Flaş Haber Yeni

VALİ ÖKSÜZ: “BU PROJEDE PİLOT İL SEÇİLMESİNDEN DOLAYI BÜYÜK MEMNUNİYET DUYDUĞUMU İFADE ETMEK İSTİYORUM.”

VALİ ÖKSÜZ: “BU PROJEDE PİLOT İL SEÇİLMESİNDEN DOLAYI BÜYÜK MEMNUNİYET DUYDUĞUMU İFADE ETMEK İSTİYORUM.”

Burdur’da “Türkiye Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda ilerlemek ve ülke turizmine katkı sağlamak amacıyla TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) tarafından  “Turizm Yüzyılı Projesi"nin ilki gerçekleşti.

Açılış konuşmasında konuşan Burdur Valisi Türker Öksüz: “Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından Turizm Yüzyılı doğrultusunda ilerlemek ve ülke turizmine katkı sağlamak amacıyla başlatılan Proje kapsamında gerçekleştirilen arama konferanslarının açılış programında sizlerle bir arada olmaktan ve İlimizin bu projede PİLOT İL seçilmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.” dedi.

“Burdur, tarihi/turistik mekânları, antik şehirleri, eko-turizm imkânları, kervansarayları, konakları, gölleri, yaylaları, mermerciliği, hayvancılığı ile sakin, güvenli bir şehirdir.” sözlerinin altını çizen Burdur Valisi Türker Öksüz: “ İlimiz Antik dönemde "Pisidia", coğrafi olarak "Göller Bölgesi", kültürel olarak "Teke Yöresi" olarak adlandırılmıştır. Kültürel dokusunun bozulmaması, folklorik özelliklerinin hala tüm canlılığı ile yaşatılması Burdur’u “Teke Yöresinin Kültür Başkenti” olarak tanımlamaktadır. Burdurumuz sahip olduğu bu değerler ile Akdeniz Bölgesinin turizm potansiyeli yüksek olan bir kentidir. Ayrıca 14 coğrafi işaretli ürünlerimiz arasında Burdur Şiş Köftesi, Gölhisar Kavurması, Burdur Ceviz Ezmesi ve Haşhaş Helvası gibi daha sayamadığımız gastronomik değerleri ile ziyaretçilerine eşsiz lezzetler sunabilecek potansiyeli mevcuttur. Antalya, Muğla, Denizli, Afyon ve Isparta illeriyle sınır komşusu olan ilimiz Antalya, Isparta Süleyman Demirel ve Denizli Çardak havalimanlarına da oldukça yakın mesafede yer almaktadır. Güller ekspresinin mühim bir durağı olan ilimizin hedefi gelişen altyapı ve üstyapı sistemleriyle orta vadede bir turizm kenti olmaktır. Bizler nihai hedefimize ulaşılabilmek için yol haritası çıkarmak, bu doğrultuda eylem planı hazırlamak ve bu eylem planına sadık kalarak turizm atılımlarını gerçekleştirilmek istiyoruz. Bu kapsamda ilimizin doğru adımları zamanında ve ihtiyaç duyulduğu şekilde atması önem arz etmektedir.  Ziyaretçi sayıları bir şehrin turizm potansiyeli açısından öngörülebilir bir mahiyet arz etmektedir. Bu bağlamda 2023 yılında Burdur Müzesi’nin ziyaretçi sayısı yüzde 29,25, Sagalassos Antik Kenti’nin ziyaretçi sayısı yüzde 43,37, Kibyra Antik Kenti’nin ziyaretçi sayısı yüzde 25,65, Kremna Antik Kenti’nin ziyaretçi sayısı yüzde 45,64 ve Doğa Tarihi Müzesi’nin ziyaretçi sayısı yüzde 15,82 artış göstermiştir. Müze ve ören yerlerimizin kümülatif ziyaretçi sayısı ise toplam da yüzde 35,42 oranında artmıştır.  Biz Burdur’umuzun potansiyelinin çok daha fazla olduğuna yürekten inanıyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz.  Bu kapsamda 2023 Ekim ayı içerisinde Valiliğimiz koordinasyonunda, Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu işbirliğinde “Burdur Turizm Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştay’ını’ gerçekleştirdik. Bu çalıştayda Kütür Turizmi, Gastronomi Turizmi, Ekoturizm ve Spor Turizmim olarak dört başlıkta İlimizin var olan Turizm Potansiyeli ele alınarak, sorunlar ve çözüm önerileri kapsamalı şekilde görüşülmüş, öneriler sunulmuştur.

Çalıştayın çıktıları rapor haline getirilerek, yol haritası ortaya koyulmuştur. Şehrimizin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi, turizm dinamiklerinin ve turizm alanlarının geliştirilmesi nihayet turizm gelirlerinin artırılması hususlarında yapılan bu konferansın da bizlere mihmandarlık edeceğine inanıyoruz. Çaılştay gibi Konferans sonucunda oluşturulan eylem planı da bizim için önemli bir çıktı olacaktır.

Valiliğimizin koordinasyonunda mezkûr eylem planı ve evvelce ilimizde gerçekleştirilen turizm çalışmaları bir çatı altında toplanacak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitemizin kıymetli akademisyenlerinin eş güdümlü çalışmalarıyla bu faaliyetler “İl Turizm Master Planı”na dönüştürülecektir.

Bu itibarla başta TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ve TÜRSAB çalışanlarına, kıymetli vakitlerini bizlere ayırarak ilimize fikirlerini, deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmaya gelen değerli turizm paydaşlarımıza bu çalışmada emeği geçen bütün katılımcılarımıza teşekkür ediyor, konferansımızın hayırlı olmasını diliyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken;  Sagalassos, Kibyra, Kremna antik kentleri, Türkiye’nin Maldivleri olarak öne çıkan eşsiz doğal güzelliğe sahip Salda Gölü, Ülkemizin Turizme ilk açılan İnsuyu Mağarası, Selçuklu Dönemine ait hanları, Osmanlı Dönemi konakları, İhtişamlı tarihi eserlerin sergilendiği zengin arkeoloji ve doğa tarihi müzesi, oksijen deposu yemyeşil dağları, serin yaylaları, Burdur, Yarışlı, Karacaören gölleri gibi masmavi göl ve barajları,  mor ve Pembe renkli, mis kokulu lavanta ve gül bahçeleri, zengin flora ve faunası, geniş ekoturizm ve doğa sporu alanları, yöresel tatları, geleneksel el sanatları, kısacası hem dinlenip hem eğlenebilecek birbirinden farklı alanları ile Burdur’un bu zenginliklerini, siz TÜRSAB yetkilileri ve bağlı Seyahat Acentaları aracılığıyla herkesin görmesini arzu ediyor ve davet ediyoruz.” dedi.

H. Nesibe Solak