Flaş Haber Yeni

TORUNU ÇANAKKALE GAZİZİ DEDESİNİN YAŞADILARINI KİTABA ÇEVİRDİ

TORUNU ÇANAKKALE GAZİZİ DEDESİNİN YAŞADILARINI KİTABA ÇEVİRDİ

*Emekli öğretmen Neriman Şimşek Mıhladız,  Dedesi Çanakkale Gazisi Ömer Harmanda’nın yaşadıklarını kitaba çevirdi. ‘Pelit’ ekmeği isimli kitabın gelirini şehit ailelerinin çocuklarına bağışladığını bildiren Mıhladız, korsan yayıncıların engeliyle karşılaştı.

ÖZEL HABER

Burdur’da uzun yıllar öğretmenlik yapan Neriman Şimşek Mıhladız, 2006 yılında emekliye ayrıldıktan sonra ‘Buğday ekmeği’, ‘Mısır Ekmeği’, ‘Pelit Ekmeği’ isimli 3 kitap yazdı. İlk yazısına yerel bir gazetede 2008 yılında ‘Hayat dedikleri’ isimli köşe yazısı ile başladı.  Köşe yazılarına 2020 yılına kadar sürdürdüğünü belirten emekli öğretmen Neriman Şimşek Mıhladız; “2020 yılından sonra ‘Pelit Ekmeği’ isimli ilk kitabımı Gece Kitaplığı yayın evinde çıkardım. 2021 yılında ‘Mısır Ekmeği’, 2022 Şubat ayında da ‘Buğday Ekmeği’ kitabımı yazdım. ‘Neden kitaplarımın hepsi ekmek üzerine?’  diye soracak olursanız. Hayat hep açlık ile tokluk üzerine kurulu değil mi?  Kurtuluş Savaşı’nda  ‘Pelit Ekmeği’ açlığın simgesi. İnsan aç ise önce karnını doyurmak ister. Karnını doyurmak için de ne bulursa yiyecektir.

1. Dünya Savaşı’nda hiçbir şeyin olmadığı bir zamanda pelitler (meşe palamudu)  toplanarak un haline getirilmiş.  Kıtlık zamanı ekmek yapılmış, yenilmiş.  Çanakkale Gazisi dedem Ömer Harmanda, Eşim Ramazan Mıhladız’ın dedesi Habib Mıhladız’ın şehit kardeşleri Nasuh, Mahmut ve Osman Mıhladız’ın anlattıklarını kitabıma aktardım. Onlar 1900’lü yıllarda bu yokluk ve kıtlıkları yaşamışlar.  Bana anlattıkları o kadar içime dokundu ki, onları anmak için kitap haline getirdim. Babaannem Emine Şimşek, anneannem Sultan Harman’da çocukluğumda ekmek yere düştüğü vakit  ‘Dindire o, dokunma’ derlerdi. O zaman ekmek o kadar kıymetli idi ki ekmeğe ‘dindire’ diyorlardı.  Yokluğu dibine kadar yaşamışlar. Bir hafta 10 gün hiçbir şey yememişler. O yüzden onların anılarını kitap haline getirdim.  ‘Pelit ekmeği’ kitabımın tüm gelirlerini de şehit ailelerinin çocuklarına bağışladım. Ancak kitabımın korsan PDF’leri çıktı. Çok üzüldüm” dedi.

“YAPILACAK BİR ŞEY KALMADI

Mıhladız üzüntüsünü şu şekilde dile getirdi: “Eğer ‘Pelit Ekmeği’ kitabım satılırsa gelirini şehit ailelerinin çocuklarına kırtasiye yardımı olarak verecektim. Korsan yayın çıktı. Korsanı çıkınca geliri bana gelir mi? Gelmez!. PDF’si de piyasaya sürülünce yapılacak bir şey kalmadı. Kısacası amacımıza ulaşamadık”

“MISIR EKMEĞİ”

‘Mısır ekmeği’ kitabının nereden esinlenilerek yazıldığını aktaran emekli öğretmen Neriman Şimşek Mıhladız; “ 1 Dünya Savaşı’nda bütün erkekler askere alınmış, kadınlar mısır dikmişler.  En kolay ürün yetişmek mısır olduğu için mısır unu yapıp yemişler. ‘Mısır ekmeği’  kitabımın ismi de buradan geliyor. Bir de hasadı sonbaharın sonuna kaldığı için de çekirge istilasından da çok etkilenmiyormuş” açıklamasında bulundu.

“BUĞDAY EKMEĞİ”

‘Buğday ekmeği’ isimli kitabı hakkında da konuşan Emekli Öğretmen Neriman Şimşek Mıhladız; “Buğday ekmeği kitabım 22 Şubat 2022’de çıktı. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra erkekler evlerine dönmeye başlamış,  tarlarını mısır yerine buğday etmiş. Buğday ekmeği yemeye başlamışlar. Hatta alışmışlar ya mısır ekmeğine, buğdayı satıp yerine mısır alıyorlar. Çünkü 1 kile buğday sattıkları zaman 2 kile mısır alınıyormuş. Buğday tohumu mısıra oranla 2 katı değerliymiş. Mısır yemek daha tok tuttuğu için mısır unu kullanıyorlarmış. Kitaplarım tamamıyla tarihsel. Bu kitabımda diğer kitaplarım gibi aile büyüklerimin anlattıkları bilgiler doğrultusunda yazdım” dedi.

NERİMAN ŞİMŞEK MIHLADIZ KİMDİR?

Evli 1’i kız, 1’i erkek 2 çocuk annesi olan Emekli Öğretmen Neriman Şimşek Mıhladız 1960 Burdur doğumlu. İlkokulu Burdur Turan İlk Okulu’nda okudu. Ortaokul ve liseyi Burdur Lisesi’nde tamamladı. Yükseköğrenimi 1980 yılında Isparta Eğitim Enstitüsü’nde bitirdi. İlk öğretmenlik mesleğine 1981 yılında Kız Meslek Lisesi’nde başladı. 1990 yılında Açık Öğretim Fakültesi Fizik Bölümü’nü tamamladı.  Burdur’da çeşitli okullarda ‘Fen Bilgi’ ve ‘Fizik Öğretmeni’ olarak görev yapan Emekli öğretmen Neriman Şimşek Mıhladız 2006 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Halil İbrahim Kara