Flaş Haber Yeni

Vali Yardımcısı Özkan, “Mesleki eğitim eşittir memleket meselesi”

Vali Yardımcısı Özkan, “Mesleki eğitim eşittir memleket meselesi”

- İl Milli Eğitim Müdürü Kakırman, “Kalifiye elemanların bilgi ve becerisi, ekonomik başarının temelidir.” dedi.

Burdur Öğretmen Gelişimi Akademisi kapsamında Mesleki Eğitim Çalıştayı düzenlendi. Protokol üyeleri, akademisyenler, sektör temsilcileri, kurum temsilcileri, yöneticiler ve öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay, dün Gran Özeren Otel’de yapıldı. Çalıştayda; Bilişim Teknolojileri-Elektrik- Elektronik Teknolojisi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Makine ve Metal Teknolojileri - Motorlu Araçlar Teknolojisi, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı-Tarım, Sağlık Hizmetleri, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri- Yiyecek–İçecek Hizmetleri, Muhasebe ve Finansman- Büro Yönetimi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme-Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanları üzerinden çalışmalar gerçekleştirildi. Yapılan çalışmaların akabinde her bir çalışma grubunun tespitleri ve önerilerinin Bakanlığa değerlendirme raporu şeklinde de sunulacağı bildirildi.

-“Çalışmanın hayırlara vesile olmasını dilerim”

Çalıştayın açılışında konuşan Burdur Vali Yardımcısı İbrahim Özkan; “Mesleki eğitim eşittir memleket meselesi desek yanlış olmaz. Çalıştay konularından da gördüğümüz gibi tamamen hayatın içinde. Çocuk gelişiminden, sağlığa, bilişim teknolojilerine her türlü alan hayatımızla bağlantılı ve bir şekilde de tüm bu alanların içerisindeyiz.  80,90’lı yılları hatırladığımda ismi o zaman çıraklık eğitim merkezi olarak geçiyordu. Biz örgün öğretime devam ederken mahalleden arkadaşlar da sanayide, berberde, terzi yanında çalışmaya başladıklarında onların da bir şekilde eğitimle irtibatlı oldukları bize değişik gelirdi, aslında hoşumuza da giderdi ilkokulu bitirip eğitim hayatını sonlandırmamaları. Şimdi ise dünya gelişiyor, dönüşüyor. Daha fazla eğitim öğretim görülüyor. Sanayi sektörü eğitim sektörü gelişmelere ayak uydurabilme adına devamlı sorunlara çözümler arıyor. Bu vesileyle de buradayız. Bu tür toplantılar, yükseköğretim düzeyinde ülke genelinde ya da il il yapılıyor. İlimizde de yine milli eğitim koordinasyonunda yapılmakta. Umarım daha iyi kalifiye eleman, daha iyi iş gücü yetiştirme adına bu çalışmanın hayırlara vesile olmasını dilerim. Geçen yıl uygulamaya geçen meslek lisesindeki hafta boyunca eğitim değil öğrencinin talebine göre haftanın 4 günü iş başı eğitim yapıp diğer kalan 1 gün de okula öğrencilerin devam etmesi uygulaması gayet memnuniyet verici. Nitekim okullara çeşitli zamanlarda ziyaret ettiğimde teknik okulların meslek liselerinin sınıflarına gittiğimizde hep bu ihtiyacı duyuyorduk yani bu öğrenciler akademik çalışma yapmayacaklar ve kısa yoldan meslek hayatına atılmak istiyorlarsa bir an önce tarihimizde de yeri olan ahilik kültüründeki gibi ustayla işi öğreneceği iş yeriyle erken yaşta tanışıp orada bir kişilik kazanarak da aynı zamanda yoluna devam etmesi gayet iyi olacaktır.” dedi.

-“Bu açığı kapatmamıza vesile kılacak”

Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik konuşmasında; “Türkiye’mizin son yıllarda özellikle eğitim alanında konuşulan ve gündem olan konularından birisi mesleki eğitim. Bu konuyla ilgili olarak da geçen aylarda çok geniş kapsamlı sanayicilerin de devrede olduğu toplantılar, çalıştaylar yapıldı.

Neden önemsendi? Neden bu noktaya gelindiğine baktığımızda, mesleki eğitimle alakalı ipin ucunun kaçırıldığı bir dönem oldu. Mesleki eğitimlerde 28 Şubat sürecinde batı çalışma grubunun sadece imam hatipler üzerinde müdahalesini tüm meslek liselerini de dahil ederek kat sayı oranlarıyla beraber yani acımasız bir şekilde uygulamaya geçmesinden kaynaklandı. O kopukluğun şimdi sanayi sektörümüze ne kadar çok külfet getirdiğini hep beraber biliyoruz, görüyoruz. Dolayısıyla buradan şu çıkıyor; ara eleman, kalifiye eleman konusunda biz o kaybettiğimiz yılları daha hızlı kapatabilmek için 81 vilayette bu çalıştaylar yapılıyorsa buradan çıkacak sonuçlar ve raporlar eminim çok yüksek oranda tetikleyici olacak ve bu açığı kapatmamıza vesile kılacak.” dedi.

