TÜRKİYE İHRACATTA 1 MİLYAR DOLAR HEDEFLİYOR

TÜRKİYE İHRACATTA 1 MİLYAR DOLAR HEDEFLİYOR

Türkiye, bisiklet ihracatında yıllık olarak 1 milyar dolara ulaşmayı amaçlıyor.

Bayram Akgül, Bisiklet Endüstrisi Derneği'nin (BİSED) 16 yıldır Avrupa Bisiklet Endüstrisi Konfederasyonu'nun (CONEBI) üyesi olduğunu ve faaliyetlerini desteklediğini belirtti. Akgül, Brüksel'de düzenlenen genel kurul toplantısında CONEBI'nın yönetim kuruluna seçildiğini ifade ederek, Türkiye'nin lobiciliği anlamında önemli bir faaliyet olacağını düşündüğünü ve Türkiye'nin aleyhine veya lehine oluşabilecek her noktada masada olmanın önemli olduğunu söyledi.

Bayram Akgül, çalışmalarının hem Avrupa'ya hem de Türkiye'ye katkı sağlayacağını belirterek, Avrupa Bisiklet Endüstrisi Konfederasyonu (CONEBI) ile ortak projeler yaparak Türkiye'ye farklı ülkelerden yatırımcıları çekme şansı olacağını ifade etti. Akgül, CONEBI'nın bisiklet sektörünün gelişimine yönelik projeksiyonların yapıldığı önemli bir kuruluş olduğunu vurgulayarak, CONEBI yönetim kurulu üyesi olmaktan heyecan duyduğunu söyledi.

Bayram Akgül, dünyada büyük bir bisiklet pazarı olduğunu belirterek, Türkiye'nin 4 saatlik uçuş mesafesinde önemli pazarlara ulaşabileceğini söyledi. Akgül, Avrupa'nın en büyük bisiklet pazarlarından biri olduğunu ve bu pazarın büyük bir kısmının ithal olduğunu ifade etti. Türkiye'nin son 4-5 yılda ihracatı artırmak için yoğun çalışmalar yaptığını ve Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) olarak bisikleti 1 milyar dolar ihracat yapan bir sektör haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

ELEKTRİKLİ BİSİKLET PAZARI BÜYÜYOR

Bayram Akgül, son dönemde elektrikli bisikletle ilgili büyük bir pazar oluştuğunu ve Türkiye'nin ihracat hedefini yakalayabileceğini belirtti. Avrupa'nın bazı ülkelerinde bisiklet satışlarının yüzde 40'ının elektrikli olduğunu ve temiz ulaşım ve yeşil dönüşümün etkisiyle ileride elektrikli bisiklet satışlarının daha da artmasını beklediğini söyleyen Akgül, Türkiye'nin Avrupa'da tüketilen bisikletlerin büyük kısmını üretmeye talip olduğunu ifade etti. Akgül, Salcano firması ile birlikte Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) üyesi diğer şirketlerin de önemli yatırımlar yaptığını hatırlatarak, Türkiye'nin bisiklette büyük bir tedarikçi konumuna geleceğini belirtti.

Bayram Akgül, yeni yatırımlarıyla birlikte yıllık 750 bin bisiklet üretim kapasitesine ulaşacaklarını ve Türkiye'de yılda 1,3 milyon bisiklet satıldığını belirtti. Akgül, Türkiye'nin özellikle elektrik destekli bisikletlerle Avrupa pazarında büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Bisiklet ihracatının yıllık 70-80 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Akgül, Avrupa'da bisiklet satışlarında ve pazara arzda belirli kurallara uymanın önemine dikkat çekti. Akgül, elektrikli bisikletler konusunda ise Türkiye'nin bu trendi yakalama şansının olduğunu ve önemli gelişmelerin yaşandığını belirtti.

Bayram Akgül, Türkiye'de elektrikli bisikletlerin yüksek kalitede parçalarının üretildiğini ve bu trendi kaçırmamak için Türkiye'nin orta noktada olduğunu belirtti. Akgül, birkaç firmanın yanı sıra Sanayi Bakanlığı'nın da büyük bir desteği olduğunu söyledi. Türkiye'de elektrikli bisiklet üretiminin 5. bölge teşvikiyle desteklendiğini ve bu desteğin büyük bir avantaj olduğunu vurguladı. Akgül, Türkiye'de elektrikli bisiklet ihracatının 100-150 bin seviyesini geçtiğini ve bu rakamın kısa sürede daha da artacağına inandığını ifade etti.