“YÜZDE 90 KAYIP VAR”
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, bu yıl yağışların az olmasından dolayı geçmiş yıla oranla ekili arazilerde yüzde 90 kayıp olduğunu söyledi
Geçen ay 1 lira 80 kuruştan satılan arpanın dün itibari 2 lira 65 kuruşa, 2 lira 30 kuruştan satılan 1 kilo buğdayın da 3 liraya çıktığını belirten Başkan Kubilay 1 çuval besi yeminin 150 TL’ye yükselerek çuvalı 170’den satılan 1 çuval un fiyatına yaklaştığına dikkat çekti.
Küresel ısınma, iklimsel değişiklikler nedeniyle yağışların az olması, zamanında yağmaması üzerine birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde hububat ekili arazilerde büyük oranlarda verim kaybının yaşanmasına neden oldu. Burdur kent merkezindeki ekili arpa, buğday tarlalarında incelemelerde bulunduktan sonra basın mensuplarına konuşan Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, bir önceki yıla oranla bu yıl yüzde 90 oranında kayıp yaşandığını söyledi. Geçen ay kilosu 1 lira 80 kuruştan satılan arpanın dün itibari 2 lira 65 kuruşa, 2 lira 30 kuruştan satılan 1 kilo buğdayın ise 3 liraya yükseldiğini belirtti. Bu artışlara paralel olarak ta 50 kilogramlık 1 çuval hayvan besi yeminin 150 TL’ye yükselerek, aynı ağırlıktaki çuvalı 170 TL’den satılan un fiyatına yaklaştığına dikkat çekti.
“ÇİFTÇİMİZ ZOR DURUMDA”
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay; “Hububat ekili arazilerde incelemelerde bulunuyoruz. Fakat; maalesef hububatların öldüğü görülmektedir. 10-15 gün sonra hasat başlayacak. Burdur’a döver biçerlerin biçeceği maalesef sulanmayan yerlerde yok. Sulanmayan yerlerin yüzde 60’ına varan kısmını çiftçimiz, hayvancımız biçip yedirmektedir. Çiftçimiz zor durumdadır” dedi.
“YÜZDE 90 KAYIP VAR”
Yağışların zamanında olmamasından dolayı bir önceki yıla oranla sulanmayan yerlerde yüzde 90 kayıp olduğunun altını çizen Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay; “Bu yüzde 90 zayiat demek çiftçinin gübresinin, mazotunun, traktörünün, emeğinin tamamen gitmesi demektir” diye konuştu.
“BAŞAK ÇIKMADI, BOYU KISA KALDI”
Yağışların az olmasından dolayı ekili arpa ve buğdayın başağını çıkaramadığını, boyunun ise 15-20 santimlerde kaldığını sözlerine ekleyen Başkan Kubilay; “Sulanmayan tarladaki ekinler başağını çıkaramadı. Kurumaya yüz tuttu. Çoğu çiftçimizde bunları tambur dediğimiz aletle biçerek hayvanlarına yedirmektedir. Yedirmese de her hangi bir ürün alacağı gözükmemektedir. Maalesef çiftçimiz torbası 180 lira olan gübreyi tarlasına attı. Mazot, elektrik fiyatı malum. Sulanmayan yerlerde yüzde 90 oranında ürün kaybı yaşanmaktadır. Ama sondajı olup ta ekinini sulayan arkadaşlar az buçuk zararını telafi etmiş durumdadır. Buğday ’da, arpada, yulafta, çavdarda aşırı şekilde zayiat vardır. Dediğim gibi zamanında sulanmayan yerlerde yüzde 90 oranında ürün kaybı vardır” sözlerine yer verdi.
ÜLKE GENELİ REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜNE DİKKAT ÇEKTİ
Geçen yıl ülke genelinde 18 bin ton buğday üretiminin olduğunu dikkat çeken Başkan Kubilay; “Bu yıl biraz önce bahsettiğimiz gibi ekin sadece sulanan yerlerde oldu. Bunun da bu yıl üretim ülke geneli 4-5 bin ton civarında kalır gibi geliyor. Diğer illerde de oda başkanlarımızla konuşuyoruz. İrtibat halindeyiz. Türkiye’nin tahıl ambarı olan 9-10 tane il var. Buralarda da aynı Burdur’umuzda yaşandığı gibi kuraklık hakikaten mahvetmiştir. Dün akşam, Kızıltepe, Polatlı, Konya, Aksaray’daki arkadaşlarımızla görüştük. Tüm illerde aynı sorunlar yaşanmaktadır. Sulanan araziler iyi kötü kendini kurtaracak ancak, sulanmayan yerler yüzde 90 zayiat vermiştir” sözlerinin altını çizdi.
