YAZ MEVSİMİNDE SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI? DİYETİSYEN ZELİHA ERTURGUT İLE ÖZEL RÖPORTAJIMIZ..
(MELİSA ADINISEVER VE HALE PAK ÖZEL HABERİ)
Dünya ve ülke genelinde oluşan aşırı sıcaklıkla birlikte, sağlıklı beslenmenin önemi bir kez daha gündeme geliyor. Bu sıcak yaz mevsiminde nasıl beslenmeliyiz, su tüketimimiz nasıl olmalı, ferahlatıcı sağlıklı içecek tarifi ve daha birçok sorumuzu Diyetisyen Zeliha Erturgut’a sorduk. Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirlerimiz Hale Pak ve Melisa Adınısever’e röportaj veren Erturgut sorularımızı cevapladı..
ÇOCUKLAR YETİŞKİNLER VE YAŞLILAR YAZ GÜNLERİNDE NASIL BESLENMELİ?
‘’Çocuklara baktığımızda 4-11 yaş aralığında yani okul çağı çocuklar beslenmesine göz atalım isterim. Okullar şu an tatil olduğu için ve daha çok evde vakit geçirdikleri için aslında bir tık daha hareketliler diyebiliriz. Daha çok parkta vakit geçirip ya da bisiklet kullanıp hareketlerini artırmış oluyorlar yaz dönemlerinde. İster istemez vücudumuzda sıvı kayıplarımız oluyor. Bunun için çocuklarda sıvı tüketimi çok önemlidir. Çocuklar gün içerisinde su içmeyi unutabilir. Bu durumda sorumluluk anne ve babaya düşüyor. Çocukluk çağı dönemi aslında zihinsel ve bedensel olarak gelişim döneminin en yüksek olduğu dönemdir. Çocukların beslenmesi çok önemlidir ve protein, karbonhidrat, posa ve yağ açısından dengelenmelidir. Özellikle protein kaynağı olarak yumurta tüketimi çocuklarda bir alışkanlık haline getirilmelidir. Ara öğün olarak çocuklara mevsim meyveleri ve dondurmalar verebiliriz.”
‘’YARIM SAAT YA DA KIRKBEŞ DAKİKA TEMPOLU BİR ŞEKİLDE YÜRÜYÜŞ YAPMAYI HAYATINIZA EKLEYİN’’
“Yetişkinlere ve yaşlılara geçtiğimizde ise hareketsiz bir yaşam olduğunu görüyoruz. Zayıflama cihazlarının çıkması, pandemiden sonra masa başı işleri tercih etmemiz de hareketsiz bir yaşamın sebeplerindendir. Sıcak yaz aylarında akşamları yemekten bir saat sonra yarım saat ya da kırk beş dakika eşinizle ya da çocuklarınızla tempolu şekilde bir yürüyüş yapmayı hayatınıza ekleyin. Yetişkinlerde yaz aylarında en çok karşılaştığımız problem de artan bir iştahsızlık problemi. Yağlı yemekler yemek, salçalı şeyler yemek istemiyoruz. İştahsızlıkla beraber de öğün atlamak zorunda kalıyoruz. Öğün atladığımızda ise gece bir şeyler atıştırma alışkanlıklarına itiyor bizi. Bu durumda ne yapabiliriz diye baktığımızda daha çok fresh şeyler örneğin; Fırında sebze, yoğurt, karpuz, peynir, ton balıklı salata tüketebiliriz.’’
Gün içinde hareketli bir işte çalışanların vücudunda daha fazla sıvı kayıplarının olduğunu dile getiren Zeliha Erturgut yetişkinler için günde bir tane doğal maden suyu tüketmelerini öneriyor.
SICAK YAZ AYLARINDA KRONİK HASTALAR NE YAPMALI?
Yaz aylarında en çok etkilenen grubun kronik rahatsızlıkları olan kişiler olduğunu söyleyen Zeliha Erturgut kalp hastalarının ve şeker hastalarının yaz döneminde riskli gruplar olduğunu ifade etti. Bu dönemlerde salçalı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini ve günde 5 porsiyon olacak şekilde sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini dile getiren Erturgut, kronik rahatsızlığı bulunanlar için hareketin gündüz saatlerinde değil akşam saatlerinde olması gerektiğini ve en az yarım saat olacak şekilde yürüyüş yapmaları tavsiyesinde bulundu.
YAZ MEVSİMİNDE HANGİ BESİNLERDEN UZAK DURMALIYIZ?
Şerbetli, halk arasında ağdalı tatlılar olarak adlandırdığımız tatlılardan özellikle uzak durulması gerektiğini vurgulayan Zeliha Erturgut yağlı ve salçalı besinlerin de gerekmedikçe tüketilmemesi gerektiğini aktardı.
‘’YAZ AYLARINDA TAVUK ETİ TÜKETMEMEYİ ÖNERİYORUM’’
Tavuk konusuna dikkat çekmek istediğini belirten Diyetisyen Erturgut; ‘’Tavuk çabuk bozulabilen bir gıda olduğu için yaz aylarında tavuk tüketimine dışarıda güvenebildiğimiz yerler dışında bilmediğimiz ya da güvenmediğimiz bir yerden tavuk tüketmemeyi öneriyorum.’’
SU TÜKETİMİMİZ NASIL OLMALI?
‘’Kadınlarda 2 litre, erkeklerde ise 2,5 litrenin üzerinde olması gerekir. Eğer hareket halindeysek, spor yapıyorsak, hareketli bir işte çalışıyorsak bu rakamın daha da artırılması gerekir.’’
YAZ MEVSİMİNE ÖZEL BİR DİYET ÖNERİNİZ VAR MI?
Beslenmenin aslında parmak izi gibi olduğunu, her bireye göre değişkenlik gösterdiğini ifade eden Erturgut; ‘’Günde bir tane maden suyu içilmeli ve su tüketimine dikkat edilmeli. Çiğ ve mevsiminde olan sebze meyveleri tüketmeye özen gösterilmeli.’’
KULLANILAN DİYET ÇAYLARI, ÖĞÜN YERİNE KULLANILAN PROTEİN TOZLARI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Diyetisyen Zeliha Erturgut, zayıflama çayları, zayıflama ilaçları ya da zayıflama tozları adı altında satılan hiçbir şeye itibar edilmemesi gerektiğini, piyasada bu türde satılan her şeyin aslında danışana umut vaat ettiğini ve daha hızlı zayıflarım mantığıyla satıldığını söyleyen Erturgut uzun süre kullanımda karaciğer yetmezliği, karaciğer enzimlerinde artışlar, ilerleyen organ yetmezlikleri ve hatta ölümle bile sonuçlandığını dile getirdi.
SICAK YAZ AYLARINDA İÇİMİZİ FERAHLATACAK BİR TARİF DİYETİSYEN ZELİHA ERTURGUTTAN GELDİ
“Mevsim meyvelerini robottan geçirin ve kefirinizin içine koyun. İçine isteğe göre buz ekleyebilirsiniz. Öğleden sonraki ara öğününüze gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz. Hem sağlıklı hem de bu sıcak yaz günlerinde içinizi ferahlatan bir içecek. Afiyet olsun!”
MELİSA ADINISEVER- HALE PAK