ARPA VE BUĞDAY’DA VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ YAŞANIYOR
Bahar yağmurların zamanında olmaması arpa ve buğdayda rekolte ve kalite düşüklüğü yaşanan arazilerde incelemelerde bulunan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp; “Geleneksel tarımı bırakarak alternatif olarak ne üretmemiz gerektiğine kafa yormamız lazım” dedi.
Buğday Nisan ve Mayıs aylarında yağışların az olması ekili buğday ve arpa tarlalarında önemli derecede kalite ve rekolte düşüklüğü görüldü. Burdur Gökçebağ Köyünden Bilal Minas geçen yıl yeşil balya olarak biçtiğim 12 dönüm arazimden 180 – 200 balya aldım. Aynı yerden bu yıl 35 balya aldım. Hem tane az oldu. Hem de sapı kısa oldu. Yağışların az olması nedeniyle arpa ve buğdayda verim düşüklüğü yaşıyoruz” dedi. Öte yandan köy halkından Halil İbrahim Kara yaklaşık 10 dönümlük araziden geçen yıl 1 ton arpa almışken, bu yıl aynı yerden 1-2 karış boyunda ekin olduğu taneden vazgeçip, saman elde edebilmek adına yeşil balya yaptırdığını dile getirdi. Köy halkından Ramazan Çağlar ise; “Bu yıl ekinler çok zayıf. Biçilmeyecek ekin tarlaları var. Biçerdöver alamayacağı için yeşil olarak taneli biçiyoruz. Bu civarların ekinleri bu yıl hep böyle oldu. Bölgede taneden vazgeçip saman elde edebilmek adına biçilen ekin tarlalarında balya yapan Salih Pala Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirine yaptığı konuşmada; yaklaşık tüm ovalarda ekili arazilerde yarıdan fazla verim düşüklüğü yaşandığını kaydetti. Bu balyanın tanesini ise 3 TL’den yaptığını belirtti.
BAŞKAN GÜNDÜZALP ÇİFTÇİLERİ EKİN TARLASINDA ZİYARET ETTİ
Yağışların az olması dolayısıyla sapı kısa olup, tanede de verim düşüklüğü yaşanan tarlada erken hasat yapan çiftçileri geçtiğimiz Pazar günü ziyarette eden Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede; “Geleneksel tarımı bırakarak alternatif olarak ne üretmemiz gerektiğine kafa yormamız lazım. Artık geçen yıl 1 ton arpa aldığı yerden bu yıl sıfır arpa alıyor. Sadece taneli balya yapıyor. Hayvan yemi olarak kullanacak. Tonaj olarak çok fazla bir şey yok ama aynı araziye kıraç iklimde yetişen lenoks ve benzeri ürünleri ekersek, alternatif tarımları denersek, biz bu tarlalardan verimi daha da artıracağımızdan eminim. Bu konu ile ilgili Burdur’un Kemer ilçesi Akören Köyü’nde geçen yıl ekimlerini yaptırdık. İlk sonuçlarını aldık. Silaj yaptırdık. Tarladan aldığımız verim gayet iyi. Sonuçlarını değerlendirerek özellikle alternatif tarıma yönelmemiz lazım. Yani biz o zaman arpa ve buğdaydan beklediğimiz verimi alamıyorsak, hayvan besicisi olarak istediğimiz sağlayamıyorsak, amacımız hayvanların karnını doyurmaksa dediğim gibi lenosk ve benzeri ürünler konusunda artık daha istekli olmamız lazım. Alternatif tarıma kesinlikle yönelmemiz lazım. Çünkü; suyun olmadığı yerde kurak arazide maksimum verim almak zorundayız. Yoksa dediğim gibi Allah bizi açlıkla terbiye etmesin” diye konuştu.
“KURU SAMANI BULMAKTA ZORLANACAĞIZ”
Köy halkından Bilal Minas’ın “Bu yıl kuru samanı bulmakta zorlanacağız” sözünün üzerine kısa bir değerlendirmede bulunan Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp; “Bu şartlarda hakikaten işimiz zor. Hep beraber nasıl yaparız? Bu işin üstesinden nasıl geliriz? Ama inşallah Allah yardımcımız olur” sözlerine yer verdi.
SUYUN DEĞERİNE DİKKAT ÇEKTİ, 1 ÇUVAL SÜT YEMİNİN 1 ÇUVAL UN FİYATINA YAKLAŞTI
Suyun değerini bilmediğimiz sürece biz bu sıkıntıları daha çok yaşarız. Yani suyun hayati önemini gerek insan yaşamında, gerek bitkisel üretimde, gerek hayvansal üretimde olmayacağı gerçeğinden hareketle artık en değerli şeyimizin su olduğu üzerinde gidip bütün kurguyu onun üzerinden yapmamız lazım. Yani doğa bize bunun sinyalini verdi. Konya Ovası’nda büyük obruklar oluştuğunda ciddiye almadık. Burdur Gölü çekildiğinde ciddiye almadık. Şimdi geldiğimiz noktada da nasıl besleyeceğiz ki; şu anda 1 çuval süt yemi neredeyse 1 çuval un fiyatına yaklaştı. Bu hakikaten tehlikeli bir durum. İnsanların dikkatini buraya çekmek istiyorum. Yani bundan sonraki süreçte biz buğday üretiminde istediğimiz ürünü alamayacağımız için! Farklı şeyleri inşallah konuşmayız” diye konuştu.
ÜLKE GENELİNDE REKOLTE DÜŞÜK
Öte yandan yaptığımız araştırmada buğday ve arpanın boyunun çok kısa olması dolayısıyla birçok tarlaya biçerdöverin girmeyeceği tahmininde bulunuluyor. Bununda rekolte düşmesine neden olacağını belirtiliyor.
Halil İbrahim Kara