TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN ÖĞRETMENLER, ‘GÖLLER YÖRESİNİN YAKARIŞI’ İÇİN BURDUR VE ISPARTA’YA GELECEK

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN ÖĞRETMENLER, ‘GÖLLER YÖRESİNİN YAKARIŞI’ İÇİN BURDUR VE ISPARTA’YA GELECEK

Alanında uzman çok sayıda isim, Göller Yöresi’nde meydana gelen kuraklık ve çeşitli nedenlerle yaşanan kurumalara ilişkin MEB öğretmenlerine eğitim verecek.

Uzmanlığını, Burdur Mehmet Akif Ersoylu akademisyenlerin de yaptığı ‘Göller Yöresinin Yakarışı-2’ adlı TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projesi için geri sayım başladı. Proje kapsamında; Göller Yöresinin küresel ısınma sonucu kuraklığa uğrama sebepleri, sonuçları ve alınacak tedbirler ile ilgili etkinlikler organize edilecek.

Çalışma programı, 16 – 22 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek olan projenin eğitim faaliyetleri Isparta ve Burdur illerindeki göllerde düzenlenecek. Projeye Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapmakta olan yalnızca 24 öğretmen kabul edilecek. ‘Göller Yöresinin Yakarışı-2’ adlı proje kapsamında alanında uzman 28 eğitmen tarafından hem teorik hem de uygulamalı şekilde çeşitli eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecek.

NASIL BAŞVURU YAPARIM?

Yalnızca 24 öğretmenin kabul edileceği ‘Göller Yöresinin Yakarışı-2’ adlı projeye başvurular, 25 Temmuz tarihinde başlamış olup, 5 Ağustos Pazartesi gününe kadar kabul edilecek. Başvurular çevrimiçi olarak; https://4000.tubitak.gov.tr/form/basvuru-formu?proje-no=123B429&proje-tipi=4004 web adresinden kabul ediliyor.  Projeye kabul edilen öğretmenler ise 6 Ağustos Salı günü ilan edilecek.

KATILIM ŞARTLARI NELERDİR?

Hedef kitlesi, Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görevli olan tüm branş öğretmenleri olan projeye temel katılım şartı, daha önce TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında desteklenen başka bir projeye katılınmamış olması olarak duyuruldu.

BURDUR VE ISPARTA’NIN GÖLLERİNDE YERİNDE EĞİTİM VERİLECEK

‘Göller Yöresinin Yakarışı-2’ projesi hakkında açıklamada bulunan Proje Yürütücüsü Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi Sosyal Bilgiler Öğretmeni Zuhal Kondu; “Hayatımızın vazgeçilmezi olan suyun sürdürülebilirliği adına hem günümüz hem de gelecek nesiller için yapılabileceklerin, doğal ortamında yerinde eğitim ilkesiyle yapılması düşünülmüştür.  Sulak alanların kurumaması ve buradaki ekosistemin varlığının devamı için de büyük önem arz eden projede eğitimlerin Isparta ve Burdur il sınırlarında yer alan Burdur Gölü, Salda Gölü, Gölcük Gölü Tabiat Parkı, Yarışlı Gölü, Burdur Belediyesi Katı Atık Tesisi, İnsuyu Mağarası, Burdur Lisinia Doğa Proje Alanı, Yazılıkanyon Tabiat Parkı, Eğirdir Gölü, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM), Kovada Gölü Milli Parkı ve Kovada Hidroelektrik Santralinde (HES)  gerçekleştirilmesi planlanmıştır.” dedi.

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ:

-Proje yürütücüsü Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi Sosyal Bilgiler Öğretmeni Zuhal Kondu

UZMANLAR:

-ISUBÜ Avcılık ve Yaban Hayatı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Koca

-Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeşilova İsmail Akın Turizm Meslek Yüksekokulu Seyahat-Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümü Öğr. Gör. Dr. Uğur Tozkoparan

-Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi Türkçe Öğretmeni İzlem Çakmak

EĞİTMENLER:

‘Göller Yöresinin Yakarışı-2’ adlı TÜBİTAK 4004 programı projesi kapsamında eğitim faaliyetlerinde bulunacak uzmanlar;

