UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE ANAHTAR, ‘ANNELERİMİZ’
Vali Arslantaş, “Bütün mesleklerin bir okulu, eğitim kurumu ve öğretmeni varken annelik öğretmensiz ve okulsuz bir hayat ödevidir”
‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesi bilgilendirme toplantısı, Burdur İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Program kapsamında Burdur Valisi Ali Arslantaş ve İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik konuşmalarını yaptılar. Konuşmaların ardından ‘En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi’nin sunumu ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi görevlilerinin sunumları yapıldı. Sunumların ardından Vali Arslantaş tarafından eğitim programı katılımcılarına çiçek takdimi yapıldı.
“ZORLU BİR SORUMLULUKTUR”
Vali Ali Arslantaş, programda yaptığı konuşmasında; “Baş tacımız, hayatımızın her alanında bizi yalnız bırakmayan koruyucu meleklerimiz olan annelerimize saygılar sunarak sözlerime başlamak istiyorum. İnsanoğluna verilen en meşakkatli ancak bir o kadar da kutsal bir görev ve çok yüce bir makamdır annelik. Ve anne, kendi hayatını başka bir hayatın mutluluğuna adayan fedakârlığın ve karşılıksız sevginin, yeryüzünde ete kemiğe bürünmüş şeklidir. Hiçbir hazineyle kıyaslanamayacak, karşılığında ne yapılırsa yapılsın hakları ödenemeyecek emsalsiz varlıklar olan annelerimiz, her birimizin gönül tahtında yer etmiştir. Annelik, gerektirdiği üstün dikkatin önünde meşakkatli ve ulvi bir mesuliyettir. Anne; çocuk eğitiminin sorumluluğunu bilmeli ve çocuğun yetişmesinde kendi rolünün ne kadar önemli olduğunu kavramalıdır. Anne olmak, belki günün yirmi dört saatini ve hatta hayatının tamamını içine alan zorlu bir sorumluluktur. Bu, toplumun anneden beklediği bir sorumluluktur. Bütün mesleklerin bir okulu, eğitim kurumu ve öğretmeni varken, annelik öğretmensiz ve okulsuz bir hayat ödevidir. Bu ödevin yapılmasında, çocuğun yetiştirilmesinde, deneme yanılma modeli uygulanamayacağına göre, annelik vazifesinin yüksek bir bilgiyi gerektirdiğini de anlamış oluruz. Çocukların eğitimiyle, terbiyesiyle, kişiliklerinin gelişmesiyle ilk ilgilenen elin anne olması dolayısıyla, annenin bütün bu eğitim için gerekli olan bilgiyi öğrenmesi ve özümsemesi gerekiyor. Dünya da kaç kişi elleri olan fakat onu kullanamayan, ayakları olan ama yürüyemeyen, isteklerini ağlayarak bildiren, geceleri tatlı uykulardan uyandıran birine bakmak ister? Kim bu kadar aciz biriyle hiç usanmadan ilgilenmek ister? Ne kadar zor iş dediğimiz tüm bu işleri karşılık beklemeden, severek yapan tek canlı, annedir.
“ANNELİK, İDEAL KONUMDUR”
Dünyanın en kutsal varlıklarıdır anneler. En duygusal, en vefalı, en çok değeri bilinen ve haklarının ödenmesi imkânsız olan meleklerimizdir. Gözlerimizi açtığımız ilk günde başlar onlara bağlılığımız. Daha hiçbir şeyin farkında değilken onların kucağında ağlamamız kesilir ve her ağlamamızda bilir ne derdimiz olduğunu. Bizim ağlamamız başkalarına kötü gelebilir ama onlara değildir. En güzel elbiseleri giydirir, en güzel yiyecekleri yedirerek bizleri hep sevgiyle büyütür. Annelerin önemi, hiç şüphesiz toplumu oluşturan fertleri yetiştiriyor olmalarından kaynaklanıyor. Yirmi, yirmi beş yıl sonraki toplumu, bugünün genç annelerinin yetiştirdiği çocuklarımız oluşturacak. Anne olmak, ayırıcı bir vasıftır. Annelik bir üst çizgi, bir ideal konumdur. Tarihimizdeki örnekleriyle, ideal toplumun bel kemiği olan ailenin olmazsa olmazıdır anne. Toplumu ayakta tutan kurumun aile, aileyi ayakta tutan kişi de annedir.
ANNELERİMİZDEN İSTİYORUZ
Bakanlığımız ve Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği, çocukların ve gençlerin uyuşturucu kullanımının önüne geçme konusunda anne duyarlılığından faydalanmak amacıyla ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesini hayata geçirdi. Uyuşturucuyla mücadelede annelere yönelik farkındalık ve bilinçlendirme çalışmasının yürütüleceği proje ile öpmeye kıyamadığımız çocuklarımızın uyuşturucu illetinin bataklığına saplanmaması için annelerimizden; çocuklarımızın izlenmesi, arkadaş çevreleri, hal ve hareketlerindeki değişimler ile normal dışı davranışlar konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz.
