VALİLER 10 OCAK İDARECİLER GÜNÜ’NDE BAŞKENT ANKARA’DA TOPLANDI
Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz:
KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜM DEYİP İNSANIMIZIN CANI İLE OYNAYANLARA DA HİÇBİR ŞEKİLDE İZİN VERMEMEMİZ GEREKİYOR.” DEDİ.
10 Ocak İdareciler Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda 9-10 Ocak 2024 tarihlerinde "Valiler Buluşması" toplantısı gerçekleştirildi. Burdur Valisi Türker Öksüz’ün de katıldığı toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Sayın Osman Aşkın Bak, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Sayın Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır katıldılar.
81 ilde devletin millete dokunan eli, kulağı ve yüreği olan valiler ile bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “Ülkemizde devlet teşkilatlanmasının temeli olan mülki idare sistemi köklü bir yönetim geleneğinin uzantısıdır. Bu köklü devlet anlayışının şehirlerdeki temsilcileri valilerimizdir. Yine az önce sayın Bakanımızın altını çizdiği gibi, ‘İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın’ anlayışının illerdeki taşıyıcısı ve taşıyıcılarının da öncüsü valilerimizdir. Millete hizmetin saati ve sınırı olmaz diyerek 7 gün 24 saat çalışmalarını yürüten mülki idare amirlerimizi burada ağırlıyoruz. Valilerimizin icraat makamı olarak sorumluluk bilinci ile nasıl gayret gösterdiklerini il ziyaretlerimizde görüyoruz. Cumhurbaşkanımızın her zaman altını çizdiği gibi devletin vatandaşa dönük adaletli ve merhametli yüzü, şefkatli yardım elisiniz sizler.”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçmiş tecrübelerine dayanarak iki tip valiliğin olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Bu valiliklerden bir tanesi daha çok törensel veya protokol tipi valiliktir. Törenler, organizasyonlar, temsiller önemsiz değil tabii, onlar da gerekli. İkinci tip valiliğe de kalkınma ve hizmet valiliği diyorum. Törensel olanının dışında bulunduğu yörede bir güven unsuru olarak farklı kesimleri ortak hedefler etrafında buluşturan bir yapı olarak valiler, kaynaklarımızı harekete geçirme, milletimize hizmet etme, ülkemizin potansiyelini açığa çıkarma açısından çok önemli bir konuma sahipler. Bu ikinci valiliğe kalkınma valiliği, hizmet valiliği olarak isimlendiriyorum. Burada da bunun bir değer olduğunu düşünüyorum. Bu bir değer ve bunun mutlaka ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için değerlendirmek durumundayız.”
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: “KENTSEL DÖNÜŞÜM ESKİSİNDEN DAHA KOLAY VE HIZLI HALE GELECEK”, “KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜM DEYİP İNSANIMIZIN CANI İLE OYNAYANLARA DA HİÇBİR ŞEKİLDE İZİN VERMEMEMİZ GEREKİYOR.”
Riskleri azaltmak denildiğinde en önemli konulardan birisinin kentsel dönüşüm olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Kentsel dönüşümde son 20 yılda 2 milyondan fazla binayı dönüştürdük. Önemli bir hızlanma yaşadık. Ama yetmez. Marmara Bölgesi başta olmak üzere, riskli bölgelerimiz başta olmak üzere bu konuları hızlandırmak istiyoruz. Bu açıdan iki önemli inisiyatif aldık. Birincisi yeni bir başkanlık kurduk: Kentsel Dönüşüm Başkanlığı; bunun içinde de 3 tane genel müdürlük oluşturduk. Birincisi Marmara Bölgesinden sorumlu bir genel müdürlük, ikincisi tüm Türkiye’den sorumlu bir genel müdürlük, üçüncüsü ise bu iki genel müdürlüğe kaynak oluşturmaktan sorumlu ve kentsel dönüşüme finansal destek vermekten sorumlu bir genel müdürlüğü barındıran bir başkanlık oluşturduk. Diğer taraftan yeni bir kanun çıkardık, kentsel dönüşüm kanununu meclisimiz kabul etti. Artık kentsel dönüşüm eskisinden daha kolay ve hızlı hale geldi. Bürokratik birtakım süreçler kısaltılmış oldu, daha etkili bir karar alma mekanizması oluşturulmuş oldu. Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşümü ne yapıp edip hızlandırmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm deyip insanımızın canı ile oynayanlara da hiçbir şekilde izin vermememiz gerekiyor.” sözlerine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz kentsel dönüşüm ile ilgili konuşmasının devamında şunları kaydetti: “ Varsa bir yanlış elbette onun üzerine hukuk içerisinde gidilmeli, gereği yapılmalı ama topyekûn kentsel dönüşümü karalamaya yönelik ideolojik yaklaşımlara prim vermememiz gerekiyor. Bu konularda valilerimizin katkılarını bekliyoruz.”
