ÜSTÜNER YENİDEN BAŞKAN
Burdur Veteriner Hekimler Odası 16. Olağan Genel Kurulu’nda Vet. Hek. Kazım Üstüner, tekrar başkan seçildi.
Burdur Veteriner Hekimler Odası 16. Olağan Genel Kurulunu 24-25 Eylül 2022 tarihleri arasında tamamladı. Burdur Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda 24 Eylül 2022 Cumartesi günü saat 14.00’da gerçekleşen toplantıda, gündem maddelerin tek tek okunup ibra edildi. Genel kurul toplantısı, 2 Mayıs 2017’de elim bir trafik kazasında ailecek hayatını kaybeden Veteriner Hekim Süleyman Özgür Mut, eşi öğretmen Nurbanu Çobaner Mut ile 1 yaşındaki ikiz bebekleri Uras ve Elis Mut anısına gerçekleştirildi. Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, hayatını kaybeden tüm meslektaşlarına Allah’tan rahmet diledi. Genel Kurul 25 Eylül 2022 Pazar günü 09.00-17.00’da Burdur Veteriner Hekimler Odası’nda Yüksek Seçim Kurulu huzurunda yapılan oy verme işlemi ile son buldu. Tek liste halinde yapılan seçimlerde Kazım Üstün er yeniden başkan seçildi.
Divan Başkanlığı’nı Burdur Ticaret Borsası Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp’in yaptığı genel kurul toplantısına katılan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Burdur Birliği Başkanı Kamil Özcan, Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Eski Kozluca Belediye Başkanı Şevket Aksöz, İş insanı Süleyman Duran, MAKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Burdur Belediye Başkan Vekili Arif Pak, Burdur Tarım İl Müdürü Mehmet Tuğrul birer konuşmada bulundular.
Çağdaş Burdur Gazetesi Sahibi Hasan Ali Daldal’ın da katıldığı kongrenin ilk oturumu fotoğraf çekimi ile son buldu.
-İŞTE ÜSTÜNER’İN YENİ YÖNETİMİ
Asil üyeler: Kazım Üstüner (Başkan) Mehmet Akif Aslan, Mehmet Ayhan Kara, Ömer Çevik, Osman Talyman
Yedek üyeler: Sonay İnce, Hüseyin Emre Bayar, Fatıma Bakır, Veli Bora, Süleyman Davan
Haysiyet Divanı Asil üyeler: Dr. Savaş Volkan Genç, Mehmet Gün, Ali İhsan Yılmaz, Mehmet Sağdıç, Uğur Büyükyörük
Denetleme Kurulu Asil: Teoman Toyman, Gamze Karatay
Büyük Kongre Delegeleri: Prof. Dr. Hakan Öner, Yüksel Güldalı, Şahin Bakır, Veli Okur, Özer Varol, Mehmet Rahmi Gürpınar
Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner toplantının açılışında yaptığı konuşmada; “Sektörel ve mesleki boyutta değerlendirme yapmak gerekirse 24 Ocak 1980 kararları bir milattır. Adeta bizim veteriner hekimlik açısında da milattır. Denilmiştir ki, “Üretmenize gerek yok ithalat daha ucuz.” Bu mantık bizi buralara getirmiştir. Yani bugünün yanlışlarını dile getirirken başlangıçları da görmek en doğal görevimiz olduğunu düşünüyorum. 