Flaş Haber Yeni

“HAYVANIN GENETİĞİNİ DÜZELTMEZSEK BİZ O VERİMLİLİĞİ YİNE BAŞARAMAYIZ.”

 “HAYVANIN GENETİĞİNİ DÜZELTMEZSEK BİZ O VERİMLİLİĞİ YİNE BAŞARAMAYIZ.”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilk etapta 5 milyon lira destek vereceği  ‘Burdur İlindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Verimliliğinin Artırılmasına Yönelik Standardizasyon ve Belgelendirme Pilot Programı bilgilendirme toplantısı yapıldı.   11 Nisan 2023 Perşembe günü saat 09.30’da Burdur Tarım İl  Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda  gerçekleştirildi. Toplantıda yaptığı konuşmada,Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciler Merkez Birliği Genel Başkanı ve Burdur Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Kamil Özcan; hayvan genetiğine dikkat çekti.

 

 

“HAYVANIN GENETİĞİNİ DÜZELTMEZSEK BİZ O VERİMLİLİĞİ YİNE BAŞARAMAYIZ.” DEDİ

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiriciler Merkez Birliği Genel Başkanı ve Burdur Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Kamil Özcan yaptığı konuşmada: “Bu projenin başından beri hep içinde varız. İlk günden beri Adem Hocamla hayal ede ede geldik.  Ama bu projeyi Tarım Bakanlığı’nın bu fikri tarım bakanlığına kaptırdık. Şöyle kaptırdık, entegre çalıştık, çalışmamız gerekir. O zamanlar çok tartıştık. Bizim bu proje ilk etapta altın, gümüş, bronz işletmeleri olarak başladı,  A, B, C’ye döndü. O arada bakanlıkta da böyle bir çalışma vardı ki bakanlık A işletmelerinde farklı destekleme, B işletmelerine farklı destekleme, C işletmelerine farklı destekleme vererek bunu ödüllendiriyordu. Bunun entegre çalışılması gerektiği ile ilgili biraz serzenişte bulunduk ama üniversitemizin bu çalışmaları hem bakanlığa fikir verdi hem üniversitemizi bu konuda marka hale getirdi diye düşünüyorum. Şimdi sınıflandırma ile alakalı ben sizlere birkaç rakam vereyim Burdur ile alakalı. Burdur’da 3 bin civarı damızlık birliği üyemizin 150-200 civarında A ve B işletmemiz, 1700 civarında C işletmemiz var. Yani C’de bir yığılma var. C’den B’ye geçilmesinde, B’lerin A’ya geçirilmesinde bu çabayı hep beraber harcamamız lazım ki o avantajları üreticilerimiz ile hep beraber kazanalım. İnsanların para kazanması konforun yaygınlaştırılması, hayvan konforunun iyileştirilmesi, işletmelerin A’ya B’ye gelmesinin yanında bir de hayvan verimliliğinde genetik ıslahı boş geçmemek lazım. Ne kadar konforlu yaparsanız yapın, hayvanın genetiğini bozarsak veya hayvanın genetiğini düzeltmezsek biz o verimliliği yine başaramayız.” dedi.

Genel Başkan Kamil Özcan konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Burada ben bir ıslah birliğinin başkanıyım genelde Burdur’un hayvan ırkının yüzde 99’unun holstein olduğu bir ilde ve bu ilden yaklaşık 10 bin damızlık düvenin satıldığı bir ilden şuanda melezlenmiş büyük bir kısmının ak kafalı, başka bir melezlere döndürülmüş bir hale getirildi. Bunların bir an önce düzeltilmesi, ırkının yine özelliklerini verecek ırklarla beraber genetik ıslahın da bir kenara konmaması lazım bunun üzerinde de çalışılması lazım. Biz bu projede yurt dışına gittiğimizde oradaki üniversitelerimizde sayın hocalarımızla, o uygulamaları oradaki birliğin görevlerini, birliğin ödevlerini,  birlik neler yapıyor, üniversite neler yapıyor, sivil toplum, üretici bunun neresinde birebir orada bunları gördük. İnşallah o gördüklerimizi Burdur’umuza, Türkiye’mize kopyalayıp yapıştıracağız. Ben bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Özellikle veteriner fakültemize, bu hayvancılık ile ilgili Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin özel üniversite olmasında sonra bizim veteriner fakültemiz zaten üniversitemiz lokomotif fakülte olarak ön çekiyor ve bunu Türkiye’de de kendini gösteriyor. Ben hocalarıma, emeği geçenlere teşekkür ediyorum,  projemizin Burdur’umuza, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Halil İbrahim Kara - Hale Pak