Flaş Haber Yeni

ÇOBAN KÖPRÜSÜ PROJESİNİN 4. ULUS ÖTESİ TOPLANTISI

ÇOBAN KÖPRÜSÜ PROJESİNİN  4. ULUS ÖTESİ TOPLANTISI

YUNANİSTAN’NIN SELANİK KENTİNDE GERÇEKLEŞTİRDİ

Dışişleri Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2019 yılı başvuru döneminde Erasmus Programı Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar (KA202) Faaliyeti kapsamında kabul edilen; “Çoban Köprüsü” isimli projenin 4’üncü ayağı 14-15 Mart 2022 tarihleri arasında Yunanistan’ın Selanik kentinde gerçekleştirildi.  Türkiye, İspanya, Yunanistan ve Sırbistan’ın ortağı olduğu “Çoban Köprüsü Projesi”  kapsamında gerçekleşen programda çobanların yaşadıkları sorunlar kitap haline getirilecek.  Eylül 2022’de MAKÜ’nün proje sorumlusu Prof. Dr. Özkan Elmaz ve ekibinin hazırlayacağı bütün küçükbaş hayvancılık sektörünün katılımı ile ulusal düzeyde bir “Seminer” düzenlenmesi planlanıyor.  Alınan karar gereği Türkiye’den gidecek çobanların eğitimlerin ikinci ayağı 23-28 Haziran 2022 tarihleri arasında Yunanistan’ da yapılacağı bildirildi.

KATILIMCILAR

Yunanistan’ın Selanik kentinde 14-15 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleşen  toplantıya;  Proje Koordinatörü Burdur İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden, Şube Müdürleri Veli Peksüslü,  Ercan Çelik ve Ziraat Mühendisi D.Selin Candan ile  proje ortakları MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Hayvancılık projesinden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, MAKÜ Proje Sorumlusu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Elmaz,  Burdur Valiliğinden İdari ve Denetim Müdürü Ramazan ŞENCAN ve İngilizce Öğretmeni Mahizer KARS, Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Başkan Yardımcısı Hüsnü Şakı’ nın  yanı sıra Dış ortak olarak İspanya Cordoba Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Carlos C. Pérez Marín ve ekibi, Yunanistan Hellenic Agricultural Organization-Demeter Assist. Prof. Evangelia N. Sossidou ve ekibi,  Sırbistan Belgrad Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Danijela Kirovski ve ekibi katıldı.

HANGİ KARARLAR ALINDI?

Selanik ziyareti sonrası proje koordinatörlüğünün Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimiz Halil İbrahim Kara’ya verdiği bilgide; “Selanik’te yapılan toplantıda ‘Çoban Köprüsü Projesi’nin çıktıları arasında yer alan ve hem Türkiye’deki hem de Avrupa Birliği ülkelerindeki çobanlara yönelik hazırlanan aşağıdaki bilimsel dokümanlar basım aşamasına getirilmiştir. Bu dokümanlar ise  “Çobanlar İçin Yenilikçi Eğitim Müfredatı Geliştirme”,  “BIT Tabanlı E-öğrenme Modülü”,  “Çoban Kültürleri El Kitabı”, “Koyun ve Keçilerde Yerel Irklar El Kitabı”, “Çobanlar için Doğada Yaşam Rehberi”,  “Çobanlar için Koyun ve Keçilerde Taşıma, Bakım, Besleme ve Sağlık El Kitabı’ndan oluşmaktadır” denildi.

EĞİTİMLER 23-28 HAZİRAN 2022 TARİHİNDE YİNE YUNANİSTAN’DA

“Toplantıda alınan karar gereği Türkiye’den gidecek çobanların eğitimlerinin ikinci ayağı 23-28 Haziran 2022 tarihleri arasında Yunanistan’ da yapılacaktır. Bu eğitimler kapsamında çobanlara 5 gün boyunca hem teorik hem de çiftliklere götürülerek uygulamalı olacaktır” bilgisi paylaşıldı.

MAKÜ’DE SEMİNER VAR

Çoban köprüsü kapsamında Eylül 2022’de MAKÜ’nün proje sorumlusu Prof. Dr. Özkan Elmaz ve ekibinin sorumluluğunda bütün küçükbaş hayvancılık sektörünün katılımı ile ulusal düzeyde bir “Seminer” düzenlenmesinin planladığı bildirili.

MEKÜ REKTÖRÜ KORKMAZ’IN,  ORTAK ÜLKE BİLİM İNSANLARINI  TÜRKİYE’YE DAVET ETTİĞİ BİLDİRİLDİ

MAKÜ rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz bu seminerin düzenlenmesi aşamasının MAKÜ proje ekibine her tür desteğin sağlanacağını ve proje ortakları arasında yer alan İspanya, Yunanistan ve Sırbistan bilim insanlarını Türkiye’ye ve MAKÜ’ye davet ettiği belirtildi.

GÖRÜŞ ALIŞ VERİŞİNDE BULUNULDU

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ve ekibi Yunanistan’daki toplantı sonrası Veteriner Araştırma Enstitüsü Veterınary Research Instıtute Ellınıkos Georgıkos Organısmos-Dımıtra  yetkilileri ile hayvancılık konusunda ikili işbirlikleri konusunda görüş alış verişinde bulundu. Bu kapsamda Prof. Dr. Özkan Elmaz’ın bu enstitüdeki araştırıcılarla beraber yeni kabul edilen  PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area- Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve Yenilik için Ortaklık) kapsamında “Akdeniz kıyı bölgelerinin tuzlu alanlarının halofitlerinin değerlendirilmesine dayanan agro ekolojik bir koyun / keçi yetiştirme sistemi -HaloSheep” başlıklı projenin detayları konuşuldu” denildi.

BURDUR’UN SİPSİSİ ve CEVİZ EZMESİ ULUS ÖTESİ ORTAKLARA TAKDİM EDİLDİ

İl Tarım ve Orman Şube Müdürü Ercan Çelik Gazetemiz Muhabirine verdiği bilgide; “Proje kapsamında Avrupa Birliği ülkelerindeki ve Türkiye’deki küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, koyun ve keçi ırkları, çobanların yaşam kriterleri, çoban kültürleri ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaşadığı sorunlar hakkında kitap hazırlanacak.  Hazırlanacak olan kitaplar hakkında toplantı yapıldı. Eğitim sonunda eğitime katılanlara sertifikaları verildi. Ayrıca Burdurumuzun simgesi sipsi ve ceviz ezmesi hediyesi ulus ötesi ortaklara takdim edildi” dedi. Halil İbrahim Kara