Flaş Haber Yeni

TEMEL AFET EĞİTİMLERİ, BASIN MENSUPLARINDAN BAŞLADI

TEMEL AFET EĞİTİMLERİ, BASIN MENSUPLARINDAN BAŞLADI

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından 2021 yılı ‘Türkiye Afet Eğitim Yılı’ ilan etmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 2020 Kasım ayında "2021 yılını, 'Afet Eğitim Yılı' olarak ilan ettik. Milyonlarca insana afet eğitimi vereceğiz” açıklamasının ardından hazırlıklarını tamamlayan Afet ve Acil Durum Başkanlığı, eğitimlerine Burdur’da da başladı. Burdur Valiliği’nin talimatlarıyla dün İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda basın mensuplarına sunumda bulunuldu. İlimizdeki AFAD Eğitim Seferberliğini de başlatmış oldu. saat 11.00’da başlayıp yaklaşık 1,5 saat süren toplantıda kısa bir konuşma yapan Müdür Tokgöz, 5 yıla yayılan bir planlama ile Afet Riskini en aza indireceklerini söyledi. Olası deprem anında ‘Çök, kapan, tutun’ pozisyonuna geçilmesi gerektiğini dile getiren Müdür Tokgöz, ‘Sağlam Bina’, ‘Doğal Afet Sigortası(Dask)’, ‘Afad Çantası’, ‘Toplanma Alanları’,  ‘Yangın Söndürme Tüpü’, ‘Afad Gönüllüsü’ hakkında sinevizyon eşliğinde sunumda bulundu.
ELAZIĞ DEPREMİNDE HAYATINI KAYBEDENLERE ALLAH’TAN RAHMET DİLEDİ
Burdur Valiliği Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü Hasan Taşdemir’inde katıldığı toplantının açılışında konuşan AFAD İl Müdürü Yasin Tokgöz;  24 Ocak 2020 ‘de Elazığ’da meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diledi.
“DEPREM, ÜLKEMİZİN BİR GERÇEĞİ”
“Afetlere Hazırlık Farkındalık Eğitimleri” konulu toplantıda ‘Deprem’ ve ‘Afet’in ülkemizin bir gerçeği olduğuna vurgu yapan Müdür Tokgöz, “Bu kapsamda İçişleri Bakanlığımız 2021 yılında, ‘afetlere hazırlık yılı’ olarak ilan etti. Bu kapsamda da 2021 yılında  İl Müdürlüğümüz olarak okullarda öğrencilerimize, organize sanayi bölgelerindeki fabrikalarımızda, camilerde cemaatimize ulaşabildiğimiz kadar vatandaşımıza ulaşarak, ‘Burdur’umuzda afet bilinci Kültürünü oluşturmak için bu yıl seferberlik ilan ettik’. Bu kapsamda başlayacağımız eğitim faaliyetlerinde ilk etapta sizlerle yapmayı planladık. Çünkü; sizlerin ulaşmış olduğu geniş kitle var. İlk etapta sizlerle başlamak istememizin sebebi de bu” dedi. Yaklaşık 30 slayttan oluşan Afet öncesinde, afet anında ve afet sonrasında yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler sundu.
İLİMİZDE ‘DEPREM’ ÖNDE GELİYOR
İlimizin afet selliğinde ilk olarak ‘Deprem’  geldiğini sözlerine ekleyen İl AFAD Müdürü Yasin Tokgöz; “sonrasında sel ve yangın olarak biz ilimizin afetselliğini bu şekilde anlatabiliriz” dedi. Afet öncesi hazırlıklarda devlet olarak yapılan çalışmalar ile birey olarak üzerimize düşen vazifeleri anlattı.
“SAĞLAM BİNA CAN KAYBI OLASILIĞINI EN AZA İNDİRİYOR”
Ülke olarak afetlere müdahalede çok iyiyiz. Özellikle 1999 depremini yaşadık. Biliyorsunuz orada Afete müdahalede sınıfta kaldık diyebiliriz. Çok Kötü bir senaryo yaşadık. 2009 yılında hükümetimiz tarafından Afet ve Acil Durum Başkanlığı kuruldu. İlk önce afetlere müdahale konusunda çok iyi bir seviyeye geldik. Neden? Olası can ve mal kaybını en aza indirebilmek için. Ama afet öncesi risk azaltma çalışmalarında istenilen düzeyde değiliz. Bununla ilgili olarak ta bu yıl ‘‘Türkiye Afet Eğitim Yılı’ ilan etmemizin sebebi bu. Afetlere hazırlıkta vatandaşlarımıza temel afet bilinci oluşturabilirsek, afetler esnasında can ve mal kaybında o düzeyde en aza indirmiş olabileceğimizi düşünüyoruz. Bu yıl bakanlığımızın gönderdiği genelge ile 81 ilimizde ‘İl risk azaltma planı oluşturacağız. Bununla ilgili olurlarımızı aldık. Komisyonumuzu kuracağız. Kamu kurum ve kuruluşlarından DSİ, Özel İdare, belediye, ilçe belediyeleri, ilçe kaymakamlıkları, üniversitemizden işinde alanında uzmanlarımızla bir komisyon kurarak ilimizin afet selliğini belirleyeceğiz. Önceliğimiz deprem, arkasından yangın ve sel olmak üzere afet selliği