Flaş Haber Yeni

SALDA GÖLÜ'NÜN GELECEĞİNİ AKADEMİK ÇALIŞMALAR BELİRLEYECEK

SALDA GÖLÜ'NÜN GELECEĞİNİ AKADEMİK ÇALIŞMALAR BELİRLEYECEK

Burdur Gölü’nde yaşanan su kaybı ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkiler, bilim insanları ve yetkilileri harekete geçirdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Burdur Valiliği ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin iş birliğiyle düzenlenen "Burdur Gölü Kuruyan Kıyı Alanlarının Korunması, Ekolojik Düzenlenmesi ve Sürdürülebilir Kullanımı" konulu teknik çalışma toplantısı, 24 Mart 2025 tarihinde MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de başladı.

Türkiye’nin önemli su kaynaklarından biri olan Burdur Gölü, yıllardır su seviyesindeki azalmalar ve ekolojik dengenin bozulmasıyla gündeme geliyor. İklim değişikliği, tarımsal sulama ve yanlış su yönetimi gibi etkenler nedeniyle gölde meydana gelen küçülme, bölgenin doğal yaşamını tehdit ederken, bilim insanları ve yetkililer çözüm yolları üretmek için bir araya geldi.

Çalıştayın açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile gerçekleştirilirken, toplantıda Burdur Gölü’nün mevcut durumu, iklim değişikliğinin etkileri ve alınması gereken önlemler ele alındı. Ayrıca, Salda Gölü ve Salda Bilim Merkezi hakkında da değerlendirmeler yapılarak, bölgedeki diğer sulak alanların korunmasına yönelik çalışmaların önemi vurgulandı.

"Salda’da bilimsel çalışmalar rehber olacak"

Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, çalıştayda yaptığı konuşmada Salda Gölü’ndeki suya giriş düzenlemeleri ve gölün korunmasına yönelik alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulundu. Bilimsel verilerin rehberliğinde hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Baydar Bilgihan konuşmasında şunları kaydetti;“Salda’dan bahsetmeyi önemli buluyorum. Salda Gölü’nde dört noktada suya girilebiliyor. Bu baktığınız zaman hem Sağlık Bakanlığı’mızın hem Çevre Bakanlığı’mızın paylaşımlarında da söz konusu. Fakat bir yandan tabii ki biraz önce Adem hocanın ifade ettiği şey hakikaten ironi gibi. Bir yandan diyoruz ki burada parfüm sıkmayalım. Deodorant kullanmayalım, sigara içmeyelim. Diğer tarafta da kişiler işte boyuna kadar ya da tam anlamıyla bir yüzme faaliyeti gerçekleştirebiliyor veya bunun ötesinde başka bir takım kirliliklere konu olabilir mi gibi endişelerimiz var.  Bu çalışmaların da önce bilimsel bir altlığı olması gerekir diye düşündük ve üniversitemizden hocalarımızla bir ön görüşme yaptık. Bu noktada da oluşturacağımız yine bir bilim heyeti ile ve aynı zamanda göl yüzeyinde yapacağımız çalışmalarla, göldeki belki bu yüzme faaliyetlerinin nerede olması, ne kadar sınırlandırılması veya sınırlandırılıp sınırlandırılmaması konusunu da tekrar konuşmak istedik. Ben bu konuyla ilgili idari bir karar vermek de istemiyorum, bizim en önemli rehberimiz bilim ve akademik çalışmalar. Dolayısıyla akademik çalışmalardan aldığımız dönütlerle bunu oturup tıpkı bugün yaptığımız gibi bir masanın etrafında paydaşlarımızla yerel birimlerimizle, muhtarlarımızla, vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımızla, akademik camiayla ve bakanlıklarımızla bir araya gelerek bu masanın etrafında karar vermemiz gerekir. Bu çerçevede de önümüzdeki süreçte Salda’nın da karşılaşabileceği bir takım küçülme, daralma veya kayıpları belki de bu anlamda da yine başka bir süreçte de tekrar geçmişte yapılmış bir çalışmanın konusu haline getirmekte fayda görüyorum. Ben eminim ki çok önemli çalışmalar ve rehber olacak kararlar noktasında tavsiyeler çıkacaktır. Bizler de idareciler olarak sizlerle omuz omuza inşallah bu süreçlerin yürütülmesi ve geleceğe miras, bu değerlerimizin korunması, daha sağlıklı bir toplum, daha sağlıklı gelecek inşa edilmesi noktasında var olan jeolojik ve coğrafya mirasımızın korunması noktasında inşallah el birliğiyle doğru adımlar, doğru çalışmalar yapabiliriz diye ümit ediyorum. “

"Salda Bilim Merkezi, Burdur Gölü için de çalışacak"

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ise yakın zamanda kurulan Salda Bilim Merkezi’nin çalışmalarına başladığını belirtti. Dalgar, merkezin yalnızca Salda Gölü için değil, Burdur’daki tüm sulak alanlar için önemli araştırmalar yapacağını vurgulayarak;“Yakın zamanda Salda Bilim Merkezi’nin de kuruluşunu gerçekleştirdik ve açılışını resmi olarak yapmasakta gayriresmi olarak faaliyete başladı. Salda Bilim Merkezi ilk faaliyetini aslında Burdur Gölü’nün çalıştayıyla yapmış oldu. Salda Bilim Merkezi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yaptığı ve üniversitemize devrettiği, üniversitemizin işletmek üzere devraldığı çok önemli bir merkez. Bu merkez sadece Salda Gölü ile ilgili çalışmalar yapmayacak. Burdur’da bulunan bütün göller ile ilgili, tüm sulak alanlarla ilgili ve ekolojik çevreyle ilgili çalışmalar yapacak bir noktaya doğru inşallah kurgumuzu yapıyoruz. Gölle ilgili bir Bilim Merkezi ilimizde üniversitemiz tarafından kurulmuş olmasının aslında ne kadar önemli olduğunu bugün bir kez daha görmüş oluyoruz. Çünkü Salda Gölü’nden belki daha önemli ve acil çözüm bekleyen Burdur Gölü’müz var. Burdur Gölü ile ilgili çalışmalara da aslında Salda Bilim Merkezi’miz bir nevi önderlik etmiş oluyor. " dedi.

Melisa Adınısever