‘YEDİ BİLGE YEDİ BÖLGE’ PANELİ BURDUR’DA DÜZENLENDİ
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Yedi Bilge Yedi Bölge’ temalı panel gerçekleşti.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını Türkiye’nin yedi bölgesinde gerçekleştirilecek yedi etkinlik ile kutluyor. Bu kapsamda 5’incisi düzenlenen panel Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen Yedi Bilge Yedi Bölge Kınalızade Siyaset ve Ahlak Paneli 22 Eylül 2023 Cuma günü saat 10.00’da MAKÜ Konferans salonunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunması ile başladı. Düzenlenen panele; Burdur Valisi Türker Öksüz, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Hüseyin Dalgar, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hülya Eraslan ile akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi.
Panelde öncelikle Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tanıtım filmi izletildi.
Protokol konuşmaları ile devam eden panelde ilk olarak Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Müfit Selim Saruhan ve MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar konuşmalarını gerçekleştirdi.
“BİREYDE İYİLİK OLMADAN EVDE İYİLİK, EVDE İYİLİK OLMADAN TOPLUMDA İYİLİK OLMAZ”
Prof. Dr. Müfit Selim Saruhan konuşmasının devamında Kınalızade’den bahsederek şu ifadelere yer verdi: Kınalızade Ali Efendi; Osmanlı ahlak ve siyaset felsefecisidir. Müderrislik, kadılık, Kazaskerlik gibi görevlerde bulunmuş ve Osmanlı düşüncesi açısından fıkıh, tesvir, hadis konusunda birçok eser kaleme almış ama asıl büyük etkisi Ahlak Felsefesi alanında bize ışık tutacak bir eser miras bırakmıştır. Ahlak felsefesi kitaplarımızın üç temel konusu vardır: kendimizi yönetmek, evi yönetmek ve toplumu yönetmek. Bireyde iyilik olmadan evde iyilik, evde iyilik olmadan toplumda iyilik olmaz ve bu güzel felsefeyi bize yansıtan, özümseyen Kınalızade’yi bugün konuşacağız.” dedi.
Panelde konuşan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar: ‘’Kınalızade Ali Efendi üzerine bir bilge insanın, bir bilge Türk âliminin üniversitemizde konu ediliyor olması ve Atatürk Kültür Merkezi’yle bu etkinliği burada düzenliyor olmaktan dolayı hem üniversitem hem şahsım adına hem de Burdur adına çok memnun çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Kınalızade 1510 Isparta doğumlu. Bölgemizin insanlarından biri. Aynı zamanda da çok değerli, ahlak konularında önemli mesajlar veren, bir başyapıt niteliğinde eser ortaya koymuş değerli bir Osmanlı dönemi âlimlerinden. Bu kadar üstadın yanında Kınalızade’yi anlatmamız doğru olmaz. Haddimizi aşmak olur.
“GENÇLERE HAKSIZLIK YAPIYORUZ’’
Siyaset ve ahlak çerçevesinde kendi penceremizden baktığımızda her geçen gün bir önceki nesilin kendisinden sonra gelen nesili ahlaki yozlaşma ile itham ettiği bir dönemde yaşıyoruz. Acaba gerçekten böyle mi? Önceki nesiller ahlaki yozlaşmada daha ilerdeydi yoksa şimdiki nesil mi böyle? Tartışılmalı. Belki de gençlere haksızlık yapıyoruz. Bunu büyüklerimizden hep duyduk, şimdi de duymaya devam ediyoruz. Bunun ötesinde ahlak kavramı içerisine neleri dâhil edebiliyoruz? Çok geniş bir kavram ama Kınalızade’nin AHLÂK-ı ALÂÎ eserinde ahlakı bireyin önce ahlaklı olması sonra bunu aileye sonra da topluma ve devlete yansıması şeklinde olması gibi, önce bireyin kendine saygısı olması gerekir. Toplumda siyasetçilere çok haksızlık yapıldığı zamanlarda oluyor. Siyasetçilerde bu toplumun içinden çıkmış, bu toplumu temsil eden insanlar. Bunların tartışılması ve ifade edilmesi bu konularda toplumun aydınlatılması noktasında kıymetli hocalarımızın derinlemesine analizlerine çok ihtiyacımız var. Biz üniversitede de bütün akademik birimlerimizle, toplumsal katkı dediğimiz meseleyi çok önemsiyoruz. Kınalızade’nin öyle güzel mesajları var ki, bu mesajları topluma doğru bir şekilde günümüz ihtiyaçları çerçevesinde aktarabilmek üniversitenin ve bu işin ilimi ile uğraşan kişilerin görevidir. Biz, bu toplantıların sayısının artmasını istiyoruz. Her bölüm kendi bakış alanında, kendi uzmanlık alanında, toplumsal katkı oluşturabilmeli. Toplumsal katkı bazen bir patent bulmaktır, bazen de bu memleketin değerli bir İslam Âliminin mesajlarını topluma doğru aktarmaktır. Son olarak Bu organizasyonda emeği geçmiş bütün herkese kendim ve üniversitemiz adına teşekkürlerimi sunuyorum’’ ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından; Prof. Dr. Müfit Selim Saruhan, Rektör Hüseyin Dalgar’a günün anısına plaket takdiminde bulundu. Aynı zamanda Rektör Dalgar’da Saruhan’a da hediye takdim edildi.
Akabinde Oturum başkanı Süleyman Demirel Üniversitesi Prof. Dr. Ayşe Sıdıka Oktay ve beraberindeki Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Müfit Selim Saruhan, Ankara Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim Maraş, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Prof. Dr. Murat Demirkol ilk oturumu gerçekleştirdi.
İlk Oturumda konuşan Prof. Dr. Müfit Selim Saruhan “Kınalızade günümüze neler söyler?” başlıklı konuşmasını yaptı.
Diğer konuşmacı olan Prof. Dr. İbrahim Maraş “Kınalızade’nin Adalet Anlayışı ve Türk Düşünce Tarihi Açısından Önemi”ne değindi.
İlk oturumun son konuşmacısı olan Prof. Dr. Murat Demirkol “Ahlak-ı Alai’nin Özgünlüğü” açıkladı.
İlk oturumun ardından öğle yemeği arası verilen panel ikinci oturum ile devam etti. İkinci oturum paneline Prof. Dr. Murat Demirkol başkanlık etti. İkinci Oturum konuşmacıları; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Prof. Dr. Veli Atmaca, Prof. Dr. Ayşe Sıdıka Oktay, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Prof.Dr. Şükrü Keyifli, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ertan Tağman konuşmalarını yaptı.
Panelde konuşmacı olan akademisyenlere katılım belgesi takdim edildi.
Hale Pak-Melisa Adınısever