Flaş Haber Yeni

AĞLASUN YEŞİLBAŞKÖYLÜ ÇİFTÇİLER ORGANİK TAZE FASULYE ÜRETTİ

AĞLASUN YEŞİLBAŞKÖYLÜ ÇİFTÇİLER ORGANİK TAZE FASULYE ÜRETTİ

BURDUR VALİLİĞİ İL ÖZEL İDARESİ DESTEKLEDİ

HEM EKİM ALANLARINI HEMDE GELİRLERİNİ ARTIRDILAR

Burdur Valiliği İl Özel İdaresi havza bazlı ürünleri desteklemek, uygun yere uygun ürün ekimini teşvik etmek maksadı ile Burdur Valisi Ali Arslantaş’ın olurları ile Tarım İl Müdürlüğü aracılığıyla bu yıl ilimiz Ağlasun ilçesi Yeşilbaşköylü 21 çiftçiye 50 bin liralık taze fasulye tohumu hibe edildi. Toplam 66 bin TL’lik hibe projesinin yüzde 25’i çiftçilerin katkısı ile gerçekleşti.  100 dekar alanda 2021 Mayıs ayında taze fasulye diken Ağlasun Yeşilbaşköylü çiftçiler hem gelirlerini hem de ekin alanlarını artırdılar.   Yüzleri de gülerek, kilosunu 4-9 TL arasında İnsuyu’ndaki meyve sebze halinde sattıklarını dile getiren Ağlasun Yeşilbaşköylü çiftçiler, kirazdan daha iyi gelir elde ettiklerini söylüyorlar. 

 ÇİFTÇİ 1 MİLYON 500 BİN TL GELİR ELDE ETTİ

Ağlasun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Onat son hasadı yapılan fasulye tarlasında verdiği bilgide; “2021 üretim sezonunda çiftçilerin talebi üzerine alternatif ürünler üretmek için ne yapabiliriz? Diye bir proje çalışması yaptık. Bunun karşılığında 100 dekar alanda taze fasulye yetiştiriciliğinin artırılması için proje hazırladık. Bunu Burdur Valiliğimize sunduk. Valiliğimizin destekleri ile yüzde 75 devlet, yüzde 25’te çiftçi katkısıyla 100 dekarlık alanda toplamda 66 Bin liralık tohum dağıtımı gerçekleştirdik. Bunun 50 bin liralısını Valiliğimiz karşıladı. 16 Bin TL’sini çiftçilerimiz karşıladı. Toplamda 792 kilogram taze fasulye tohumu dağıttık. Sezon sonunda hasat yapıldığında dönüm başı 15 bin lira gibi bir gelir elde eden çiftçilerimiz,  100 dekarlık alanda ortalama 1 Milyon 500 Bin TL gelir kazandılar” dedi.

SU FAZLA OLDUĞU İÇİN PİLOT YER SEÇİLDİ

Sorumuzu yanıtlayan Ağlasun İlçe Tarım Müdürü Osman Onat; “Özellikle taze fasulye, suyu çok istediği için Ağlasun Yeşilbaşköyde de  su fazla olduğu için pilot olarak burayı seçtik. Tabii önce projeyi hazırlarken su sıkıntısı çekmeyeceğimiz yerleri belirliyoruz.  Su kaynağının yoğun olduğu Ağlasun Yeşilbaşköy’ü tercih ettik. Yer altı sularından değil de kaynak sularından faydalandığımız için çok fazla su sıkıntısı çekilmiyor. O yüzden en uygun alanları seçip, en yüksek verim alabileceğimiz alanları tercih ediyoruz” ” sözlerine vurgu yaptı. Projenin hayata geçmesi için de önder ve çalışkan çiftçilerin dahil edildiğini belirtti.

DEKARDA 2 TON VERİM ELDE EDİLDİ

Projeye 21 çiftçinin dahil edildiğini sözlerine ekleyen Burdur Ağlasun İlçe Tarım Müdürü Osman Onat, “1 dönümden 2 ton üretim elde edildi. Toplamda 200 ton hasat elde edildi. Şu anda son anda (14 Ekim 2021) son hasadı yapıyoruz” bilgisini paylaştı.

