Flaş Haber Yeni

TEMA VAKFI BURDUR İL TEMSİLCİSİ GÜLSER BÜLBÜL: "DOĞAYA ZARAR VERDİĞİMİZDE ASLINDA KENDİMİZE, TÜM CANLILARA ZARAR VERİYORUZ"

TEMA VAKFI BURDUR İL TEMSİLCİSİ GÜLSER BÜLBÜL:

TEMA Burdur, Ali Nihat Gökyiğit Biyolojik Çeşitlilik Projesi 2024 Yılı Farkındalık Etkinlikleri çerçevesinde biyolojik çeşitliliğin önemi ve korunması için yapılabileceklere dikkat çekmek, kamuoyu oluşturmak amacıyla etkinlik düzenledi.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte stantlar açılarak vatandaşlar bilgilendirildi.

Etkinlikte konuşan TEMA Vakfı Burdur İl Temsilcisi Gülser Bülbül, son yıllarda ülkede ve dünyada doğal çevre evsel ve sanayi atıkları, tarımda kullanılan kimyasal gübreler, zirai ilaçlar vahşi madencilik, taş kum ocakları tarafından kirletildiğini, doğal zenginliklerin, biyolojik zenginliğin hızla yok olduğuna değinerek:

“Dağlarımız, yaylalarımız, ovalarımız, sulak alanlarımız, ormanlarımız yeşil örtümüz birer milli servet. Üç kıta arasında köprü işlevi gören ülkemiz doğası Biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir ülke. Yaklaşık 4 bini endemik(Yalnız o bölgede yetişen), toplam 12.000 bitki türüne ev sahipliği yapıyor, tüketiyoruz. Tükettiğimiz doğanın kendini yenileme gücünün üzerinde.

Farkında mıyız? Çevremizde gördüğümüz canlı türleri hızla yok oluyor. Türlerden birinin azalması yâda yok olması diğer türlerin varlığını da etkiliyor. Doğada her şey birbirine bağlı, Toprağı koruyamadığımızda, suyu, havayı da koruyamıyoruz. Kalkınmalı gelişmeliyiz ama bunun bedeli içtiğimiz su, soluduğumuz hava bizleri doyuran besleyen toprak, biyolojik çeşitliliğimiz olmamalı. Biyolojik çeşitliliğimizin azalması iklimimizi, küresel iklim değişikliği, iklim krizi ise biyolojik çeşitliliği etkiliyor. Yaşamamız için ihtiyacımız olan, tüm gıdalarımız, ilaç, su, temiz hava, her şey bize doğadan geliyor. Ve bizler diğer tüm canlılar ile birlikte bu doğal varlıklardan ortak olarak yararlanmaktayız. Doğaya zarar verdiğimizde aslında kendimize, tüm canlılara zarar veriyoruz.

Gıda güvenliğimiz için sağlıklı topraklara, sağlıklı topraklar için toprakta yaşayan milyonlarca canlıya ihtiyacımız var. Biyolojik çeşitlilik bizim gıdamız, şifamız, iklimimiz. Biyolojik çeşitlilik çocuklarımıza, torunlarımıza gelecek nesillere bırakacağımız en büyük mirasımız. Unutmayalım! Doğal varlıklar sonsuz değil, az tüketerek, geri dönüştürerek, tekrar kullanarak, tüketimimizi azaltmalı, yöremizde yaşayan canlıları tanıyarak, bilerek korumalıyız. Bilir tanırsak severiz, seversek koruruz. Sevmek kuru kuruya olmaz ona hizmet etmeye gönüllü olmalıyız.

TEMA Vakfı Burdur ailesi olarak bizler, Başta topraklarımız olmak üzere, havamızı, suyumuzu, yeşil örtümüzü korumak isteyen doğa gönüllüleriyiz. Çalışmalarda bende sorumluluk almak istiyorum diyen doğaseverleri aramızda görmek istiyoruz. Birimiz hepimiz kadar olamayız. Gelin hep birlikte doğanın sessizlerin sesi olalım.. TEMA Vakfı'nın Kurucu Onursal Başkanlarından, Yaprak Dede merhum A. Nihat Gökyiğit "Doğaya dost olmaya mecburuz," Toprak dedemiz Hayretten Karaca" Yaşamak istiyorsan yaşatacaksın' dedi. Kendilerini rahmetle, minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun Kurucularımızın yolundayız. Doğal varlıkları korunmuş savaşların olmadığı, tüm canlıların huzur içinde yaşadığı bir dünya dileğiyle” ifadelerine yer verdi.

 

 

Hale Pak