BURDUR’DA TARİHİ HOCABALİ HAMAMI YENİLENDİ KAFE OLARAK HİZMETE AÇILDI

Burdur’un köklü tarihine ışık tutan Hocabali Hamamı, restorasyon çalışmalarının ardından modern bir sosyal yaşam alanına dönüşerek Kafe olarak vatandaşların hizmetine açıldı.
Açılış töreni, bugün saat 14.30’da Tepe Mahallesi Oluklaraltı Caddesi No:29 adresinde gerçekleştirildi. Etkinliğe İl Genel Sekreteri Asım Ertilav, İHH 1. Bölge Sorumlusu Musa Karadaş, ilgili kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Gün boyu kermes programının da yer alacağı açılış, Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı.
Açılış Konuşmaları Yapıldı
Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrasında açılış konuşmaları gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Genç İHH İl Temsilcisi Mehmet Okan: “Başta başkanımız Hüseyin hocamız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bizim amacımız burada gençlerimizi o nahoş kötü ortamlardan ayırıp burada daha huzurlu bir ortamda çayını kahvesini içerek, gerek ders çalışmaya gerek burada vakit geçirme amacıyla biz burayı açıyoruz; sizlerin maddi manevi desteğini bekliyoruz.” dedi.
Genç İHH Hanım Temsilcisi Kadriye Aslan ise Hamam hakkında bilgi vererek, şunları söyledi:
“16.yy ait olan bu yapı 1582'de Hoca Bali Bin Müslihittin tarafından yaptırılmıştır. Yapı, ılıklık, soğukluk, su depoları, külhan kısımları ve sonradan ilave edilip ilk başta soğukluk sonrasında ise 1940-1980 tarihleri arasında marangozhane olarak kullanılmıştır. Burdur'un geçirdiği yıkıcı depremleri atlatarak günümüze kadar ayakta kalabilmiş ve onarım öncesinde büyük oranda harap duruma gelmiş olan Hamam, Vakıflar genel müdürlüğü tarafından 2018 yılında başlatılan restorasyon çalışmasını 2020 Eylül ayında tamamlanmıştır. Yenileme çalışmaları sırasında mevcut yapıdaki kurnalar, Çeşmeler, kubbedeki fil gözleri, sekizgen göbek taşı, etrafındaki eyvan ve halvet kısımlarının tarihi dokusu korunmuştur.
Ekim Ayında büyük bir heyecanla bu tarihi yapıyı devraldığımız günden bugüne, aileniz ve arkadaşlarınızla geçireceğimiz güzel an ve anılara şahitlik; toplantı, sergi, program ve doğum günü organizasyonları gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapma niyetiyle iç düzenlemelerimiz yapılmış olup, Kafe alanı, mutfak, kafeterya, ofis, mescit ve iç mekanıyla hizmet vermeye bugün itibariyle başlamış bulunmaktayız.”
İHH Burdur Temsilcisi Hüseyin Çetinkaya ise böyle bir açılış vesilesi ile büyük bir mutluluk ve heyecan yaşadıklarını belirterek, böyle bir mekanın açılması noktasında bu hizmeti sağlayarak ve tadilatını gerçekleştirerek Burdur halkına sunan devlet büyüklerine teşekkür etti.
Çetinkaya, “Vakıflar Bölge Müdürlüğünden kiralama yoluyla orayı işletmeye başlıyoruz. İşletmedeki amacımız gençlerimize gerçekten nezih, güzel bir ortam sunabilmek. Üniversitemizin gençlerini, ilimizin gençlerini burada ağırlayabilmek aynı zamanda aile faaliyetlerimiz, çocuklarımızla gençlerimizle yapacağımız faaliyetler noktasında güzel bir ortam sağlamak için çaba gösterdik. Buranın gerçekleştirilmesinde en büyük çabayı gösteren ve bizi motive eden başta Hüseyin Büyükkeleş’e teşekkür ediyorum. Tabii bu yola çıkmak noktasında vakıf olarak bu alanla ilgili bir bütçemiz yoktu, personel ve ikram noktasındaki destekleri ve katkıları için Genel Merkezimize, Musa Başkanıma ve Vefa Başkanıma teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
İHH 1. Bölge Sorumlusu Musa Karadaş: “Şimdi hamam denildiği zaman insanın fiziki olarak ortaya koymuş olduğu işte ihtiyaçlarının giderilmesi aklımıza gelir ama günümüz şartlarında hamam ihtiyacı çok kalmamış. Çünkü teknolojik anlamda her türlü ihtiyacımızı karşılayacak imkanlar mevcut. Ama bizim ruhumuzun temizlenmeye ihtiyacı var. Gençlerimizin bu ruh tezkiyesine ihtiyacı var. İnşallah bu hamam gençlerimizin Burdur’umuzun ruhunu temizleyecek, arındıracak, erdemli ahlaklı güzel insanlar olmasını sağlayacak imkânları sağlar. Rabbim sizlerden razı olsun. Allah dostları olarak kabul ediyoruz hepinizi. Bugün Allah dostu olmak için uçmaya kaçmayan keramet göstermeye gerek yok. Haramlardan uzak durmak bizim için en önemlisidir. Rabbim mahcup etmesin. Çıkın çıkın gelin. Burayı boş bırakmayın. Biz gideceğiz buradan ama siz Burdur’lulara burası emanettir. Sakın boş bırakmayın. Arkamızı toplayacak gençleri buralardan inşallah yetiştirmekle mükellefiz ve mecburuz.” sözlerini ifade etti.
İl Genel Sekreteri Asım Ertilav ise 1582 yılında yapılmış olan tarihi ve anlamlı bir mekan içinde bulunduklarını belirterek, şu sözlere yer verdi:
“İnsanın fiziki temizliği artık teknolojiyle hızlı bir şekilde oluyor ama mühim olan artık insanın ruhi temizliği, ruhsal temizliği de bir o kadar da özellikle bugünümüzde daha da anlamlı hale gelmiştir. Kitap Kafe’nin içerisine girdiğimiz zaman bizi hakikaten bir huşu karşılıyor, bir manevi, bir dinginlik karşılıyor. Bu kafe yıllardan beri bekliyordu, atıl bir şekildeydi. Bakanlığımız, Vakfımız, Özel İdaremiz, Kurumlarımız hep beraber burayı daha aktif hale getirmek için gayret ettik ama hakikaten ben Hüseyin Büyükkeleş Meclis üyemize şükranlarımı arz ediyorum. Bir motive gerekiyordu onu da Hüseyin Büyükeleş başkanım gerçekleştirdi ve bunu anlamlı hale getirerek bugün kültürel bir miras olarak gençlerimize hediye ettik. Dolayısıyla gençlerimize bu Hamam Kafe’nin kültürel bir miras olarak bırakılmasından dolayı da büyüklerimize şükranlarımı arz ediyorum ve bu kafenin gençlerimize, Burdur’umuza da hayırlar getirmesini Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum.”
Dualarla Açıldı
Açılış konuşmalarının ardından Hocabali Hamam Kafe, dualarla açıldı.
1582 yılında inşa edilen tarihi hamam, artık hem kültürel etkinliklere hem de keyifli buluşmalara ev sahipliği yapacak olan Hocabali Hamam Kafe olarak hizmet verecek.
H.Nesibe Solak