ÇOCUKLARIMIZI HAYATTAN KOPARIYOR
2017'de Türkiye genelinde uyuşturucudan ölen 941 gencin, sonraki yıl 657 ve sonraki yıl ölen 342 gencin annelerinin acılarını paylaşıyoruz. Kim bilir, belki de onları kimsenin tanımadığını, kimsenin özlemediğini zannediyoruz. Geçen yıl Türkiye genelinde yakaladığımız 11 milyon captagonun, 8,6 milyon ectasynin, 20 ton eroinin, 64 ton esrarın, metamfetaminlerin, kokainlerin ve daha belki adını bile duymadığımız o zehirlerin hepsinin terör örgütlerine finansman sağlamasının yanında bizim çocuklarımızı hayattan kopardığı gerçeğini sürekli hatırımızda tutmalı ve vereceğimiz mücadelenin önemini daima diri tutmalıyız.
MADDEYİ EVLERİNDE KULLANIYORLAR
Uyuşturucu bağımlıları üzerinde yapılan son araştırmada, bağımlıların yüzde 89,8'inin annesinin, ev hanımı olduğu ve bağımlıların uyuşturucuyu kullandığı yerler arasında ilk sırayı yüzde 47,5 ile kendi evlerinin olduğunu görüyoruz. Bağımlıların uyuşturucuyu sadece metruk ve terk edilmiş alanlarda değil, insanların gözü önünde kullanabiliyorlar maalesef. Burdur’umuzda kolluk kuvvetlerimiz polisiyle jandarmasıyla uyuşturucu ile amansız bir mücadelenin içindedir ve çok kıymetli sonuçlar alınmıştır.
“HERŞEY SİZİN ELİNİZDE”
Kıymetli anneler, her şey sizin elinizde. Çocuklarımızı korumak, onları bu zehirden uzak tutmak için bu mücadeleyi birlikte vermeliyiz. Bizler dışarıda onlara bu zehrin ulaşmasını engellemeye çalışırken sizlerin de içeride çocuklarınızın davranışlarını izlemenizi, bizimle iletişim halinde olmanızı ve bu mücadelede bize kılavuzluk etmenizi istiyoruz. Sizlerin feraseti ve evlatlarınıza olan sonsuz sevginizle bu mücadeleyi başaracağımıza inanıyoruz. Şimdi haydi, hep birlikte iş başına." Dedi.
FAALİYETLER HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK
İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik yaptığı konuşmada; “En iyi narkotik polisi anne projemizin yürüyen aşamalarının birisinde bugün hep birlikte bu mücadelenin yen bir sayfasını açıyoruz. İlimizde de proje kapsamında yapılan faaliyetler ile 635 anne ve anne adayına ulaşılmış ve gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Bundan sonraki süreçte de kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli bir şekilde faaliyetlerimiz aralıksız devam edecektir. Bütün bunların yanı sıra emniyet birimleri ve jandarma birimleri olarak operasyonel faaliyetlerimiz hız kesmeden devam edecektir.” Açıklaması yaptı.
PROGRAMIN AMAÇLARI NELER?
Projenin ortaya çıkış amacı, çağın en önemli sorunları arasında yer alan uyuşturucu madde kullanımının önlenmesidir. “Uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili güçlü bir mücadelecinin sürdürülmesi, uyuşturucu suçlarının arkasında yatan nedenlerin ve risk faktörlerinin belirlenerek etkin strateji ve faaliyetlerin yürütülmesiyle mümkündür. Madde kullanıcılarının büyük çoğunluğunun aile fertleriyle birlikte yaşaması, çocukların uyuşturucu kullandığından ilk olarak ve çoğunlukla annenin haberdar olması, ‘anne’ figürünün kültür ve inancımızdaki yüceliği, projenin ortaya çıkış noktası olmuştur. Anne ve anne adayı olan yetişkinler ‘En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi’nin kapsamı içerisinde yer almaktadır. Ayrıca proje içerisinde yapılacak etkinlikler sayeinde mümkün olan en geniş halk kitlesine ulaşılabilmesi hedeflenmektedir.” İfadelerine yer verildi.
BURDURDA NE YAPILACAK?
Proje kapsamında ilimizde yapılması planlanan faaliyetlere ilişkin ise, “uyuşturucu ile daha etkin bir şekilde mücadele için kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli bir şekilde anne ve anne adaylarına ulaşmak. Oluşturulacak farkındalık sayesinde uyuşturucu kullanımının önlenmesini ve kullanımın erken fark edilmesini sağlamak. Tüm kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde uyuşturucu ile topyekûn mücadele etmek.” Amaçları vurgulandı.
Mine KAYA