Flaş Haber Yeni

TÜM EMEK DER GENEL BAŞKANI ÇALIŞKAN: “İNTİBAK YASASI ÇIKARTILMALI"

TÜM EMEK DER GENEL BAŞKANI ÇALIŞKAN: “İNTİBAK YASASI ÇIKARTILMALI

Burdur’da konuşan TÜM EMEK DER Genel Başkanı Satılmış Çalışkan; “Tüm emeklileri kapsayacak şekilde bir intibak yasası çıkartılmalı” dedi. Maaş bağlamanın TÜFE’ye göre değil, katsayıya göre yapılmasını istedi.

Derneğinin Burdur Şubesi açılışı sonrası gerçekleşen olağan genel kurul toplantısında konuşan Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (TÜM EMEK DER)  Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emeklilerin umutla beklediği intibak yasasının çıkarılması gerektiğini söyledi.  Emeklilerin şu anda toplumun en mağdur kesimi haline geldiğine vurgu yapan Genel Başkan Çalışkan; “Emeklilere verilen son zam miktar olarak büyük görünmekte. Yüzde 42’lik zam az değildi. Ama maalesef şu güncel yaşamın içerisinde bizim aldığımız o zamlar eridi. Zaman, sistem 2000 yılından sonra emeklileri TÜFE’ye bağlamaları, TÜFE’ye göre zam almamız ve TÜFE’ye göre verildiği için kat sayıdan ayrıldık. Milli gelirden 2000 yıllından sonra işçi ve BAĞ-KUR emeklisi zam alamadı. Hala memur emeklisi memurlarınınkine göre devam etmekte. Bunun için çalışmalarımız var. Biz diyoruz ki tüm emeklileri kapsayacak bugün gündemde olan 5510 sayılı yasa maalesef her gün bizi kötüye götürmekte, geçimimizi zorlaştırmakta. Bu konu ele alınarak tüm emeklileri kapsayacak şekilde bir intibak yasası çıkartılmalı. Bu intibak yasasında da yasalarla dönemler boyunca emekliler arasında meydana gelen o farklıların ortadan kaldırılmasını talep ediyorum.” dedi.

“HAKKIMIZI KİM VERİRSE, DESTEK VERMEK İÇİN UĞRAŞACAĞIZ”

Emekliye verilen zamların eridiğini sözlerine ekleyen Satılmış; “Emeklilere acilen seyyanen bir zam yapılmasını istiyoruz. Talebimiz var hükümete. Çünkü biz işçi ve BAĞ-KUR emeklileri paramızı harcıyoruz. Altı ay sonrada siz b u kadar harcadınız diye bize zam veriyorlar. Biz diyoruz ki bunu bize veriyorsunuz. Bunun üzerine refah payı verin. Geçinme payı verin diyoruz. İnşallah uğraşacağız. Tabi bunların olması için biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım sizler bizim yanımızda olmanız lazım. Bugün 14 milyona yaklaşan emekli sayısı oy potansiyeli 35-40 milyondur. Şu şekle göre Türkiye’nin oy potansiyeli 60 milyon civarında olduğu söyleniyor. Tabii ki biz b u yaştan sonra siyaset yapacağız, a olsun, b olsun ideolojik bir şeyimiz yok. Hakkımızı kim verirse, destek vermek için uğraşacağız.” dedi.

“SAĞLIKTA KATKI PAYI KALDIRILMALI”

Malum bizim ikinci sorunumuz sağlık sorunları. Sağlık hizmeti daha çok yaşlı olan insanlara gerekli bir hizmettir. Gençliğimizde 3 ayda bir, altı ayda bir doktora giderken bugün ayda 3-5 defa doktora gidiyoruz. Onun için sağlık anayasal bir haktır. Devletin bize vermesi gereken bunun için sağlıktaki katkı paylarının kaldırılması, artı devlet hastanelerinde bugün büyük illerde randevu almamız zorlaştı. Devlet hastanelerine bugün biz niye gidiyoruz? Yoksa sağlık ocaklarına gidiyoruz. İlacımızı yazdırabiliyoruz. Uzmanın görmesi gereken bir rahatsızlığımız var ki, hastaneye gidiyoruz. Bu hastaneye gidiyoruz uzman tedaviye başlaması için görüntülemeye havale ediyor. Görüntüleme 3 ay gün veriyor. Laboratuvara gidiyor 1 ay gün veriyor. Haliyle bunlar bizi zorlamakta. Ve o zaman özel hastaneye gitmek zorunda kalıyoruz. İstenmeyerek özel hastaneye gidiyoruz. Efendim özel hastanede malum şu anda zannediyorum 300 liranın altında özel hastane yok. Peki devlet  ne demiş yüzde 200’e kadar fark alabilirsiniz diyor. Peki bu yüzde 200 neyin yüzde 200’ü. Bunu biliyor muyuz?. Birde diyor ki senin 100 lira çıktı senden 80 lira alayım diyor. Doğru mu bilmiyorum. Mesele şu sosyal güvenliğin özel hastaneye ödediğinin 2 katını alması lazım. Ama maalesef bizimkiler çok ileriye gittiler. Kimsenin de buna bir şey dediği yok. Çünkü özel hastane ben bu fiyata yapamam diyor. Onun için bizler bunların a kalkması için uğraşıyoruz. Sizde yöresel siyasetçilerinize bu işi empoze edin.” sözlerine yer verdi.  

TOKİ TALEBİ

Genel Başkan Çalışkan; “Üçüncü bir sorun TOKİ konuları var. Bilmiyorum Burdur’da be alemde, dernek olarak üyelerimizin taleplerini alıyoruz. İlgili makamlara, valiliğe, kaymakamlığa,  TOKİ’ye iletiyoruz. Bunu sizler adına takip ediyoruz.” dedi.

“BEN 5 BİN GÜNDEN EMEKLİ OLMUŞSAM ASGARİ ÜCRET ALACAĞIM…..”

Katsayı ve gösterge sisteminin tekrar hayata geçmesini istediklerini yineleyen Genel Başkan Çalışkan; “Ben 5 bin günden emekli olmuşsam asgari ücret alacağım. Arkadaş 6 bin günden emekli olmuş bunun farkını alacak. Ödediği primin karşılığı okunacak.” diye konuştu, bugün bir emekli maaşının en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini söyledi.

BAYRAM İKRAMİYELERİ DE

Bayram ikramiyelerine de parmak basan Çalışkan; “Bir de ikramiyelerimiz var maalesef 8’inci bayrama başlayacağız. Hale neredeyse aynı durumda bunda asgari ücret artışına endekslenmesini istiyoruz. Yani devlet asgari ücreti yılda ne kadar artırıyorsa bunda o seviyelerde artırılmasını istiyoruz. Şayet ille TÜFE diyorsanız bizim TÜFE nedir temel gıda. Emeklinin en fazla harcadığı temel gıdadır. Bizim artışımızı temel gıdaya göre verirsiniz. Bayram ikramiyesinin temel gıda artışına  göre verilmesini talep ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Halil İbrahim Kara