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: “BİZ SİZE EFENDİLİK YAPMAYA DEĞİL HİZMETKAR OLMAYA GELDİK”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz Size Efendilik Yapmaya Değil Hizmetkar Olmaya Geldik” sözünü kullanan Cevdet Yılmaz bu sözün gönülden söylenip hayata geçirilmek kaydıyla çok kıymetli bir söz olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Peygamber Efendimiz bir gün bir toplulukta dışarıdan bir kişi gelip bu topluluğun efendisi kimdir diye soruyor, çünkü kişiler arasında görünür bir farklılık yok. O arada da Peygamber Efendimiz arkadaşlarına bir şeyler ikram ediyor. Cevap olarak “Bu topluluğun efendisi bu topluluğa hizmet edendir” diyor. İşte işin özü bu. Siz bir topluluğa hizmet ediyorsanız o zaman efendisisinizdir.”
Maddi ve manevi boyutuyla vatandaş ile kibirlenmeden, gururlanmadan yapılan bir valiliğin çok kıymetli olduğunun altını çizen Yılmaz, “Türkiye Yüzyılını bu zihniyet ile inşa edeceğiz. Bu zihniyet ile vatanımızı, milletimizi hedeflerine götüreceğiz.” dedi.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: “GÜVENLİĞİN OLMADIĞI YERDE NE DEMOKRASİ OLUR NE EKONOMİ OLUR NE DE KALKINMA”
Önemli bir diğer konunun terörle mücadele ve güvenlik huzur meseleleri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Güvenliği ben şöyle görüyorum, tıpkı eğitim hizmeti gibi, sağlık hizmeti gibi güvenlik hizmeti de vermek zorundayız. Buna insan odaklı güvenlik anlayışı diyorum. Neden güvenlik sağlıyoruz? İnsanın huzuru için, temel hak ve özgürlüklerini daha rahat kullanması için, işini gücünü daha rahat yapması için; en genel anlamda daha rahat bir yaşam ve iş ortamı için yapıyoruz. Dolayısıyla güvenlik ve huzur ekonominin de demokrasinin de temeli. Güvenliğin olmadığı yerde ne demokrasi olur ne ekonomi olur ne de kalkınma olur. Bu anlamda güvenlik çok çok kıymetli. Millet odaklı bir güvenlik anlayışı. Türkiye bu anlamda en çok, dünyada dikkat çeken ülkelerden birisi oldu. Her biri tek başına bir ülkeyi istikrarsızlaştırmaya yetecek ölçekte olan çok sayıda terör örgütü ile eş zamanlı mücadele ettik. Bu her babayiğidin harcı değil. Türkiye Cumhuriyeti bu anlamda çok ciddi bir imtihan verdi. PKK, DEAŞ, FETÖ ve irili ufaklı başka birçok örgütle eş zamanlı yurt içinde ve yurt dışında mücadele etti ve büyük oranda da başarılı oldu. Bu konuları sıfırlamak keşke mümkün olsa.” diye konuştu.
İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA “BİZ BU MİLLETE EFENDİ DEĞİL, HİZMETKÂR OLMAYA GELDİK”
Valiler Buluşmasını Milletin Evi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirmekten büyük bir onur duyduğunu dile getiren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Selçukludan Osmanlıya ve günümüze kadar uzanarak bir geleneği temsil eden mülki idare amirliği, devlet idare ve yönetiminde çok önemli bir yere sahiptir. Mülk, devletin egemenliği altında bulunan toprakları ifade eder. Bu mülkü idare edenlerse bir anlamda medeniyetimizin meşale taşıyıcıları olan siz valilerimizsiniz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Ali Yerlikaya konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Farabi, devleti uzun süre bir arada yaşama iradesi gösteren ve aynı ideal etrafında teşkilatlanmayla vücut bulan bir organizmaya benzetir. Yani devlet bir düzen, bir ahenk demektir. Bu devlet düzeninin ruhu ise onu meydana getiren milletine hizmet etme gayesi ve davasıdır. Milletiyle arasına duvar ören, mesafe koyan, onun derdine kulak tıkayan, derdiyle dertlenmeyen bu devletin ve milletin layıkıyla yöneticisi, idarecisi olamaz. Bütün makamlar, bütün mevkiler gelip geçicidir. Her görev bir sorumluluk ve emanettir. Aslolan bu görevleri hakkıyla yerine getirebilmek ve millete hizmet bayrağını onurla devredebilmektir. Bizim dileğimiz ve beklentimiz; mesaisinin çoğunu sahada, halkımızın yanında geçiren, halkımızın derdiyle dertlenen yöneticilerin sayısının artmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın şu cümlesini asla aklımızdan çıkarmamalıyız: ‘Biz bu millete efendi değil, hizmetkâr olmaya geldik.’”
