MERMERCİLİK SEKTÖRÜNDE DÜNYA LİDERLİĞİNE DOĞRU EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ
- ÇİÇEKMERSAN’DA ‘İŞİMDEYİM GÜVENDEYİM PROJESİ’ KAPSAMINDA TEKNİK ZİYARET GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) işbirliği ile başlatılan; ‘İşimdeyim, Güvendeyim Projesi’ emin adımlarla ilerliyor. Mermer sektöründe iş kazalarını ve yaralanmaları azaltmak için iş sağlığı ve güvenliği farkındalığını ve gelişimini artırmak amacıyla geçen yıl Ağustos ayında başlatılan proje kapsamında Burdur 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ülke ekonomisi ve ilimiz istihdamına büyük katkıları bulunan hayırsever iş adamı Orhan Çiçek’in fabrikası Çiçekmersan’a proje ortakları tarafından teknik ziyarette bulunuldu.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından da finanse edilen proje kapsamında Burdur 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesi, Bucak Organize Sanayi Bölgesi, Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde madencilik alanında faaliyet gösteren 47 şirket yöneticisi ile 3 bin 330 çalışanın bireysel ve kurumsal kapasitelerini geliştirerek sosyal diyaloğa katılımları sağlanması amaçlanıyor.
ALMANYA VE İSVİÇRE ZİYARETİ SONRASI ÇİÇEKMERSAN’A TEKNİK ZİYARET
24-30 Haziran 2022 tarihleri arasında ‘İşimdeyim Güvendeyim Projesi’ kapsamında Almanya ve İsviçre’de gerçekleşen teknik ziyaretin son durağı hayırsever iş adamı Orhan Çiçek’in işlettiği Çiçekmersan Mermer Fabrikası oldu. Geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen teknik ziyarete Burdur Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Proje Koordinatörü Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, Isparta Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabulut, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, Organize Sanayi Bölgeleri Müdürleri ile yönetim kurulu üyeleri katıldılar.
İLK AÇIKLAMAYI ORHAN ÇİÇEK YAPTI
Geçtiğimiz Cuma günü Cuma namazı öncesi gerçekleşen teknik ziyarette ilk röportajı veren Çiçekmersan Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Çiçek; “İşimdeyim Güvendeyim Projesi’nin yurt dışı programından sonra Türkiye’deki fabrikaların AB’ye uyumlu olarak teknik ziyaretlerini gerçekleştiriyoruz. Biz nedeyiz? Avrupa nerede? Hocalarımız birazdan bununla ilgili açıklamasını yapacaklar.” dedi.
REKTÖR KORKMAZ: “TÜRKİYE AVRUPA’NIN ÖNÜNDE”
Proje hakkında teknik bilgiler veren Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, “Biz 1 ay önce bir proje kapsamından Almanya programı yaptık. Orada 5 mermer ocağı ve 6 fabrikayı yerinde gözlemledik. Projenin amacı iş kazaları ve meslek hastalıklarının kontrol altına alınması. Azaltılması amacını güdüyor bu proje. İncelemelerimiz var. Bir defa şunu açıklıkla söyleyebiliriz. Bizim Türkiye’deki imalathanelerimiz teknoloji düzeyi bakımından çok çok ötesinde. Bu anlamda çok çok iyiyiz. Onlar teknoloji çok çok geride. Ocakları bize göre çok daha geri. 100-150 yıllık ocaklar var. Yeni teknolojilerin kesinlikle iş kazalarının azalttığını söyleyebiliriz. Türkiye bu anlamda ileriye gidiyor. Yeni iş yasası, iş güvenliği yasası bakımından da biz Avrupa ile rekabet edebiliriz. Hatta daha ilerideyiz. Ancak bizim derdiğimiz, teknoloji düzeyi değil. Bizim derdimiz Türkiye’deki iş kazalarını nasıl azaltabiliriz. Biz hemen hemen birçok sektörde Avrupa’dan çok çok öndeyiz. Bu aradaki farkı yakalayıp biz çalışanımıza, işverenimize neyi eksik yaptığımızı, yani teknolojiyi getirip kafamıza taktığımız bareti insanlarımız kullanmakta çekiniyorlar mı? Yaka alınması gereken önlemleri zamanında alıyorlar mı? Almıyorlar mı? Bu konulara eğiliyoruz. Yani açıkçası şunu söyleyebiliriz; Çok açıkçası ben söyleyebilirim Türkiye emin adımlarla iyi gidiyoruz. Gelecek 5-10 yılda bizde iş kazalarında Avrupa’nın çok daha ötesine geçebilecek bir potansiyele sahip olduğumuzu bu proje çerçevesinde net bir şekilde söyleyebilir bir durumdayız” diye konuştu.