belirleyeceğiz. Ondan sonra kurumlara diyeceğiz ki, sen şunları, şunları yapacaksın. Yaklaşık 5 yıla yayılan bir yayılma ile ilimizdeki afet risklerini ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Bu çok önemli bir şey. Afet risklerini ilimizde minimize düzeye indirirsek, olası bir afetten de o derece can ve kaybını en aza indirmiş olacağız. Biz devlet olarak bu çalışmayı yapacağız ama bireyler olarak, vatandaş olarak bizlerde afetlere karşı, kendimizi hazırlamamız gerekiyor. İlk başta yapmamız gereken nedir? Sağlam bina!. Bu çok önemli belki bu afet öncesi hazırlıkta yüzde 50‘lik kısmını oluşturuyor. Sağlam bir binamız olursa özellikle depreme karşı, depremin şiddeti ne olursa olsun, can kaybı yaşama olasılığımız o derece az olacaktır” diye konuştu Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın halkımıza hak sahiplerine sağladığı kira yardımından diğer yardımlara varıncaya kadar verdiği desteklerden bahsetti. 
MUTLAKA’ DASK’ YAPTIRIN
İkinci önemli konunun ise Doğal Afet Sigortası (DASK) önemine vurgu yapan Müdür Yasin Tokgöz, “Allah muhafaza afet sonrasında, canımızı kurtardık ama; ‘Mal da canın yongası’ diye bir tabir var. Olası maddi kayıplarınızı da sigortadan alabilirsiniz. Bir miktarını sigortada karşılayabilirsiniz. Bunu İzmir depreminde gördük arkadaşlar. İnsanların iyi bir yerde evleri var. 500-600 bin TL değerinde olan binalar yıkıldı. Devlet sadece evini yapana yardım metoduyla orada. Vatandaşlarımıza yardım ediyor. Oda 150-200 bin lira. Burada kayıp çok fazla. Ama ‘ Doğal Afet Sigortası’nı (DASK) yaptırırsa 200-250 bin lira afet sigortasından aldığı için hiç olmazsa da maddi zararının bir kısmını karşılamış oluyor. Aynı şekilde biz bunu yangınlarda da yaşıyoruz. Burdur AFAD olarak dolaylı olarak bütün yangınlara müdahil oluyoruz. Evi yanan vatandaşlarımıza 11 bin lira kira yardımında bulunuyoruz. ..Ama vatandaşımızın şu konuda sıkıntısı var! Temel kriterlerimiz var. İkinci evi varsa yangın yardımı yapmıyoruz. Çünkü ast olan sadece bir evi olması, kalacak yerinin olmaması. Vatandaş diyor ki bize niye yardım yapmıyorsun. Sen evini sigorta yaptırsaydın, sigortadan paranı alabilirdin. Şimdi 15-20 bin liralık aracımıza 1000 lira 1500 lira sigorta yaptırıyoruz. Ama 300-400 bin liralık evimize 200 liralık sigortayı yaptırmıyoruz” diye konuştu.
“EŞYALARIZI SABİTLEYİN”
Müdür Tokgöz; “Yapısal olamayan malzemeler olan eşya dolabı, buzdolabını duvara sabitlemeliyiz” dedi.
“DEPREMDE BİNAYI TERK ETMEYİN”, “ÇÖK, KAPAN, TUTUN POZİSYONUNA GEÇİN”
Olası depremlerde yapılması gerekenleri sinevizyon eşliğinde uygulamalı olarak anlatan Müdür Tokgöz, “Kesinlikle binayı terk etmemeniz gerekiyor. En yakın yerde eğiliyoruz. Başımızı güvene alıyoruz. Başımıza ölümcül bir darbe olabilir” diyerek “Çök, kapan,  tutun’ pozisyonunu gösterdi. Sarsıntı geçtikten sonra da doğalgaz, elektrik tesisatının kapatılarak deprem çantasını da yanlarına alarak en yakın toplanma alanına geçilmesi gerektiğini söyledi. ‘Çök, kapan, tutun’ pozisyonunun önemine vurgu yaptı. Eğer binayı terk edilecekse kesinlikle üst katlara çıkılması gerektiğine vurgu yaptı. Arama kurtarma ekiplerinin üst katlarda daha erken müdahale etme şansının olduğunu aktardı. İlimizde 54, il genelinde ise 161 toplanma alanı belirlediklerini söyledi.
DEVLETİN HAZIRLIĞI TAMAM YA SİZİN?
Burdur olası anında toplanma ve barınma alanları da belirlediklerini belirten Müdür Tokgöz, “Olası depremde bizim hazırlığımız tamam. Ama eksik olan taraf bireylerin depreme hazır olamaması. İnşallah bu yaptığımız eğitimlerle bir nebze olsun bu farkındalığı oluşturmak. Olası can ve mal kaybını minimizeye indirmek istiyoruz” dedi.
MÜDÜR TAŞDEMİR VALİ ADINA TEŞEKKÜR ETTİ
Burdur  Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hasan Taşdemir, Burdur Valisi Ali Aslantaş adına toplantıya katılan tüm basın mensuplarına teşekkür etti.

Halil İbrahim KARA