Flaş Haber Yeni

CUMHURİYET TARİHİNİN GURURLARI: ÖZLEM YILMAZ VE GÖKÇEN FIRAT

CUMHURİYET TARİHİNİN GURURLARI: ÖZLEM YILMAZ VE GÖKÇEN FIRAT

Resmi Gazete'de Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre ilk defa Jandarma Genel Komutanlığı'na kadın general atamaları yapılmıştı. Jandarma Genel Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Kıdemli Albay Özlem Yılmaz Tuğgeneralliğe terfi ederek Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı oldu. Bu yılki yaş kararına göre ise Kurmay Albay Gökçen Fırat amiral rütbesine yükselen ilk kadın olarak Türkiye tarihine ışık tutuyor..

ÖZLEM YILMAZ KİMDİR?

İstanbul'da 1976'da doğan Özlem Yılmaz, 1997 yılında Kara Harp Okulu'ndan jandarma teğmen rütbesiyle mezun oldu. İlk kıta görevi, 23. Piyade Tugayı'ndaki takım komutanlığıydı. Jandarma albay rütbesiyle görev yaptığı dönemde, Jandarma Genel Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü olarak atanmıştı. 2022'de tuğgeneral rütbesine terfi ederek Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı olarak atandı ve Türkiye'de cumhuriyet tarihinin ilk kadın generali oldu.

GÖKÇEN FIRAT KİMDİR?

22 Haziran 1977 tarihinde İstanbul'da doğan Gökçen Fırat, Deniz Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra TCG Eğitim Bot-2'nin komutanı olarak Türkiye'nin ilk kadın gemi komutanı olmuştur. Ayrıca TCG Yavuz fırkateyninde su altı silahları subaylığı ve denizaltı savunma harbi subaylığı yapmıştır.

Daha sonra, Genelkurmay Başkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı'nda karargah görevlerinde bulunmuş, Norveç'teki SACT Müşterek Harp Merkezi'nde ve İngiltere'deki MC Northwood Deniz Komutanlığı'nda görev yapmıştır. 2019 yılında Deniz Harp Enstitüsü'nde kurmay subaylık eğitimini tamamlayarak deniz kurmay albay rütbesine terfi etmiştir. Amiral rütbesine yükselen ilk kadındır.

MELİSA ADINISEVER