1984 yılında kanun hükmündeki bir kararnameyle Bitkisel Üretim Hayvansal Üretim Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü bir araya getirilmiştir. Burada veteriner hekimler ya da ülke tarım ve hayvancılığı bu yapılanmada Tarım Bakanlığı teşkilat yapısında bu değişikliğinde ülke zarar görmüştür. Örneğin sayın vekillerimize de söyledim bir kez daha hatırlattık. Burdur gibi hayvancılığın önde olduğu bir ilde Veteriner Hekim Tarım İl Müdür Yardımcısı yoktur. Bu Burdur’a verilen hizmet boyutunda daha sağlıklı daha ayağı yere basma noktasında ortak akıl boyutuna katkı sağlayacak bir boyuttur. Bu konuda sayın iktidar partisi milletvekillerinden söz aldık. Kısa sürede bunun gereğini yapacaklarını düşünüyorum. 1980’de başlayan süreç 1995 yılında Avrupa Birliği macerasıyla Gümrük Birliği anlaşmasında tarım hayvancılık hariç boyutunda görüşülerek adeta ülkemizin tarım hayvancılığı feda edilen sektör olmuştur. Bunun yanı sıra Et ve Balık Kurumu gibi Şeker Fabrikası gibi kamu iktisadi teşekküllerinin satılığa çıkarılması gerçekten de ülke tarım ve hayvancılığı için çok olumsuz yaralara yol açmıştır. 2007 yılında Avrupa Birliği Türkiye görüşmelerinde Brüksel de Avrupa Birliği yetkilileri bizim hükümet yetkililerimize demişlerdir ki, ‘Tarım hayvancılığa verdiğiniz destekleri kaldırın, azaltın ancak o zaman bu fasılları açabiliriz dediler. Hatta güpegündüz Ankara’da 17 Aralık’ta havai fişeklerle kutlandı. 40 trilyon civarında Burdur ili hayvancılık ve tarım destekleri alırken 12, 13 trilyona düştü. 700-800 bin baş dişi hayvan kesime gitti. 700- 800 bin baş hayvan gidince 600, 700 bin buzağı doğmadı. Doğan et açığından 9, 9 buçuk liraya biz üretici olarak o dönemde 9 buçuk liraya falan mezbahaya hayvan kestirilirken 10, 12, 18, 18,5 liraya ithal edelim denildi ve ayar kaçtı. Daha geçen yıl fazladan ithal edilen 50 bin ton eti kavurma yapıp İstanbul’da, Ankara’da yediler. 50 bin ton fazla et ithal edilmiş. Dolayısıyla bütün ayarlarımız bozuldu. Yine aynı günlerde gibiyiz. Yine süt hayvanları kesime gidiyor. Yani burada sağ olsun 2 dönem önceki genel kurulumuzda katılan milletvekilimiz Bayram Özçelik vekilimizden rica etmiştik bizi bakan beyle görüştürün o zaman Faruk Çelik’ti bakanımız. Sağ olsun 10 gün demeden randevu aldık görüştük.” dedi.
Başkan Üstüner konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Tabi hayvancılıkta tarımda ilerleme yok mu? Var. Ama hala Pazar isek istediğimiz yerde değilizdir diye düşünüyorum. Bu zoonozlara ilişkin de söyleyecek çok şey var ama veteriner hekimlerin halk sağlığında gelişmiş ülkelerde tek sağlık denen kavram hayvan sağlığı, halk sağlığı, çevre sağlığı bizim ülkemizde de tarım bakanlığı ve sağlık bakanlığının rol aldığı bu yapıda bu üçlüyü büyük oranda düşünüp koruyucu hekimliğe önem vermemiz lazım. Buzağı ölümlerini azaltmamız lazım… Özellikle Türkiye’de 500 bini bulan buzağı ölümlerini serbest hekimlerin koruyucu veteriner hekimlik hizmetinden de yararlanarak bu ölüme en azından bu ölümleri yarıya düşürebilirsek 200, 250 bin buzağı kaybetmemiş oluruz diye düşünüyorum. Efendim burdur gibi damızlıkta önde olan bir ilde cinsiyeti belirlenmiş sperma kullanılması halinde holstein ırkı hayvanların erkek buzağısının besi materyali olarak çok verimli olmadığını biliyoruz.”
