Flaş Haber Yeni

TARİHİ TAŞ ODA BURDUR'UN GASTRONOMİ TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK

TARİHİ TAŞ ODA BURDUR'UN GASTRONOMİ TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK

TARİHİ TAŞ ODA KONAĞI'NIN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından Burdur’a ait olan yöresel ürünlerin tanıtımında önemli rol oynayan Tarihi Taş Oda'nın açılışı 12 Ocak 2024 Cuma günü saat 14.00’da Burdur Valisi Türker Öksüz, Ak Parti Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Adalet Komisyonu Başkanı Musa Talih, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Baro Başkanı Ramazan Gedik, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav'ın katılımlarıyla gerçekleşti.

  

“BURAYI HEP BİRLİKTE YAŞATALIM, BURDUR’UN GELİŞİMİNE KATKI NOKTASINDA DESTEKLEYELİM”

Kentte gastronomi turizminin öncüsü olarak gösterilen Tarihi Taş Oda’nın açılışına ev sahipliği yapan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hüseyin Dalgar açılış konuşmasında Burdur’un yöresel ürünlerine Tarihi Taş Oda’da yer verileceğine, Burdur’un yöresel ürünlerini ile beraber gastronomi turizmine katkı sağlamak istediklerine değinerek;”Burdur mutfağını, yöresel ürünlerle birlikte, gastronomi hocalarımızın bilimsel bakışıyla kayıt altına alıp bunları topluma sunma şeklined çalışma gerçekleşti. Bu tarihi mirasımızda hepimizin bildiği tanınmış yöresel Burdur ürünlerini takdim edeceğiz misafirlerimize. Buradaki amacımız sadece bir restoran işletmeciliği kesinlikle değildir. Burdur’umuza gastronomi turizmini kazandırmak noktasında katkı sağlamak istiyoruz. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Türkiye geneli iddialı bir alt yapıya ve eğitim kadrosuna sahibiz. Bu başarılarımız ve sahip olduklarımızı şehrimizin gastronomi turizm gelişimine kanalize etmeyi arzuluyoruz. Burası Taş Oda restoranı olmanın yanında Burdur Kültürel Miras evi olarak da yaşatılacak. Bu tarz konak ve mekânlarımızın yerini arttırarak Burdur’da bir gastronomi turizmini oluşturmak istiyoruz. Burayı hep birlikte yaşatalım, Burdur’un gelişimine katkı noktasında destekleyelim” ifadelerini kullandı.

“BURDUR İÇİN ÖNEMLİ BİR ESERİMİZİN AÇILIŞI İÇİN BİR ARAYA GELDİK”

Burdur Valisi Türker Öksüz ise  yaptığı konuşmada, Burdur’un miras niteliğinde olan tarihi yapılarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda Tarihi Taş Oda’nın büyük bir önem arz ettiğine değinerek; “Burdur için önemli bir eserimizin açılışı için bir araya geldik. Miras niteliğinde olan tarihi yapılarımızın korunması ve gelecek kuşaklarımıza aktarılması ve Burdur’un başta turizm olmak üzere her türlü gelişimine kazandırılması önem arz ettiği gibi bizleri de mutlu etmektedir” dedi.

“BURDURUMUZUN KÜLTÜRÜ İÇİN BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIYOR”

Burdur Belediye Bakanı Ali Orkun Ercengiz Tarihi Taş Oda’nın Burdur için hem istihdam yaratacağına hem de tarihi bir konak olması özelliğiyle turizm anlamında önemli bir nitelik taşıdığının altını çizdi. Ercengiz konuşmasında; “Böyle bir yatırımın Burdurumuza istihdam da kazandıracağı için mutluyuz. Taş Oda tarihi bir konak olmasıyla da ayrı bir önem taşımaktadır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin kahvaltı salonu olarak başlattığı Tarihi Taş Oda şimdi ise yöresel ürünlerimize ev sahipliği yapacak. Atılan bu adım Burdurumuzun kültürü için büyük bir önem taşımaktadır” diye konuştu.

"GASTRONOMİ VE KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI GEREK"

Ak Parti Burdur Milletvekili Prof.Dr.Adem Korkmaz ise yaptığı konuşmada;“Sadece Gastronomi değil turizmin konu olduğu bir dünyadan geçiyoruz. Burası Burdur’un yöresel mutfağına çok anlam katıyor. Ulusal düzeyde değer katıyor. Gastronomi ve kültürel mirasın korunması gerek.  ‘Burada ne meşhur, burada ne var’ dediğiniz zaman Burdur’un yöresel ürünlerinin tanıtılacağı ve sergileneceği değerli bir çalışma oldu Taş Oda." sözlerine yer verdi. Protokol konuşmalarının ardından MAKÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Furkan Ceylan tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Açılış kurdelesi kesimi sonrası Vali Öksüz ve protokol üyeleri ve katılımcılar 17. Yüzyıldan kalma Osmanlı sivil mimarisinin ve Türk-İslam eserlerinin örneklerinden birisi olan Taş Oda Konağını ziyaret ettiler. Konakta açılışa özgü Burdur Yöresine ait sipsi ve cura eşliğinde yöresel ezgiler sunuldu. 

    

  

 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dr.Öğr.Üyesi Hakan Acar tarafından Tarihi Taş Oda’nın tanıtımının yapılmasından sonra Burdur Valisi Türker Öksüz ve protokol üyeleri konağı gezdikten sonra katılanlara Burdur’un yöresel ürünlerinden olan Tavuklu Keşkek ve Un Helvası ikram edildi.
 

MELİSA ADINISEVER-HALE PAK