-Şerife Erbil

-Faruk Abdullah Özcan

-Doç. Dr. Kadir Tuncer

-Şadiye Erengül Aka

-Doç. Dr. Mert Gürlek

-Prof. Dr. Deniz İnnal

-Prof. Dr. Erol Kapluhan

-Güllü Duman Yegen

-Dr. Öğretim Görevlisi Rıfat Yıldırım

-Prof. Dr. Ayşegül Kubilay

-Araştırma Görevlisi Emre Sakaoğlu

-Prof. Dr. Osman Çepni

-Dr. Cafer Bulut

-Eşref Öner Erbil

-Dr. Öğretim Görevlisi Salih Soslu

-Doç. Dr. Mustafa Ceylan

-Hikmet Erdoğan

-Prof. Dr. İskender Gülle

-Araştırma Görevlisi Dr. Onur Yayla

-Prof. Dr. Osman Çetinkaya

-Doç. Dr. Yasin Ünal

-Prof. Dr. Yıldırım Atayeter

-Dr. Vedat Yegen

-Doç. Dr. Alamettin Bayav

-Dr. Öğretim Üyesi Cihan Özgür

-Ersan Berberoğlu

PROJE ÖZETİ

TÜBİTAK, ‘Göller Yöresinin Yakarışı’ web sayfasında projenin özeti şu şekilde ifade edilmiştir; “Proje ile günden güne kuruyan ve ok olmakla karşı karşıya kalan göller yöresindeki göller ve sulak alanlardaki kuraklığa ve sonuçlarına dikkat çekmek için projede hem teorik hem de uygulamalı olarak gerçekleştirilecek olan etkinliklerle ekolojik yıkıma dikkat çekilerek, hayatın her alanında vazgeçilmez bir kaynak olan suyun öneminin, katılımcıların çevreye farkındalıklarının ve duyarlılıklarının artırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla etkinliklerin doğanın içinde, yerinde öğrenme ilkelerine uygun olarak alanında uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Göller Yöresindeki kuraklığın su ve su ürünlerine olan etkileri, göllerin oluşumları, çevreye etkileri, tarım, turizm gibi ekonomik alanlara etkileri, kirlilik ve sebepleri gibi birçok konu ele alınarak katılımcıların farkındalıklarının artırılması önemli görülmektedir.‘Göller Yöresinin Yakarışı-2’ adlı proje TÜBİTAK 4004 programı için hazırlanmış olup, yürütücülüğünü Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi Sosyal Bilgiler Öğretmeni Zuhal KONDU, uzmanlığını ISUBÜ Avcılık ve Yaban Hayatı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet KOCA, Mehmet Akif Esrsoy Üniversitesi Yeşilova İsmail Akın Turizm Meslek Yüksekokulu Seyahat-Turizm veEğlence Hizmetleri Bölümü Öğretim Görevlisi Uğur TOZKOPARAN ve Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi Türkçe Öğretmeni İzlem ÇAKMAK’ın yapacağı projenin 16-22 Ağustos 2024 tarihleri arasında Isparta ve Burdur’da gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Hedef kitlesinin Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görevli olan tüm branş öğretmenleri arasından daha önce TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında desteklenen başka bir projeye katılmamış olan 24 öğretmene Göller Yöresinin küresel ısınma sonucu kuraklığa uğrama sebepleri, sonuçları ve alınacak tedbirler ile ilgili etkinlikler, alanında uzman eğitmenler tarafından hem teorik hem de uygulamalı şekilde gerçekleştirilecektir. Hayatımızın vazgeçilmezi olan suyun sürdürülebilirliği adına hem günümüz hem de gelecek nesiller için yapılabileceklerin, doğal ortamında yerinde eğitim ilkesiyle yapılması düşünülmüştür.

Sulak alanların kurumaması ve buradaki ekosistemin varlığının devamı için de büyük önem arz eden projede eğitimlerin Isparta ve Burdur il sınırlarında yer alan Burdur Gölü, Salda Gölü, Gölcük Gölü Tabiat Parkı, Yarışlı Gölü, Burdur Belediyesi Katı Atık Tesisi, İnsuyu Mağarası, Burdur Lisinia Doğa Proje Alanı, Yazılıkanyon Tabiat Parkı, Eğirdir Gölü, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM), Kovada Gölü Milli Parkı ve Kovada Hidroelektrik Santralinde (HES) gerçekleştirilmesi planlanmıştır.”

Proje sayfası ve başvuru linki: https://4000.tubitak.gov.tr/4004/123b429

Haber: MİNE KAYA