GÜNDÜZALP ULUSAL SÜT KONSEYİNE DİKKAT ÇEKTİ
Kongrenin divan başkanlığını yapan Burdur Ticaret Borsası Ömer Faruk Gündüzalp, konuşmasında "Siz girdi maliyetlerini kontrol edemeyip sadece üreticinin çıktısını kontrol ettiğiniz bir ortamda yani süt fiyatını, Gıda Komitesiyle sabitlediğiniz bir ortamda üreticiyi üretimde tutamıyorsunuz. Üreticiyi üretimde tutmanın yolu üreticiye para kazandırmaktır. Şu anda Ulusal Süt Konseyi'nin bir işlevi kalmadı. Sadece adı var. Ona işin sekretaryasını yaptırıyorlar." dedi.
“VETERİNER HEKİM BİZİM İÇİN, ÜRETİCİ İÇİN DAMIZLIK BİRLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ.”
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı (TDSYMB) Kamil Özcan; “Özelikle söylemek isteğimiz birkaç konu var. Burdur’umuzun sivil toplumdaki işbirliğini aslında Türkiye’ye yansıtmak için yola çıktık. Kazım ağabey ile önemli yol aldığımızı düşüyorum. Yola çıktığımızda Damızlık Birliği’nin veteriner hekim arasındaki durum inanın ilk başladığımızda çok kötü bir durumda iken şu anda o barışı ilan ettik. Ve biliyorduk ki hepimiz üretici odaklı çalışıyoruz. Her zaman söylediğim belki o ailenin, o işletmenin diğer evladı gibi veteriner hekim bizim için, üretici için Damızlık Birliği için önemli. Bunu vurgulamak istedik. Bunu Türkiye’ye yaydık. Biz hasım değil hısımız dedik.” dedi. İlk genel başkanlığı dönemin birçok riskler alındığına vurgu yaptı.
BAŞKAN ÜNAL ÖNERİSİNİ ORTAYA KOYDU
30 yılı aşkın bir süredir serbest veteriner hekimlik hizmetinde bulunduğunu kaydeden Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal; “Belirli bir süreden sonra mesleki çalışmadan ziyade mesleğin sorunlarını çözme açısından siyasi olarak ta çalışmalar yapılması benim önerim.” diye konuştu.
SÜLEYMAN DURAN: “BUGÜN HER KÖYÜ 2’ŞER VETERİNER HEKİM DÜŞER DURUMA GELDİ. AMA….”
İşadamı Süleyman Duran; “Bugün n her köyü neredeyse her köye 2’şer adet veteriner hekim düşer duruma geldi. Ama bir taraftan da maalesef hayvancılık ve tarım son dönemde bu acı gerçeği belirtmek gerekiyor ki çöktü. Yani ilgilenilmiyor. Ya da bu konu tartışılamıyor.” sözlerine yer verdi.
KEYİK: “ÇOK ÖZVERİ VE FEDEKARLIK İSTEYEN BİR MESLEK”
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, “Veterinerlik mesleği hakikaten çok özveri ve fedakârlık isteyen bir meslek. Bütün veterinerlerimizi kutluyorum. Sayın başkanım bütün hayvancılık ve tarımla ilgili nerede toplantı varsa sağ olsun her toplantıda birlikte olduk. Bu sıkıntı ve sorunları çözmek için hep birlikte gayret ettik, çalışmalar yaptık. Çözdüklerimiz olmuştur, çözemediklerimiz olmuştur ama samimi bir şekilde bu gayreti gösterdiğini hepimiz biliyoruz. Ben buradan kendisine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
PAK: “SAĞLIKTA KORUYUCU HEKİMLİK ASLINDA VETERİNER HEKİMLİKTE BAŞLIYOR.”
