Flaş Haber Yeni

TEKE YÖRESİ ULUSLARARASI 8. TARIM VE HAYVANCILIK TARIM TEKNOLOJİLERİ VE YEM FUARI AÇILDI

TEKE YÖRESİ ULUSLARARASI 8. TARIM VE HAYVANCILIK TARIM TEKNOLOJİLERİ VE YEM FUARI AÇILDI

Burdur ‘Teke Yöresi Uluslararası 8. Tarım ve Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’ bugün açıldı. Burdur Belediyesi Uzay Çatı Halk Pazarı’nda bugün açılan fuar, 30 Nisan 2023 Pazar günü kapanacak.

Saat 10.00’da açılan fuarın resmi açılış töreni saat 14.00’da yapıldı. Burdur Valisi Ali Arslantaş, Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Burdur Belediye  Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Ticaret Borsası Başkanı  Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay birer konuşma yaptılar. Akabinde protokol üyeleri fuar alanında açılan stantları gezdiler.

VALİ ARSLANTAŞ, SEVGİ VE SAYGI İLE KARŞILANDI

 Hatay Defne’de yaklaşık 70 gün ‘Koordinatör Vali’ olarak görev yapan Burdur Valisi Ali Arslantaş, fuar girişinde protokol üyeleri ve halk tarafından sevgi ve saygı ile karşılandı.

Burdur Valisi Ali Arslantaş

VALİ ARSLANTAŞ, FUARIN HAYIRLI OLMASINI DİLEDİ

Burdur Valisi Ali Arslantaş fuar açılışında yaptığı konuşmada: “Türkiye'nin beşinci büyük bakanlığı olan Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinesinde sahaya tesirimiz had safhaya ulaşmıştır.

Çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi, kapsamlı teşvik paketleri, tarımsal teknolojilerin tanıtımı ve yaygın kullanımının sağlanması hususlarındaki gayretleri sebebiyle kendilerine müteşekkiriz.

Sekizincisini düzenlediğimiz “Uluslararası Teke Yöresi Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’nın temel gayesi, üreticilerimizin yeni teknolojilerle tanışarak kendilerini geliştirmelerine vesile olmak ve ilk elden temas etme imkânı buldukları yenilikleri uygulanabilir projelere dönüştürmelerine katkı sağlamaktır.  Geçen yıl 163 firma ve 80 bin katılımcıyla gerçekleştirilen fuarımız bu sene Valiliğimizin öncülüğünde Burdur Milletvekilleri, Burdur Belediyesi, TKDK, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Veteriner Hekimler Odası ve tarım, hayvancılıkla ilgili diğer oda, birlik ve dernek, kooperatiflerden teşekkül ettirilmiş konsorsiyumun, ortak akıl ve destekleriyle gerçekleştirilmektedir. Dört gün sürecek fuarımızın bütün paydaşlara, emektar çiftçilerimize, üreticilerimize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyor hepinize esenlikler diliyorum.” dedi.

 

BAYRAM ÖZÇELİK; “BURDUR,   SERACILKTA ÜLKE SIRALAMASINDA 4’ÜNCÜ, YAYLA SERACILIĞINDA BİRİNCİ SIRADA ”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in söylemlerine yanıt da veren TBMM Başkanlık Divanı üyesi ve Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, “Tarım ve Hayvancılık en kötü dönemini yaşamıyor. Neden? Üretime bakarsak bunu görüyoruz, ihracata bakarsak bunu görüyoruz. Yani 3 milyar dolar ihracattan Türkiye tarımsal ve hayvansal üretimlerde 25 milyar dolara geldiyse o bir üretimdir. Büyükbaş hayvan sayımıza,  Türkiye de bakalım, Burdur’a da bakalım. Sayı arttıysa kötü değildir. Küçükbaş hayvan sayımıza Türkiye’ye de bakalım, Burdur’a da bakalım sayı arttıysa bu kötü değildir. Burdur’da ve Türkiye’de, Türkiye’de dünyaya ihracat ettiğimiz veya dünyada birinci sırada olduğumuz ürünlerin üretimine bakalım. Burdur’daki en fazla rekolte ile ürettiğimiz ürünlere bakalım kötü olmadığımız ortaya çıkar. Daha önceki fuarda da söylemiştim. Türkiye’de dört vilayet seracılıkta birinci. Mersin, Antalya, Muğla ve Burdur. 81 vilayetin içerisinde seracılıkta hem üretim işletmesi hem alan itibariyle dördüncü sırada ve hatta yayla seracılığında birinci olan bir Burdur’dan bahsediyoruz. İnsanımız üretiyor ve üretmeye devam ediyor.” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ GÖKER,  TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINA ÇÖZÜMLER SUNDU

