RAMAZAN AYININ SON GÜNLERİNİ NASIL GEÇİRELİM? 2 HAFTADA NELERİ YANLIŞ YAPTIK?
Ramazan ayında herkesin aklında bir sürü soru işaretleri geliyor. ‘Hangi yiyeceklerden uzak durmalıyım, nasıl tatlılar tüketmeliyim’ gibi sorular zihinleri meşgul etmekte. Siz değerli okurlarımız için bu ve bunun gibi soruların cevaplarını araştırdık. Çağdaş Burdur Gazetemize röportaj veren Diyetisyen Şule Mutlu merak edilen soruları cevapladı.
NASIL TATLILAR TÜKETMELİYİZ?
Nasıl Tatlılar tüketmeliyiz sorusunu yanıtlayan Mutlu,
“Tatlı ihtiyacımızı daha çok iftardan bir buçuk iki saat sonra görebiliriz. Daha çok sütlü, meyveli tatlılara ağırlık verilebilir. Şerbetli ve ağır tatlılardan olabildiğince uzak durmak gerekir.”
HANGİ YİYECEKLERDEN UZAK DURULMALI?
Ramazan ayında hangi yiyeceklerden uzak durulması gerektiğine değinen Şule Mutlu:
“Ramazan ayında özellikle sahur kısmında baharatlı, tuzlu ağır yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Kızartma türü yiyecekler, hazır işlenmiş gıdalar vb yiyecekler ramazan ayında bize eksiler olarak geri dönüyor.”
ŞEKER HASTALARI HAMİLELER EMZİRENLER KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR
Şeker hastaları hamileler emzirenler kronik rahatsızlığı olanlar oruç tutabilir mi sorusuna cevap veren Mutlu:
“Genelde bu konunun doktor kontrolünde ilerlemesi taraftarıyım. Genelde diyabet hastalarının oruç tutması doğru bulunmuyor. Kan şekerlerinde bir regülasyon olmadığı için ani bir iniş çıkış yaşıyorlar. Bu yüzden şeker hastalarına oruç önerilmiyor. İnsülin direnci gibi daha basit düzeyde kan şekeri daha regüle halde olan insanların kişiye bağlı olarak oruç tutabileceğini düşünüyoruz. Gebeler için ise oruç tutmak bir tehlike. Gebelikte beslenme çok önemli ve doğacak olan bebeği de doğrudan etkilediği için bu tarz kişilerin daha çok beslenmesine özen göstermesi gerekiyor. Uzun süreli açlıkta metebolik fonksiyonlarda bir bozulma meydana geliyor. Ani kan şekeri düşüşleri, kan hacminde azalmalar, az su tüketimine bağlı olarak ise üre ve sodyum seviyelerinde de iniş çıkışlar oluyor. Bu yüzden gebelerin oruç tutmaması gerektiğini düşünüyorum. Emziren annelere gelecek olursak, oruç tutabilmesi gebelere oranla daha yüksek. İftar, sahur ve ara öğünlerini dengeli bir şekilde ayarladığı zaman emziren annelerin oruç tutmasında bir engel bulunmamakta.”
RAMAZAN AYINDA SPOR YAPMALI MIYIZ?
Ramazan ayında sporu kesinlikle yapılması gerektiğine değinen Şule Mutlu:
“Ramazan ayında spor kesinlikle tavsiye edilir. Açlık sonucunda midede bir boşalma gerçekleşir ve biz de bir yükleme yapıyoruz. Ekstra bir spora daima ihtiyaç duyulur. Çünkü oruç süresince sabahtan akşama kadar bir açlık yaşıyoruz. İftardan en az bir saat sonra 40’ar dakikalık bir yürüyüş ya da spor öneriyoruz.”
Hale Pak – Melisa Adınısever