Flaş Haber Yeni

UZMANINDAN CEVAPLARLA 5'TE 5 KÖŞESİ

UZMANINDAN CEVAPLARLA 5'TE 5 KÖŞESİ

ÜNİVERSİTEYİ KAZANANLARA 5 SORU 5 CEVAP KÖŞESİ

YKS Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından 9 yüz bine yakın öğrenci üniversitelere yerleşti. Üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerin aklında kalan soru işaretlerini gidermek için uzmanıyla röportaj yaptık. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni olanı İbrahim Can Polat,  5’te 5 sorularımıza yanıt verdi.

İlk sorumuz üniversiteye kayıt için ne yapılması gereklidir?

Üniversiteye kayıt için 28 Ağustos-1 Eylül arasında yüz yüze kayıtlar yapılabilir. 28-30 Ağustos tarihleri arasında ise e-Devlet üzerinden elektronik kayıt yapılabilmektedir. Elektronik kayıt yaptıranların üniversiteye gidip kayıt yaptırmasına gerek yoktur.

İkinci sorumuz yerleştirilen adaylar ek yerleştirmede bir daha tercih yapabilir mi?

Yerleştirilen adaylar, ek yerleştirmede tercih yapamazlar. Ek yerleştirme dönemi, tercihleri gelmeyen ya da ilk yerleştirme de tercih yapmayan adayların yapabileceği tercih dönemidir. Ek yerleştirmeler de tercihler puana göre yapılmaktadır.

Üçüncü sorumuz KYK başvuruları ne zaman ve nereden yapılmaktadır, kaç tip oda vardır?

Şu ana kadar herhangi bir resmi açıklama bulunmamaktadır. Tahmini olarak 1 hafta içinde kılavuzda belirtilecektir. Kayıtlar e-Devlet üzerinden alınmaktadır. Ayrıca Burs başvurusu da bu basamakta yapılabilmektedir. KYK yerleştirmelerinde 6 tip oda seçeneği bulunmaktadır ve öğrenciler çıkan yurt tipine göre ücret ödemektedir. bu ücretler 345 TL ile 570 TL arasında değişebilmektedir.

Dördüncü sorumuz KYK Burs ve Kredi Ücreti ne kadardır?

En son ki verilere göre 2023 KYK Burs ve Kredi Ücretleri; Lisans ve Önlisans öğrencileri için 1250 TL’dir.

Beşinci ve son sorumuz ise üniversiteye yerleştirilen ama gitmek istemeyen öğrenciler için herhangi bir yaptırım var mıdır?

Üniversiteye yerleştirilen ancak gitmeyen adaylar için bir yaptırım uygulanır. Bu yaptırım da şudur; bir sonraki girilecek olan YKS sınavında OBP puanı yarı yarıya azalmaktadır.

H.Nesibe Solak