TANE YOK
Konunun devlet, ilgili bakanlık tarafından inceletildiğini sözlerine ekleyen Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay; “Tarım il müdürümüzle her gün beraberiz, arazilere çıkıyoruz. TMO (Ajans) Müdürümüzle beraber gidiyoruz. Ama maalesef tüm köylerimizde, yaylalarımızda ovalarımızda aynı durum mevcut. Tane hiç yok. Ancak saman çıkar. Başak olmayınca tane nasıl olacak? Önemli olan hububatta başak” diye konuştu. Tarlada 10-15 santim boyunda kalan başak çıkaramayan buğdayları gösterdi. Diğer tarlada sulandıktan sonra başağını çıkarıp kılıfını yırtan arpaları da gösteren Başkan Kubilay; “Bu saatten sonra sulansa da yağmur da yağsa bu başak çıkmaz. Bu boydaki ekini biçerdöver de almaz. Ancak çiftçimiz, köylümüz tamburla biçip hayvanına yedirir başka bir şey olmaz” dedi.
“BUĞDAYIN, UNUN, MAKARNANIN, EKMEĞİN FİYATININ ÖNÜMÜZDEKİ YIL NE OLACAĞINI TAHMİN BİLE EDEMİYORUM.”
Burdur buğday pazarında aynı zamanda zahirecilik te yaptığın dile getiren Başkan Kubilay; “Geçen ay kilosu 1 lira 75 kuruş, 1 lira 80 kuruşa satılan arpa dün itibari ile Konya Borsası’nda 2 lira 65 kuruşa çıktı. Tabii buğdayında 3 liraya çıktığı gözükmektedir. Buğday pazarına da hiçbir arkadaşa da ne buğday nede arpa gelmemektedir. İyi durumda değiliz. Acilen bakanlığımız, hükümetimiz tarafından bunlara dikkat çekilmesi, güzelce çalışılması gerekiyor. İleriki tarihte hastalık sebebiyle milletin gıdaya ihtiyacı var. Buğdayın, unun, makarnanın, ekmeğin fiyatının ben önümüzdeki yıl ne olacağını tahmin bile edemiyorum.” Sözlerine vurgu yaptı. Hasılatın olmadığı için çiftçinin kötü durumda olduğunu kaydetti.
1 ÇUVAL YEM FİYATI 1 ÇUVAL UN FİYATINA YAKLAŞTI !
Arazilerdeki incelemesinin ardından işletmeciliğini yaptığı hububat dükkanı önünde Burdur’un tarım ve hayvancılığının yakından ilgilendiren açıklamalarda bulunan Başkan Kubilay; “Dün itibari 1 çuval yem fiyatı 160 TL oldu. yem fiyatını maalesef durdurmak mümkün değil.. Devletimizin açıkladığı 1 lira 75 kuruş olmasına rağmen bugün (dün) arpa 2 lira 65 kuruş. 2 lira 25 kuruş olarak açıklanan buğday da 3 liraya yükseldi. Biraz öncede bahsettik artışlar kuraklıktan dolayı oluyor. Bu sadece Türkiye’de değil, dünya devletlerinde var. Kuraklıktan dolayı mahsul yok. Mahsul olmayınca otomatik olarak hububat fiyatlara yansıdı. Yem fiyatlarına yansıdı. Bugün itibari ile yemin çuvalı 160 TL. Süt fiyatında her hangi bir artış yok 2 lira 80 kuruş. Tabi bu şekilde giderse saman fiyatları bugün 1 lira 10 kuruş – 1 lira 50 kuruş civarındaymış. Bu şekliyle çiftçilik, yapılmaz. Yapanlarda aşırı şekilde zarar edeceklerini söylemektedirler. Gerçekte bu” diye konuştu. Dün itibari ile 50 kilogramlık çuval fiyatı 160 TL’ye yükselen 1 çuval yemin 170 TL’den satılan aynı kilodaki 1 çuval un fiyatına yaklaştığına dikkat çekti.
SAHADAKİ BİÇERCİLER GÖZÜ İLE BU YIL HUBUBUT HASADI NE DURUMDA?
Araştırmacı başarısını bir kez daha ortaya koyan Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimizin sorularını yanıtlayan Isparta Gönen İlçesi biçerdövercisi Murat Gürçay, “ Yağış hiç olmadı. Biçilmeyecek, biçer girmeyecek yerler çok. Herkes tamburla ekin biçiyor” dedi.
Muğla Bodrum bölgesinde 2021 yılının ilk hasadını yaparken Gazetemiz muhabirine konuşan Mahmut Altındaş; “Bu yıl dönümünü 50 TL’ye biçiyoruz. Bodrum’da da ekinler çok kötü. Biçilmeyecek yerler var. Bu yıl verim düşük. Kayıp yüzde 90 oranında” sözlerine yer verdi. Afyonkarahisarlı Biçerdöverci Mahmut Altındaş ise; “Afyon ve yöremizde de aynı durum söz konusu kuraklık yüzünden ekinler bu yıl istenilen şekilde olmadı. Herkes ekini erken biçmeye başladı” ifadelerini kullandı.
Halil İbrahim Kara