YÜZDE 25 KİRA ARTIŞI SINIRLAMASI DEĞERLENDİRMESİ
Çevik Emlak Gültekin Çevik konut kira ücretlerinde yüzde 25 artış sınırlamasını değerlendirdi. Konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan yüzde 25 kira artış sınırlamasını ‘İyi uygulama’ olarak değerlendiren Çevik; “Aynı uygulamanın diğer sektörlerde de olması gerekir. Pandemi döneminde olduğu gibi 1 bardak 1 liradan daha fazla satılamayacak diyebilsek. Kira ücretlerini yüzde 25’den daha fazla artırılmayacak diyebiliyor ise, bardak, demir, altın, gömlek fiyatlarının da yüzde 25’den daha fazla artırılmayacak diyebilir. Ev sahiplerinin önünü niye kesiyoruz? Burada kiracıyı koruyorsak diğer sektörlerdeki tüketiciyi de korumamız gerekmiyor mu? Yüzde 25’lik kira artışı sınırlamasına gelince uygulanıyor mu? Ebette uygulanıyor. Ama ev sahipleri kiracıları çıkarıp yeni fiyattan yeni kiracıyı alıyor. Tabii kiracının çıkmama hakkı da var. Mahkeme 1 yıl sürer. Sonunda ev sahibi eski kiracısını çıkarır yeni kiraya eve alır” değerlendirmesinde bulundu.
Burdur’da ev kiralarının bin 500, 2 bin lira aralığında olduğunu sözlerine ekleyen Çevik; “ Burdur’da yeni yapı en büyük evlerde ancak kira ücretleri 2 bin 500, 3 bin lirayı bulur. Söylendiği gibi Burdur’da ev ve konut fiyatları yüksek değil” açıklamasında bulundu.
İlimizdeki inşaat sektörünü de değerlendiren Çevik Emlak işletmecisi Gültekin Çevik; “Şu an demir ve çimentoda aşırı artışlardan dolayı inşaat sektörü durmuş durumda. Yeni ev ve konut yapılmayınca ev eksikliği var. Durum böyle olunca da konut sayısı yerinde sayıyor. Konut ücretlerini de olumsuz yansıma yapıyor. Örnek verecek olursak talep 150, mevcudumuz 80. Günde 20 kişi kiralık konut soruyor. Talepleri mevcuttaki konutlar karşılamıyor. Genelde bize öğrenci ve tayini çıkan memurlar geliyor” dedi.
Halil İbrahim Kara