Konuşmasına yaklaşık 70 gündür Hatay Defne’de deprem yaralarının sarılmasında ‘Koordinatör Vali’ olarak görev yapan Burdur Valisi Ali Arslantaş’a teşekkür ederek başlayan CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker; “Sektör de sorun var mı? Var. Bunu nereden biliyoruz? Eğer gıdaya ulaşmakta, gıda tüketiminde ulaşmakta, hayvancılıkta yeme ulaşmakta bir sıkıntı yaşanıyor ise uygulanan politikalarda mutlaka bir sıkıntı olduğu aşikardır. Peki bu sıkıntıları herkesin dile getirdiği gibi önerileri ne olmalı? Birincisi verimli tarım arazilerinin inşaata açılmasının önüne geçilmeli, çiftçilerimizin banka faizlerinin borçları silinmeli, anaparası da ödenebilecek seviyede taksitlendirilmeli. Özellikle gençlerin tarım sektörüne yönlendirilmesi özendirilmeli.  Bunun için teşvik yapılmalı.” sözlerine yer verdi.

BAŞKAN ERCENGİZ SUYA DİKKAT ÇEKTİ

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz; “Aslında yer altı suları açısından her geçen gün fakirleşen bir ülkede yaşıyoruz. 2014 yılında görev geldiğimizde 50 metrelerde yer altı suyu elde edebiliyorken, bugün 210 metreden istediğimiz miktarda su alamıyoruz. Hem su üretmenin maliyeti arttı, hem yer altı azalma ile bölgedeki riski büyütüyoruz. Bu yüzden bölgedeki büyükbaş hayvancılığın küçükbaş hayvancılığına dönüştürülmesine doğru bir tercih olacağı kanaatimdeyim.” diye konuştu. Büyükbaş hayvandaki yetersizliğinin ithalata zorladığı iddiasında bulundu.

MAKÜ REKTÖR VEKİLİ ACAR: “……40’IN ÜZERİNDE PROJE YÜRÜTMEKTEYİZ”

Fuarın özelikle bölgemizdeki tüm çiftçilere hayırlı olması dilekleri ile konuşmasına başlayan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Durmuş Acar: “Hayvancılık faaliyetlerinin yaygın şekilde yapıldığı ilimizde üniversitemizin bu sektörün gelişimine yönelik çalışmaları yürütmek üzere özel bir misyon üstlenmiş olması da oldukça önemli bir karar olmuştur yüksek öğrenim adına. YÖK ve Cumhurbaşkanlığı Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında hayvancılık alanında ihtisas üniversitesi seçilme başarısı göstermiş olan üniversitemiz 5 yıldır sektörün tüm boyutlarında önemli projeler yürütmektedir. Üniversite olarak hayvancılık teknolojilerinden ıslaha,  hayvan beslemeden, çiftçi eğitimine, katma değeri yüksek hayvansal ürünlerin geliştirilmesinden belgelendirmeye kadar 40’ın üzerinde proje yürütmekteyiz.”