-“Hep birlikte ilerlemek istiyoruz”

Ak Parti Burdur Milletvekili Yasin Uğur konuşmasında; “Mesleki eğitimin ne kadar önemli olduğuyla alakalı hep bir ustaya gittiğimizde sorduğumuz zaman çırak bulamadığıyla ilgili problemlerini anlattı bize. Bir organize sanayi bölgesine gittiğimizde bir iş adamımızı ziyaret ettiğimizde bir makineci bulamadığından bahsetmişti ve bunların öneminin ne kadar büyük olduğu ortaya çıkmıştı. Biz de siyasetçiler olarak üzerimize düşen görevi, bunu bakanlığımıza aktarmak suretiyle yerine getirmiş olduk. Şimdi mesleki eğitimle ilgili mademki hepimiz aynı topraklar üzerinde yaşıyoruz ve şuanda siyaseten de yeni Türkiye yüzyılı diye bir açılım başlatmışız, daha da hep birlikte ilerlemek istiyoruz. Buna uygun bir şekilde hareket etmemiz ve bunu planlamamız gerekiyor. Bakanlığımız Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerekli bütün desteği hem fiziksel olarak hem de mental olarak vermektedir. Burada hem öğretmenler hem akademisyenler hem iş dünyası da bu işe katkı sağlayarak ülkemizin daha da gelişmesine vesile olmamız gerekiyor.

Genç bir arkadaşımız meslek lisesinden mezun olduğu zaman iş hayatına yani hayata çok daha erken başlayabilme şansına sahip. Diğer türlü üniversitelerde okuyup da iş arayan arkadaşlarımız da var ama teknik meslek liselerinden mezun olup da hayata başlayan arkadaşlarımız da var.” dedi.

-“Mesleki Eğitimin önemi çok büyüktür”

Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman ise konuşmasında; “Ülkelerin gelişmesi ve kalkınması için sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip, yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Kalifiye elemanların bilgi ve becerisi, ekonomik başarının temelidir. Günümüzde, hızlı teknolojik değişme ve dünya düzeyindeki yapılaşma değişiminde Mesleki Teknik Eğitimin öneminin çok büyük olduğu herkes tarafından bilinen ve söylenen bir gerçektir. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin; ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanmasında ve Ülkemizin kalkınmasında en önemli unsur haline gelmesinde Mesleki Eğitimin önemi çok büyüktür.

Dolayısıyla, Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarımızın sektöre yönelik nitelikli insan kaynağını yetiştirmek için okullar ile sektör arasında yakın ve etkin bir etkileşim kurulması oldukça önemlidir. Bizler, bugün burada ilimiz genelinde sektör temsilcilerimizi, akademisyenlerimizi, alan uzmanlarımızı ve kurumlarımızı bir araya getirerek karşılıklı etkileşimle, okullardaki öğretmenler ve öğrencilerin sektördeki gelişmelerden haberdar olmalarını ve okullarımızın sektöre nitelikli eleman sağlama işlevini tam yerine getirebilmesi ve sektörün ihtiyaçları ile uyumunun artırılmasını, sektörün ihtiyaçlarını yakından tanıma fırsatı yakalayabilmelerini amaçlamaktayız. Burdur’da mesleki ve teknik eğitim veren okullarımızın ekonominin ihtiyaçlarına ve teknolojinin gelişmesine ayak uyduracak yapıya kavuşturulması ve insan gücü ihtiyacına cevap verecek bir eğitim sisteminin geliştirilmesi amacıyla mesleki eğitim ile ilgili paydaşlarımız ile bugün bir araya gelmiş bulunuyoruz. Gerçekleştireceğimiz Meslekî Eğitim Çalıştayı, sanayileşme hareketlerinin istenilen seviyeye ulaştırılabilmesi, millî sanayinin sosyo-ekonomik yönden hızla gelişen yarının Türkiye’sine cevap verecek gelişimi göstermesi adına; sanayinin iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte, yenilikçi, üretken, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen, paydaşların planlama ve karar alma süreçlerine etkin katıldığı bir yapının kurulmasını amaçlamaktadır.

Bu bağlamda, "Mesleki Eğitim Çalıştayı" sonucunda elde edeceğimiz veriler ilimizdeki mesleki ve teknik eğitimin sektörle birebir ilişki içerisinde yol almasına katkı sağlayacaktır.

Burdur Mesleki Eğitim Çalıştayının ilimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Çalıştayımızda bugün bizlerle beraber olan akademisyenlerimize, sektör temsilcilerimize, alan uzmanlarımıza, kurum temsilcilerimize, yöneticilerimize, öğretmenlerimize, protokolümüzün çok kıymetli üyelerine, Sayın Milletvekillerimize ve her zaman yanımızda olan, bizleri destekleyen, bizlere liderlik eden Valimiz Sayın Ali Arslantaş’a şükranlarımı sunuyorum.” sözlerine yer verdi.

Mine Kaya