PROJENİN DEVAMI İSTENİYOR

Projenin yöre çiftçileri tarafından olumlu karşılandığını hatta projenin devamının istendiğini dile getiren Müdürü Onat; “Önümüzdeki yıl yine taze fasulye projesi yapmayı düşünüyoruz. Fasulye ekin alanlarını çoğaltmak istiyoruz. Çiftçimiz güzel kazandı. Ortalama kilosu 8-9 liradan satışını gerçekleştirdiler” sözlerine yer verdi.

“KİRAZDAN DAHA KAZANÇLI”

Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimiz Halil İbrahim Kara’ya konuşan Ağlasun Yeşilbaşköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Peçin; “Köyümüzde geçen yıl 1’inci, bu yıl da ikinci fasulye üretimini gerçekleştirdik. Kooperatif Başkanı olmam adına vatandaşı teşvik edebilmek adına onlarla birlikte fasulye ekimini gerçekleştirdik. Bu yılda devletimiz, valiliğimiz desteklemesiyle birlikte geçen yıl 2 çiftçiyle başladığımız fasulye ekimi sayısı,  bu yıl 21’e ulaştı.  Yeşilbaşköylü 21 çiftçimiz taze fasulyesini bu yıl ekti. Allah’a şükür bol verimimizi de aldık. Kazancımızı da sağladık. Allah bin bir bereket versin. Güzel bir gelir kaynağı oldu köyümüzün. Kirazdan daha iyi, şöyle ki; kiraz ağacını dikersin verim alabilmek için 7-8 yıl beklersin. 7-8 yıl sonra da pazarı biraz daha fasulye veya bir başka ürüne göre çok riskli.  Ama fasulye öyle değil, diktiğin 90 gün sonrasında verim oluşuyor. Ve pazarı 1-2 gün devam edebiliyor. Veya pazar, pazar dolaşıp kilo kilo da satabiliyorsun. Bundan dolayı fasulye bize göre daha cazip geldi. Daha fazla ekim için vatandaşımızdan talep var. Bu yıl Yüzde 75 devlet desteği yüzde 25 vatandaş katkısı oldu. Eken memnun, çalışan memnun,  alan memnun, satan memnun herkese bir gelir kaynağı oldu. Şu anda 1 işçinin gündeliği 80-100 TL arasında. Çayını, yemeğini, her şeyini veriyoruz. Topladığımız taze fasulyeleri İnsuyu Meyve sebze halinde satıyoruz. Kaynak suyumuz bol. Fakat salma sulama salma su ile yapılıyor. Verimli bir sulama gerçekleştiremiyoruz. Bir barajımız var gündeme gelen. 4-5 yıldır gerçekleşemedi. Bu fasulye ile birlikte damlama sulama yani kapalı sistem sulamaya geçilse, bu ekim dikim 3-4 kat daha artar. Su tasarrufunun yanı sıra yağmur sularından da azami derece fayda sağlamış oluruz. Projeli ve basınçlı olacak baraj suyunu daha verimli kullanabiliriz. Talebimiz kısa zamanda köyümüze bir baraj istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi ile buradaki fasulye Ekiminin 3-4 kat daha artmasına vesile olur diye düşünüyorum. Sondaj vurulmadan yer altı kaynaklarına fazla yüklenmeden yağmur sularını daha verimli şekilde kullanmış oluruz” açıklamasında bulundu.

BAŞKAN PEÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Başkan Hüseyin Peçin, konuşmasının devamında; “Köylümüze çiftçimize destek veren Sayın Valimiz Ali Arslantaş’tan, Milletvekillerimizden Allah bin kere razı olsun.  Projeyi yürüten Burdur İl Tarım,  Ağlasun ilçe tarım müdürlerimize, değerli personeline çok teşekkür ediyoruz. Güzel bir proje oldu. Köyümüze güzel bir gelir kaynağı oldu. Herkes kazandı. Ekende, yevmiyeci de kazandı” ifadelerini kullandı. 

Halil İbrahim Kara