BUTSO BAŞKANI KEYİK: “VERİMLİLİK NOKTASINDA BİZ BİRAZ DAHA VERİMLİ ÇALIŞIYORUZ”
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik; “Biz bu ekiple Almanya’da mermer ocaklarını ve fabrikalarını gezme fırsatı bulduk. Oradaki teknik ziyaretimiz iş kazaları ve iş güvenliği ile alakalıydı. Tabi buraları dolaşırken oradaki teknolojik farklılıkları da görme imkanımız oldu. Ben oradaki röportajımda da söylemiştim. Mermer ve madencilikte Almanya’nın hem iş güvenliğinde, hem makine-teçhizat hem teknoloji alanında onlardan daha önde olduğumuzu ifade ettim. Onlarla mukayese ettiğimiz zaman verimlilik noktasında biz biraz daha verimli çalışıyoruz.” dedi.
“ALMANYA’DA MERMER TAŞININ YÜZDE 95’İ MAMUL HALİNE GELİYOR”
Almanya’da fabrikalara getirilen mermer taşının yüzde 95’ini mamul haline geldiğini dikkat çeken Başkan Keyik: “ Biz ise fabrikalarımızda yüzde 40-50 civarında değerlendirebiliyoruz. Geriye kalan kısmını konteynırlar ile atıyoruz. Bunun önüne geçmemiz lazım. Bu çok önemli bir faktör. Yine mermer ocaklarında firemiz çok yüksek. Yüzde 5’lerle çalışıyoruz. Ocakları gezdiğimizde orada gördük yüzde 85-90’larda çalışıyorlar. Onların da mermer atıkları var. Atıklarını mucur haline getirip beton santrallerine ve yol inşaatlarına veriyorlar. Tabi bizde sektör çok büyük. Bizim orada gezdiğimiz mermer alanında yaklaşık 10 tane mermer ocağını bulabildik. Bizim sadece Burdur’da ruhsatlı 300 ayrı mermer ocağı var. Aktif olarak çalışan 150 ocağımız var. Bu ocaklardan çıkan yüzde 80-90 posayı değerlendirmek çok mümkün değil. Fakat bunlarla ilgili de hem Valiliğimiz, hem oda olarak çalışmalarımız var. Neler yapabiliriz? Nasıl değerlendirebiliriz. Bu çalışmaları da devam ettiriyoruz.” sözlerine yer verdi.
VALİ YARDIMCISI MAİLOĞLU: “TEKONOLOJİDE DAHA İYİYİZ” VURGUSU YAPTI
Çiçekmersan’da gerçekleşen teknik ziyaret sonrası gazetemiz muhabirine konuşan Burdur Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu; “Projemiz kapsamında son derece verimli bir Almanya gezisi yaptık. Geziye 17 arkadaş olarak katıldık. Valiliğimizi temsilen ben görev yaptım. Orada 5 ayrı ocak ve bu ocakların çalıştırdığı üretim tesislerini gördük. Kıyaslama imkânımız olsun diye bugün buraya(Çiçekmersan’a) geldik. Orada mermerci arkadaşlarımız özellikle altını çizdiler. Dediler ki, biz teknolojide biz bunlardan daha iyiyiz.” dedi.
Daha yüksek daha verimli teknolojiyi kullandığımızın altını çizen Vali Yardımcısı Mailoğlu; “Bugün kü gezimizde de bunun doğrulandığını gördük” açıklamasında bulundu.
VALİ YARDIMDICI MAİLOĞLU; “TOPRAK DIŞINDA HİÇ BİR MALZEMEYİ ATMIYORLAR”
“Ama bir konuda geriyiz” sözlerini kaydeden Vali Yardımcısı Mailoğlu; “Bu adamlara şu soruyu özellikle sordum; ‘Ocak verimliliğiniz nedir?’ Dediler ki; ‘Toprak dışında hiçbir malzemeyi atmıyoruz. Toprağı da açtığımız çukurlarda yeşillendirmede kullanıyoruz. Dolayısıyla mermer ocaklarımızı yüzde 100 verimlilikle çalıştırıyoruz.’ Bizim mermercilerimize sordum, ‘Bizimdeki mermer ocaklarında yüzde 12’yi bulduğu zaman son derece verimli oluyor.’ dediler. Çok büyük uçurum bir fark var. Ve bunun gerekçesini de şöyle izah ettiler. ‘Deprem Bölgesi olması hasebi ile bizim mermerlerimiz çatlak ve kırık çıkıyor. Buna rağmen arkadaşlarımız çatlak ürünleri bile epoksi, file ile yapıştırarak onu pazarlıyoruz. Ancak bununla yüzde 12’yi bulabiliyoruz’ diyorlar. Atık posaları atacak alanlar bulmamız lazım. Maden Dairesi’nin ilimizi özel olarak pilot bölge olarak seçti. Bundan 2-2,5 ay önce bir toplantıları vardı. Bu toplantıya da ben katıldım. İnşallah onları değerlendirecek alanlar bulmaya çalışıyorlar. Umut ederim ki bizde mermer sektöründe verimlilikte yüzde 90’ları yakalarız.” diye konuştu.
Halil İbrahim Kara