BAKAN YERLİKAYA: “BİZİM MİLLETİMİZ DEVLETİNE BAĞLIDIR”
1000 yıldır vatan kılınan Anadolu’da, dünyanın bu en güzel beldesinde, şanlı bayrağımızı ilelebet dalgalandırmak için millet olarak büyük bedeller ödendiğine vurgu yapan İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Hani İstiklal şairi Akif’imiz diyor ya, ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda, Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda!’ İşte öylesine kutsal, öylesine azizdir bu topraklar. Vatanımızın her karışında şehit kanı var. En ücra köyümüzde, neredeyse tüten her ocağımızda, şehitlik mertebesine ulaşan kahramanlarımız var. Bizim milletimiz devletine bağlıdır. Bizim milletimiz devleti var olsun diye her türlü fedakarlığı yapmıştır. Bu aziz millet kendisine bir adım gelene, koşarak gider. Ona elini uzatana canı gönülden sarılır. Aşını paylaşır, ekmeğini bölüşür. Bu yüzden de devletin asıl sahibi milletimizdir.” şeklinde konuştu.
BAKAN YERLİKAYA: “DEVLETİN SICAK YÜZÜNÜ, ADALETİNİ, VİCDANINI SİZLER TEMSİL EDİYORSUNUZ.”
Bakan Ali Yerlikaya, “Bu milletin bağrından çıkan ve Vali olan siz evlatlarına, kibir değil tevazu, enâniyet değil samimiyet, sertlik değil şefkat yaraşır. Devletin sıcak yüzünü, adaletini, vicdanını sizler temsil ediyorsunuz. Bu nedenle, milleti ile gönül bağı kuran her bir valimiz, devlet ile millet arasında kurulan bağın mimarlarıdır da. Unutmamamız gereken kadim hikmet şudur ki: Devlet, insan ile daim ve kaimdir. Binlerce yıllık devlet geleneğimiz, milleti ile olan güçlü bağı sayesinde bugünlere erişmiştir.” dedi.
BAKAN YERLİKAYA: “İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN”
Tarihte iz bırakmış düşünürlerin, bilgelerin ve devlet yöneticilerinin yazdıkları eserlerin, siyasetnamelerin zaman değişse de hep aynı hakikati ve hikmeti söyleyip ve öğütlediğini anımsatan Bakan Ali Yerlikaya; “600 yıllık çınarımız Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunda, Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e vasiyetinde söylediği o söz: Devlet tasavvurumuzun mihengi olmuştur: ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ İşte bu anlayıştan hareketle tarihe şöyle bir baktığımızda büyük devletlerin tamamının milletiyle bütünleşmiş ve kenetlenmiş devletler olduğunu görürüz. Ez cümle, bütün mesele her şey bitip gittiğimizde, gök kubbede hoş bir sadâ ve hatıralarda hayırla anılacak izler bırakmaktır. Unutmayınız, ziyaret ettiğiniz bir eve sadece siz değil, devletimiz gitmiş oluyor, dokunduğunuz bir omuz, tuttuğunuz bir el devletle temas etmiş oluyor.” sözlerini kullandı.
Bakan Ali Yerlikaya konuşmasına şu ifadelerle devam etti: “Yaptığınız ve yapacağınız nice iş gönüller alıyor, gönüller yapıyor, zamanı aşan muhabbet köprülerini kurarak hayatları değiştiriyor. Değişen sadece o dokunduğunuz hayatlar olmuyor, değişen sizler de oluyorsunuz. Bir vatandaşımızın duası, sizlerin de hayatlarınıza şekil veriyor. Bu nedenle bulunduğu şehrin kahvesinde, parkında, bahçesinde vatandaşıyla birlikte bir bardak çay içmeyen, vatandaşının sevinciyle, hüznüyle bir kere bile hem hal olmayan, bir kapıyı çalıp da vatandaşının sofrasına diz kırmayan, garipleri kollayıp gözetmeyen, gece gündüz demeden milletinin yanında olmayan bir vali, asla başarılı olamaz.”
