Flaş Haber Yeni

ZEHİR TACİRLERİNE SON VERECEK PROJE BURDUR'DA BASIN MENSUPLARINA TANITILDI

ZEHİR TACİRLERİNE SON VERECEK PROJE BURDUR'DA BASIN MENSUPLARINA TANITILDI

Burdur Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 12 Şubat 2024 Pazartesi günü basın mensuplarına bilgilendirme yapıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen bilgilendirmede; “Uyuşturucu madde nedir?, uyuşturucu madde kullanan kişilerdeki belirtiler nelerdir?, nerelerde kullanılır?” konu başlıkları hakkında bilgi verildi.

Ayrıcı yapılan bilgilendirme toplantısında, UYUMA ve NARVAS uygulamaları tanıtıldı.  

NARVAS (NARKOTİKİ VAKA ANALİZ SİSTEMİ) UYGULAMASI NEDİR?

1 Ocak 2024 tarihinde Türkiye’de 81 ilde uygulamaya giren NARVAS (Narkotik Vaka Analiz Sistemi) uyuşturucuyla mücadelede bir yazılım projesidir. Burdur Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından basın mensuplarına tanıtılan uygulama uyuşturucuyla ilgili verileri toplayıp analiz etmesinin yanı sıra uyuşturucu satıcılarının ve kullanıcılarının kimlik, adres, telefon, araç, suç, ceza, bağlantı, hareket, alışkanlık gibi bilgilerini kaydediyor. Yapay zekâ ve veri analizi teknikleri kullanılarak elde edilen bilgilerle, uyuşturucu satıcıları ve kullanıcılarının profilleri, davranışları, eğilimleri, riskleri, ağları, rotaları, bölgeleri ve zamanları gibi unsurlar belirleniyor. NARVAS,  ayrıca bu bilgilere dayanarak uyuşturucuyla ilgili vakalar da sınıflandırıyor, önceliklendiriyor, tahmin ediyor ve önlem alıyor. Böylece, NARVAS etkin, hızlı ve akıllı bir karar destek sistemi olarak uyuşturucuyla mücadelede rol oynuyor. İçişleri Bakanlığı Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından korordine edilen Narvas uygulaması, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesindeki narkotik birimlerine entegre ediliyor. Uygulama uyuşturucuyla ilgili vakaların verilerini tek bir merkezde topluyor ve uyuşturucuyla mücadelede ulusal bir strateji ve iş birliği sağlıyor.

 

 

 

 

 

 

 

MELİSA ADINISEVER