RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ? TOK TUTAN BESİNLER NELERDİR?
RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENİLMELİ?
Ramazan ayı geldi. İlk oruç için gece sahur yapılacak. Peki sahurda ve iftarda nasıl beslenmeliyiz?
Diyetisyen Şule Mutlu Çakır sizler için açıkladı.
Mutlu, Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? Sorusuna şu şekilde yanıtladı:
“Genelde insanlar Ramazan ayında bir perhiz dönemi haftasına girerler. Diyet yapmak için doğru bir ay olduğunu düşünürler Fakat bizim açımızdan metabolizmanın yavaşlaması demektir bu. Diyet mantığıyla yaklaşmalarını önermiyoruz bu aya. Bilinçli bir beslenmenin yapılması gerekir. Sahur ve iftar beraberinde ara öğünlerle desteklenmesi gerekiyor. Sahura kalkmadan mutlaka yapılması gerekiyor. İnsanlar ben sonradan kalkmayayım, yiyip yatayım mantığıyla yaklaşıyorlar. Bu tarz bir durumun olmaması gerekir."
RAMAZANDA HANGİ BESİNLER TOK TUTAR?
Sahurda ne yersek daha uzun süre tok kalmamamızı sağlar? sorumuzu yanıtlayan Mutlu,
"Sahurda beslenmede daha çok tok tutan besinler tercih edilmeli. Örneğin; yumurta, yoğurt, tam tahıllı gıdalar, kepekli, çavdarlı ekmekler. Yağlı tohumlar çok iyi derecede tok tutar. Yağlı tohumları özellikle kavrulmadan, çiğ tüketmeliyiz. Sebze ve meyve alımına da dikkat edilmesi gerekiyor. İftarda uzun bir açlık sonrasından çıktığımız için mideye çok fazla yüklenmemek gerekiyor. Bu açıdan iftarda bir çorbayla başlayıp bir on dakika ara verilip daha sonrasında yemek bölümüne geçmelerini öneriyoruz. Bununla birlikte, yiyecekleri pişirme yöntemi de çok önemli. Kavurma, kızartma yöntemleri yerine daha çok haşlama, buğulama yöntemleri ve ızgara gibi yöntemler kullanılmasını öneriyoruz."
Ramazan ayında özellikle meyve tüketimleri çok aksatılıyor. Kişilerde 3 porsiyon meyvenin mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Kişiler sahurda bir porsiyon taze meyve sebze beraberinde iftarda bir porsiyon kuru meyve ile beraber tüketilebilir. Hurma düşünülebilir.” Dedi.
SU TÜKETİMİNE DİKKAT!
Oruçluyken çok fazla su kaybettiğimizi vurgulayan Mutlu, suyu birden sahurda içilmemesi gerektiğini, su içmeyi iftar ve sahur arasına yayılması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti:
“Ramazan ayında su tüketimi haliyle aksıyor. Az su tüketimine bağlı olarak vücut ödem tutuyor. Diyet yapan kişiler bu yönden olumsuz etkileniyor. Su tüketimini biz genelde iftara bir yoğunluk verip birden içmeye veya sahurda içip içip yatmak gibi algılıyoruz ve yapıyoruz da. Bunun daha çok güne yayılmasını öneririz. Az su tüketimine bağlı olarak kişilerde mineral kaybı da yaşanıyor. Bu kaybı önlemek için de iftardan bir saat sonra maden suyu tüketilmesi gerekir.” İfadelerine yer verdi.
Hale Pak-Melisa Adınısever