ÜLKE GENELİNDE GRİBAL ENFEKSİYONLARDA ARTIŞ! BURDUR'DA DURUM NASIL?
Soğuk havaların artmasıyla grip, nezle gibi şikayetler de artış gösterdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca enfeksiyonların artışı ile ilgili yaptığı paylaşımda:
“Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, grip, nezle gibi şikâyetlerin arttığı bir dönemdeyiz. Çoğu virüs kaynaklı olan rahatsızlıklar, istirahat ve semptomatik tedavi ile iyileşiyor. Fakat bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, yaş gibi sebeplerle risk grubunda olan kişilerde söz konusu gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır.” dedi.
Koca paylaşımında Koca, paylaşımında, Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Ünal'ın, hastalığın bulaşmasını önlemek için neler yapılması gerektiğini aktaran videosuna da yer verdi.
Uzman Prof. Dr. Ünal, enfeksiyonlarda bulaşın önlenmesine dikkati çekerek: "Nezleden ve bu tür enfeksiyonlardan korunmak için en temel şart, sağlıklı yaşam kurallarına riayet edilmesidir. Yani, uykuya dikkat edilmesi, dengeli ve düzenli beslenilmesi, spor yapılması gibi temel sağlıklı yaşam kurallarına uymaktır. Böyle yapılırsa, savunma sistemi daha sağlam olur." ifadelerini kullandı.
Burdur Devlet Hastanesi Acil servisinde durum nasıl?
Burdur İl Sağlık Müdürü Murat Erk, her yıl bu mevsimlerde havaların soğumasıyla enfeksiyon hastalıklarının sayısının arttığını, vatandaşların kalabalık ortamlarda uzun süre durulmaması gerekitiğini ve hijyene azami önem gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Riskli grupta olan vatandaşların dengeli beslenmeye, istirahat ve uyku düzeni gibi konulara daha dikkatli olunması gerektiği tavsiyelerinde bulundu. Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi mevsimsel olarak hasta sayısının normal seyrinde olduğunu bildirdi.
Geçen haftaya göre başvuru sayısının azaldığını belirterek, Burdur Devlet Hastanesine gelen hastaların en fazla 15 dakika içerisinde muayene olduğu, doktor sayısının yeterli olduğunu ve uzun bekleme sürelerinin olmadığının altını çizdi.
Müdür Erk verdiği röportajda; "Nezle, grip gibi hafif semptomlarla seyreden hastaların öncelikle başvurması gereken yerin birinci basamak sağlık kuruluşları olan aile hekimlikleri, olması gerektiği ama eğer hastada hava açlığı, solunum sıkıntısı gibi daha ağır belirtiler ortaya çıktığı zaman acil servislere başvurulması uzmanlarca da önerilmekte"
Hale Pak