Burdur Belediye Başkan Vekilim Arif Pak yaptığı konuşmada; “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Kılıç ve saban bu iki fatihten birincisi ikincisine daima mağlup olmuştur. Ülkenin gerçek sahibi ve efendisi üretici olan köylüdür. Eğer milletimizin büyük bir bölümü çiftçi olmasaydı. Biz bugün dünya üzerinde olmayacaktık. Milli ekonominin temeli tarımdır gibi sanayinin de alt kısmı büyük çoğunluğunu teşkil eden tarım ürünlerimizin hayvancılık ürünlerimizin üretiminde emek sarf eden veteriner hekimlerimizi bir daha tebrik ediyorum. Türkiye veteriner hekimliği eğitim öğretiminin başlamasından bu yana dünya savaşları balkan savaşları Çanakkale savaşı ve kurtuluş savaşında veteriner hekimler hayvan sağlığını tam koruyarak hem savaşlardan zaferle çıkılmasına hem de insan sağlığının korunmasına katkı sağlamıştır. Veteriner hekimliğe hizmetlerinin ekonomiyi hayvan sağlığını etkileyen biyolojik doğal ve teknolojik felaketlerin riskini azaltmak ve yönetmek konusundaki çalışmaları önemlidir. Veteriner hekimlerin hizmetleri genellikle görünenden daha büyük olur. Özellikle biyolojik afetlerde veteriner hekimlerin liderlikleri hep yüksek olmuştur. Pandemi gösterdi ki veteriner hekimlerin koruyucu hekimlikleri olmazsa insan sağlığında yaşananlar dünyada büyük hasılalara sebep verebilecek sağlıkta koruyucu hekimlik aslında veteriner hekimlikte başlıyor.” dedi.
ÖNER: “HAYVANCILIK ALANINDA ÖNEMLİ BİR ADIM OLARAK DEĞERLENDİRİYORUM.”
MAKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner; “Veteriner hekimleri odamızın ve fakültemizin kuruluş tarihleri 1992 yılıdır. Demek ki 1992 yılı, Burdur için önemli bir yıl olmuş. Fakültelere de yansıdığında bir şehirde veteriner fakültesi olması gereken bir şehirde Burdur olarak değerlendiriyorum. Bunu çok samimi olarak söylüyorum. 1992 yılında kurulmuş ve 1996 yılında eğitime başlamış bir fakültenin ulusal akreditasyonunu tamamlamış ve uluslararası akreditasyonunda da Avrupa Birliği kararını bekliyoruz. Kıyasladığımızda eskiden kurulmuş fakültelerle aynı noktaya geldiğini söylemek yerinde olacaktır. Fakültemizin bu noktada olmasını ben hayvancılık sektörümüzün Burdur’daki çok değerli başkanlarına çok teşekkür ediyorum. Sektörün fakülteye olan katkısını inanılmaz olarak değerlendiriyorum. Hayvancılık adına işbirlikleri müthiş ve özellikle bizim üniversitemizin hayvancılık alanında Burdur’a katkıları çok kıymetli. Bu anlamda da biz üniversite olarak fakülte olarak komisyonla hareket etmemiz de hayvancılık alanında önemli bir adım olarak değerlendiriyorum.” dedi.
BAŞKAN AKSÖZ FİYAT KIYASLAMASINDA BULUNDU
Eski Kozluca Belediye Başkanı Şevket Aksöz; “2014 yılında süt 1,25 civarı, bir kilo mısır silajı 10 kuruş yani bir kilo süt satan üretici 10 kilo mısır silajı alabiliyordu. Çarparsak sütün 14 lira olması lazım ya da mısır silajının 60 kuruş civarında olması lazım. Geçenlerde hayvancılık genel müdürü geldiğinde orada da bahsettik. Kendisi de doğruladı. Isparta’da bir müstahsilimiz 2 kilo karkas etle bir çuval yem alıyorduk dedi. Hayvancılık genel müdürüm de arkadaşlarımız da oradaydı genel müdürlükten tarım bakanlığı kriterlerine göre 22 lira dedi yani aşağı yukarı aynı. O hesaptan gidersek bugün kesim fiyatları 140, 150 lira civarında olması lazım ya da yem çuvalının 200 lira olması lazım.” kıyaslamasında bulundu.
İLK TEBRİK GAZETEMİZDEN GELDİ
Kongre katılan Çağdaş Burdur Gazetesi sahibi Hasan Ali Daldal, yeniden başkanlığı seçilen Burdur Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kazım Üstüner’i tebrik etti. Başarılarının devamını diledi.
Halil İbrahim Kara – Mine kaya