TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, ANKARA TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ, BASIN KURULUŞLARININ ANKARA TEMSİLCİLERİYLE MECLİSTE BİR ARAYA GELDİ
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasaların millet için yapıldığını ve muhalefetin de olumlu destek vermesi gerektiğini belirtti. TBMM'nin 2. Yasama Yılı'nın açılacağını hatırlatarak, Cumhuriyetin ikinci asrına girildiği için tarihi bir dönemin eşiğinde olunduğunu söyledi. Meclisin çok sesli ve farklı partilerin siyasi görüşlerinin yer aldığı bir dönemde olduğunu belirterek, milletvekillerine ve basın mensuplarına büyük görevler düştüğünü ifade etti.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapma mecburiyeti olduğunu belirterek, bu çalışmanın Türkiye'nin önünü açacak önemli bir adım olacağını ifade etti. Yeni anayasaya ihtiyacın uzun yıllardır tartışıldığını ve Cumhuriyetin ikinci asrına yakışan bir adım olacağını söyleyen Kurtulmuş, önyargısız bir şekilde bu çalışmaları başlatarak sonuç almayı hedeflediklerini dile getirdi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa, TBMM İçtüzüğü, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası'nın ülkenin demokratik topografyası açısından önemine dikkat çekti. Kurtulmuş, bu düzenlemelerde sürekli değişiklikler yapıldığını ifade etti. Anayasanın ruhunun ve esas kaidesinin hala durduğunu belirten Kurtulmuş, ancak daha demokratik bir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Anayasa değişikliği tartışmalarına da değinen Kurtulmuş, milletin anayasası olması gerektiğini ve bu sürecin en büyük konsensüsle sağlanabilmesi için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtti.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sivil, katılımcı ve demokratik bir anayasanın Türkiye'nin gelecek nesiller için bir sorumluluğu olduğunu belirterek, siyasi partiler ve hukuk çevrelerinde yeni anayasa konusunda bir müktesebat bulunduğunu ifade etti. Bu müktesebatın yeniden harekete geçirilmesi için bir siyasal iklim oluşturulması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, Türkiye'nin anayasa ihtiyacının doğru zeminlerde ve yöntemlerle tartışılması ve geniş kitlelerin fikirlerinin yapıcı bir üslupla ortaya konulması gerektiğinin altını çizdi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi iklimin doğru bir şekilde oluşturulması halinde Türkiye'nin yeni anayasayı yapabilecek bir imkana kavuşacağına inandığını belirtti. Anayasa tartışmaları içerisinde farklı çevrelerin görüşlerinin mutlaka dile getirileceğini vurgulayan Kurtulmuş, ancak sonuçta TBMM'nin anayasa tartışmalarının öncüsü ve merkezi olacağını ifade etti. Anayasayı millet adına Meclis yapacağına göre, bu tartışmanın TBMM'nin öncülüğünde dile getirilmiş olması gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, siyasi iklimin ve zeminin doğru yönlendirilmesi açısından da bu şartın önemli olduğunu söyledi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasanın bir siyasi gündem olarak ele alınmaması gerektiğini ve bir Türkiye gündemi olarak tartışılması gerektiğini vurgulayarak, anayasa tartışmalarının siyasetin, sivil toplumun, akademinin ve hukuk çevrelerinin gündeminde olması gerektiğini belirtti. En geniş mutabakatı sağlayacak şekilde yola devam edilmesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, anayasa teklifinin parlamentonun gündemine gelene kadar bu tartışmanın devam etmesi gerektiğini ifade etti.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasanın özellikleri hakkındaki görüşlerini dile getirerek, birinci olarak anayasanın ruhuyla, diliyle ve içeriğiyle yeni olması gerektiğini belirtti. İkinci olarak, anayasanın sivil bir anayasa olması gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, milli iradeyi ve milli egemenlik fikrini esas alan bir anlayışla Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Sivil anayasadan kasıt sadece askerlerin yaptığı anayasalar olmaması, aynı zamanda toplumun bütün kesimlerinin fikirlerini rahat bir şekilde dile getirdiği bir sürecin olması gerektiğinin altını çizdi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasanın üçüncü temel özelliğinin özgürlükçü olması gerektiğini belirtti. Kısıtlayıcı ve daraltıcı bir anayasa yerine, bireysel hak ve özgürlükleri genişleten ve teminat altına alan bir anayasa olması gerektiğini ifade etti.
Kurtulmuş, anayasanın dördüncü temel niteliğinin farklı toplumsal kesimlerin kendilerini temsil edildiği bir metnin olması gerektiğini, beşinci temel özelliğinin ise medeniyet değerlerimize uygun ve gelecek hedeflerimize odaklı bir anayasa yapılması olduğunu belirtti.
"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" fikrine işaret eden Kurtulmuş, "Yeni anayasa, 'Devleti yaşat ki insan yaşasın' fikrinin üzerine değil; 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, devlet ebed müddet olsun.' fikri üzerine olmalıdır" dedi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa tartışmalarının önünü açmak ve doğru bir zeminde tartışılmasını sağlamak için çalıştıklarını belirtti. Amacın, yüksek siyasal katılımı sağlamak ve anayasayı yaparak sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu söyledi. Bu amaçla, önümüzdeki haftalarda Meclis eski başkanları ve yüksek yargı mensuplarından oluşan gruplarla bir araya gelerek anayasa tartışmalarına katkı sağlamayı hedeflediklerini de ifade etti.
Haber Merkezi