Flaş Haber Yeni

TÜRKİYE'DE DÖVME KAZANI YAPAN TEK USTA BURDUR’DA BULUNUYOR

TÜRKİYE'DE DÖVME KAZANI YAPAN TEK USTA BURDUR’DA BULUNUYOR

Burdur Ateşli Sanatlar Çarşısı’nda bakırcılık yapan tek usta olarak mesleğine devam ediyor.  Mesleğe 11 yaşında babasının yanında çırak olarak başlayan Hasan İmrak, bakır işlerinin yanı sıra dövme çelik kazanda yapıyor. Türkiye dövme çelik kazan yapan tek usta olduğunu söyleyen Hasan İmrak, yaptığı kazanların birçoğunun yurt dışına satıldığını belirtti.  Türkiye’nin bir çok ilinden özel bakır kazanlarını da imal ettiğini sözlerine ekleyen bu hafta içerisinde Edirne Saray Hamamı'na 25 ton suyu ısıtan hamam kazanı yaptığını dile kaydetti.

Bir insan boyundaki yaptığı hamam kazanı ile birlikte 4 Ağustos 2023 Cuma günü boz verip Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimize röportaj veren Hasan İmrak: “1946 yılında Burdur’da doğdum. Bakırcılık mesleğini ilkokulu bitirdikten sonra 11 yaşından babamın yanında başladım. 68 yıldır bu meslekteyim. Türkiye genelinde dövme çelik kazanı benden başka yapan yok. Yurt dışına dövme çelik kazanları yapıyorum. Gıda, ilaç ve parfüm sanayi için dövme çelik kazanları yapıyorum. Yaptığım kazanlar Amerika Birleşik Devletleri başka olmak üzere, Çin ve Avrupa’nın bütün ülkelerine gidiyor.

EDİRNE SARAY HAMAMI KAZANI BURDUR’DA YAPILDI
Hasan İmrak 115 kilo ağırlığında, bir yetişkin insan boyundaki tamamı bakırdan yapılan Edirne Saray Hamamı su ısıtma kazanının önünde Çağdaş Burdur Gazetesi muhabirimize konuşan hasan İmrak: “Bu kazan Edirne Sarak Hamamı kazanıdır. Bakır kazanı Türkiye’de benzen de başka yapan olmadığından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın araştırması ile bana müracaat ettiler. Bende yaptım. 25 ton suyu ısıtan Edirne Saray Hamamı kazanını 10 günde yaptım. Bu kazan 115 kilo ağırlığında olup 5 milimetre kalınlığındadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

MELİSA ADINISEVER - HALİL İBRAHİM KARA