YERLİKAYA “VATANDAŞ SİZİ GÜLER YÜZLÜ DEVLET KAPISI OLARAK GÖRECEK”
Devletin aynı zamanda bir umut kapısı, derdi olanın kapısı olduğunu dile getiren Bakan Yerlikaya; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 22 yıldır verilen mücadeleyi tek bir cümleyle özetlemek gerekirse, o söz: ‘Millete hizmet’ olur. Bu mücadele; devlet ile millet arasına örülen duvarları kaldırma mücadelesidir. Güçlü millet, güçlü devlet olma mücadelesidir. Unutmayın sizler; huzurun, refahın, güvenin teminatısınız. Sokak sokak, cadde cadde ilinizi tanıyacak, bilecek, esnafla bir araya gelecek, millet için milletin arasında milletle beraber olacaksınız. Vatandaş sizi güler yüzlü devlet kapısı olarak görecek. Sizler milletimizin mutluluğunu, huzurunu, refahını, güvenini esas alarak büyük bir fedakarlıkla çalışmalısınız. Görevlerinizi de tevazu ile icra edeceksiniz. Zira bu makamlara hiçbir şekilde kibir yakışmaz.” diye konuştu.
“BAKANLIKLAR VE VALİLİKLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYONU GEREKTİREN KONULAR İSTİŞARE EDİLEREK, KARŞILIKLI DEĞERLENDİMELERDE BULUNULDU.”
Burdur Valiliği sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda: “Valimiz Türker Öksüz, 81 İl Valisinin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen iki gün sürecek Valiler Toplantısının üçüncü oturumuna katıldı. Toplantı İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Sayın Vedat Işıkhan, Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Sayın Osman Aşkın Bak, Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Sayın Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Bakanlıklar ve Valilikler arasında işbirliği ve koordinasyonu gerektiren konular istişare edilerek, karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu.” “Valimiz Türker Öksüz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde içişleri Bakanlığımız tarafından düzenlenen Valiler Toplantısının ikinci oturumuna katıldı.Valiler Toplantısı ikinci oturumu İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla gerçekleşti.” bilgisi paylaşıldı.
BURDUR VALİSİ TÜRKER ÖKSÜZ'ÜN 10 OCAK İDARECİLER GÜNÜ MESAJI
Burdur Valisi Türker Öksüz 10 Ocak İdareciler Günü dolayısı ile yayınladığı mesajında: “Türk İdareciler Derneği'nin 1978 yılında yapılan genel kurulunda; 10 Ocak 1971 tarihli Mülki İdare Amirleri sınıfının ihdası için yapılan ilk mesleki toplantı başlangıç kabul edilerek 10 Ocak tarihi, “İdareciler Günü” olarak kabul edilmiştir. Mensubu olmaktan onur duyduğum, "Halka Hizmet Hak'ka Hizmettir", "İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın" şiarıyla Milletimize hizmet eden Mülki İdare Amirlerimizin, tüm meslektaşlarımın "10 Ocak İdareciler Günü'nü" kutluyorum.
Görev yaptıkları il ve ilçelerde, Devleti temsil gibi önemli bir sorumluluğu üstlenen Mülki İdare Amirleri, bu sorumluluğun bilinciyle, kamu hizmetlerinin en verimli şekilde yerine getirilmesi için mesai mefhumu gözetmeksizin çalışarak, büyük bir fedakarlık örneği göstermektedirler. Milletimizin huzur ve mutluluğu, refahı ve güvenliği başta olmak üzere, Ülkemizin her alanda gelişmesi ve hedeflerine ulaşması için en önemli vazifeleri üstlenmeye devam eden, görevlerini hakkıyla yerine getirme gayreti içerisinde olan tüm meslektaşlarıma çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, görevleri başında şehit olan Mülki İdare Amirlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, tüm meslektaşlarımın “10 Ocak İdareciler Günü’nü" kutlayarak, aileleri ile birlikte sağlık içerisinde mutlu ve huzurlu yarınlar diliyorum.” dedi.
DERLEYEN: HALİL İBRAHİM KARA