BAŞKAN KEYİK ÜREYİME DİKKAT ÇEKTİ

Konuşmasında üretimin önemine vurgu yapan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik; “Teke Yöresi uluslararası tarım, hayvancılık, tarım teknolojileri yem fuarınıza hoş geldiniz. Fuarımızda tecrübe, bilgi ve teknolojinin tek noktada buluşması gerçekleşmektedir. Tarımsal kaynakları olan hayvancılıkta önemli bir potansiyeli bulunan ilimizde, firmalar ve üreticiler aynı çatı altında buluşmaktadır. İşletme sahiplerimizin ekonomimize doğrudan veya dolaylı katkıları sağlanmaktadır. Fuarımız; Burdur’un tarım ve hayvancılık ile birlikte üretim teknolojileri ile birlikte söz sahibi bir kent olduğunu perçinleyecektir. Bu sebeple ulusal ve uluslararası ölçekte yıldan yıla daha fazla önem taşımaktadır. Üretim yapan, katma değer ve istihdam sağlayan ticari bir marka olan işletmeleri, sivil toplum kuruluşlarımızı, akademisyenlerimizi, üreticilerimizi ve vatandaşlarımızı bir arada görmekten kıvanç duyuyoruz. Değerli misafirlerimiz, Burdur Ticaret ve sanayi odası olarak teke yöresi tarım fuarını önemsiyoruz. İlk yıldan itibaren elimizi taşın altına koyduğumuz gibi bu yıl da fuarımızı destekliyoruz. Kovid-19 kısıtlamalarının bittiği dönemde kuraklık, deprem felaketi, sel baskını ve son olarak da şap hastalığıyla karşı karşıya kaldık. Her şeye rağmen yaralarımızı hep birlikte sarmaktan düştüğümüzde yerden daha kararlı ve rasyonel adımlar atarak kalkmaktan başka çaremiz yoktur. Üretimden vazgeçmemeliyiz. Üretimin durması, ülkemizi top yekün bir felakete daha götürür. Bunu unutmayalım. Üreticilerimizin istikrarı ve ülkemizin potansiyeli bu zor dönemi atlatmakta muktedirdir. Ticaret ve sanayi odası yönetimi olarak bizler son dönemde gerçekleşen uluslararası bazı olumsuz gelişmelerden etkilenen başta üyelerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın bütçelerinin toparlanması için mesai yaptık. Üst birliğimiz TOBB’un ve yerelde de kendimizin düzenlediği yardım kampanyalarıyla mağdur olan herkese gücümüz yettiğince yardımda bulunmaya çalıştık. İyi günde kötü günde işimizin başında bulunduk. 

Üyelerimizin ve üreticilerimizin desteklenmesi işletmelerin ve mükelleflere hibe ve uzun vadeli kredi temini vergilerin düzenlenmesi, üyelerimizden gelen sorun ve taleplerin çözüme kavuşturulması, çalışan sayısında azalmaya gitmeden fabrikalarda üretimin sürdürülmesi, ihracatın güçlü unsurları, eğitim toplantıları, konferanslar, e-ticaret, dijital pazarlama ve bunun için gerekli alt yapı deprem bölgelerinde, manevra kabiliyeti geliştirilmeli.” açıklamasında bulundu.

BTB BAŞKANI GÜNDÜZALP, DEPREMLERİN HAYVANCILIĞI ZOR DURUMA DÜŞÜRDÜĞÜNÜ SAVUNDU

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp; “2022 yılında domuz hariç büyükbaş, küçükbaş tüm sektörde bir azalma mevcut. Büyük bir krizde olan hayvancılık sektörü yaşadığımız deprem felaketi ile bir kez daha yara aldı. 20 ilde yaşanan deprem zaten zor durumda olan hayvancılığı bir kez daha zor duruma düşürdü.” diye konuştu.

KUBİLAY: “YAĞIŞLAR ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ”

Burdur Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kubilay; “Allah bu sene yağışımızı iyi verdi ve devam etmekte bu yağış hakikaten çiftçilerimizin, hayvancılarımızın yüzünü güldürdü.” dedi. Başkan Kubilay konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Böyle bir fuarda da yeni teknolojileri, yenilikleri görebilmek için çiftçilerimiz hayvancılarımız bir araya geldik ve bazı yenilikleri görüyoruz, kendimizi de bu yeniliklere ayak uyduruyoruz. Böyle bir fuarı tertipleyen fuarcı firmasına ve sivil toplum örgüt başkanlarına, fuarda emeği geçen herkese teşekkür eder. Saygılar sunarım.” Halil İbrahim Kara – Hale Pak – Ali Arıkanoğlu