŞİYOR, REKABET ARTIYOR](https://www.cagdasburdur.com/uploads/2025-02/AYTA___AKIN_MERMER.webp)
Aytaş Akın Mermer, uluslararası pazarın beklentileri doğrultusunda ‘Beyaz Mermer Ocağı’ açacağını duyurdu.
Burdurlu iş insanı Ercan Akın, mermer sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çağdaş Burdur’a konuşan Akın, uluslararası piyasada güçlü rakiplerle rekabet etmekte olduklarını söyleyerek, sektörün dinamiklerini ve yeni trendleri takip ederek değişen ve dönüşen dünyayla uyumlu bir şekilde işletmelerini sürekli bir dinamizm içerisinde tutmaya çalıştıklarını söyledi.
TÜRK MERMER SEKTÖRÜNÜN REKABET GÜCÜ ZAYIFLADI
Son yıllarda Türk mermer sektörünün, kur seviyeleri ve enflasyon gibi nedenlere bağlı olarak dış piyasada rekabet gücünün zayıfladığına değinen iş insanı Akın, “Enflasyon nedeniyle maliyetler yükseliyor. İhracattaki rakamlar yerinde sayıyor. Dolar bazında zam yapsanız, müşteriler TL ile değil dolarla alıyoruz TL maliyetleri bizi bağlamaz diye itiraz ediyorlar, ‘Uluslararası piyasada mal satıyorsunuz. Ülkelerin ekonomik gelişmeleri bizi ilgilendirmez!’ diyorlar. Dünya piyasasındaki dolar fiyatı bizi bağlar diyerek alternatif aramak durumunda kalıyorlar ve alternatifler de olduğu için dünya piyasasındaki rakamlara ayak uydurmak durumundayız, dolar bazında fiyat artıramıyoruz.” dedi.
DÜNYANIN MERMER TERCİHİ DEĞİŞİYOR
Mermer piyasasında da diğer pek çok sektörde olduğu gibi yenilikleri yakından takip etmenin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Akın; “Son 5 yıldır gri tonlu mermerler revaçta. Çin fuarına gittiğimde gördüm ki devran değişmiş. Çinliler gri tonlu mermer ocağı bulmuşlar açmışlar. Bir bölgede 30’a yakın gri renk tonlu ocak bulunuyor. Türkiye’den çok çok avantajlı maliyetleri var. Kolayca temin ettiklerini söylüyorlar. Çin, Türkiye’den gri tonlu mermer alımını durdurmuş. Bizden, sadece Çin’de olmayan taşları alıyorlar. Örneğin, Burdur beji denilen renkteki taşları, beyaz, limra ve traverten alıyorlar. Fiyat olarak gri tonlu mermerlerde Çin avantajlı. Bizdeki 200-300 dolarlık blok, orada 150 dolar. Bu yüzden rekabeti artırıyorlar. Çin’deki ocaklardan ürünü yarı fiyatına alabiliyorlar. Çin pazarına ihracatta inanılmaz bir düşüş var. Çin piyasası çok iç açıcı değil. Hindistan blok konusunda Çine göre iyileşmiş durumda. Oraya da ihracat yapıyoruz.” dedi.
AYTAŞ AKIN MERMER, BEYAZ MERMER OCAĞI AÇACAK
Uluslararası pazarda daha fazla alıcıya ulaşmak için yeni ocaklar açmayı da planladıklarını ifade eden Akın; “Burdur beji çalışmamızdan dolayı Amerika’yla çok az çalışıyoruz. Amerika daha çok beyaz ve traverten tercih ediyor. Bizde de henüz beyaz mermer yok. Ancak, Sivrihisar’da bir beyaz ocağı açmayı planlıyoruz. O zaman, Amerika’yla daha fazla çalışma imkânımız olabilir. Bizim asıl pazarımız Ortadoğu pazarı ancak 2020’den bu yana bir taraftan pandemi başladı, pandemi bitti savaşlar başladı. Ortadoğu da bu nedenlerle karışık. Buna karşın Suudi Arabistan’da yeni bir şehir kurulacağından bahsediliyor. 2025’te bu şehir için başlangıç olacağı şeklinde duyum alıyoruz. Bu ay Arabistan’da bir fuarlarımız olacak. Oradaki pazarı gözlemleyeceğiz. Şu an itibariyle gönderdiğimiz miktarlar önceki yıllara göre düştü ama İyileşme olacağı kanaati de mevcut.” ifadelerini kullandı.
AYTAŞ AKIN MERMER, MALİYETLERİ DÜŞÜREREK KARLILIĞINI KORUMAYI HEDEFLİYOR
Uluslararası piyasada karlılığını korumak için müşterileri sıkmadan maliyetleri düşürmek üzerine çalıştıklarını ifade eden Akın; “Otomobillerde olduğu gibi iş makinalarında da elektrikliye dönüş şeklinde bir eğilim var. Biz de iki tane iş makinası almıştık. Yaklaşık 4, 5 aydır ocağımızda çalışıyorlar. Hatta bu konuda Türkiye’deki ilk denemeleri biz yaptık diyebilirim. Teknik yatırımlarla maliyetleri müşterilerimizi sıkmadan nasıl düşürebiliriz? diye araştırmalarını yapıyoruz. Elektrikli iş makinalarının da bu anlamda çok başarılı ve ekonomik olduğunu yaşadık, gördük.” dedi.
2025’İN İKİNCİ YARISINDA OLUMLU EKONOMİ BEKLENTİLERİ VAR
Bu yılın ikinci yarısında ekonominin daha iyi bir pozisyona gelmesini beklediklerine değinen Akın; “Küresel birtakım gelişmeler anında ekonomiyi değiştirebiliyor. Örneğin; küresel ekonomi, Amerika’daki başkanlık seçimi gibi durumlar etkiliyor. Küresel dengeler Türk ekonomisini de etkiliyor. Mevcut hükümetimizle sıkı tedbirlerin yavaş yavaş gevşeyeceği, faizlerin düşeceğini ve iç piyasanın biraz daha hareketleneceğini düşünüyoruz. Bu durum tuğla fabrikamızda hareket olacağını gösteriyor, ekonominin 2025’in ikinci yarısında normale dönmüş olacağı kanaatindeyim.” sözlerine yer verdi.
MİNE KAYA – ELİF SAĞLAM