Flaş Haber Yeni

• YENİ BURDUR İL YILLIĞI BASTIRIDI

• YENİ BURDUR İL YILLIĞI BASTIRIDI


• Burdur Valiliği tarafından bastırılan “Her Yönü İle Burdur il Yıllığı”nın dağıtımına başlandı
• Burdur Valisi Ali Arslantaş kitabın takdim bölümünde; “"Söz uçar yazı kalır" demiş atalarımız. Her şeyin çok büyük bir hızla değiştiği dün yanımızda olup bitenleri takip etmek, kayıt almak eskiye göre daha da zor hale gelmiştir” dedi.
---haber giriş
Burdur Valiliği yeni bir kültür hizmetinin daha altına imza attı. Burdur Valisi Ali Arslantaş’ın girişimleri ile ‘Her yönü ile Burdur İl Yıllığı’ bastırıldı. En son 1970’li yıllarda bastırılan il yıllığının güncellenmiş hali ile yediden bastırılması ilimiz genelinde memnuniyetle karşılandı. Kitabın dağıtımı Burdur İl Genel Meclisi ve Burdur Belediye Meclisi toplantısında meclis üyelerine de yapıldı. İlimiz ekonomisinden, turizmine, sağlık, kültürden nüfus verilerine varıncaya kadar her türlü bilginin yer aldığı kitabın bastırılması hakkında konuşan Burdur İl Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, Vali Ali Arslantaş’a teşekkür ettiler.
“SÖZ UÇAR YAZI KALIR”
Burdur Valisi Ali Arslantaş her yönü ile Burdur İl Yıllığı kitabının takdim bölümü yazısında şunları kaydetti: "Söz uçar yazı kalır" demiş atalarımız. Her şeyin çok büyük bir hızla değiştiği dünyamızda olup bitenleri takip etmek, kayıt almak eskiye göre daha da zor hale gelmiştir. Kayıt altına alınan bilgiler daha yazarken eskiyip gitmektedir. Yazının hızı değişen zamanı yakalamakta zorlanmaktadır. Buna rağmen en güvenilir kayıt sistemi hala yazılı dokümanlardır. Tarihe kayıt düşmek ve bugünü yarına bağlamak ihtiyacıyla ortaya çıkan albümler, kütükler, il yıllıkları belli bir zaman sonra çok kıymetli dokümanlara dönüşmektedirler. Zaman rüzgârının savurup attığı hadiseleri, kurumları, yaşanan olayları hafızalarda tutma ve gelecek kuşaklara sözle aktarma dönemleri çoktan geçip gitmiştir. Şimdi yaşanan olayları yazarak bile yakalamakta zorlandığımız hızlı bir çağ geçmekteyiz. Kişiler gibi kurumların da hafızaları vardır. Büyük bir organizasyon çerçevesinde gerçekleşen kurumsal yapılar insan ömründen çok daha uzun bir hayat sürerler. Bu nedenle kurumlarda kayıt altına alma ihtiyacı çok daha fazladır. Yasalarla kurulan vilayetler merkezi idareye bağlı mülki idare birimleridir. Bu birimlerin en üst makamı merkezi idarenin bütün organlarını taşrada temsil eden Valiliklerdir. Valilikler, sınırları kanunlarla belirlenen mülki idarelerin en üst mercileridir. Bir ilin kurumsal yapısı içinde o ilin hafızasını korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak, en başta Valiliklerin görevidir. Bu bilinçle hazırlanan elinizdeki bu kitap 2020 yılı sonu itibari ile Burdur'u kayıt altına almak maksadı ile hazırlanmıştır.
İllerin kayda geçirilmiş hafızaları olarak düşünülecek olursa, yıllıkların bir il için ne kadar önemli oldukları kendiliğinden ortaya çıkar. Bu anlayışla hazırlanan 2021 Burdur İl Yıllığı ile Burdur tarihi, coğrafi, edebi, idari, ekonomik, kültürel ve sosyolojik birikiminin tespit edilmedi hedeflenmiştir. Bir ilin potansiyelini görme, onun yer altı ve yerüstü kaynakları ile birlikte genel kapasitesinin tespiti noktasında en yeni bilgilerle donatılan yıllıkların hazırlıklarını yıl itibari ile o ilin bir çeşit miladını oluştururlar. Özellikle yatırımcılar için altın değerinde bilgilerin yer aldığı yıllıklar her ilin en temel kaynakları olarak belli periyotlarda düzenli olarak çok önemlidir. Bugün geçmişe dair bilgi ihtiyacımızı karşılamada hiçbir kaynağın hala yazılı eserlerin yerini tutmadığını görüyoruz. Bu anlamda yıllıkların bir ilin en önemli tarihi kayıtlarıdır. Gün geçip bugünler tarih olduğunda, gelecek nesiller için günümüze dair bırakılabilecek en kıymetli eserlerin başında doğru hazırlanan il yıllıkları gelmektedir.” Dedi. Halil İbrahim Kara