Flaş Haber Yeni

Söğütlüler, 17. Söğüt Domates ve Kültür Festivali’nde buluştu

Söğütlüler, 17. Söğüt Domates ve Kültür Festivali’nde buluştu

-17. Söğüt Domates ve  Kültür Festivali geçtiğimiz hafta sonu yapıldı

Yayla domatesinin başkenti olarak anılan, Burdur’un örtü altı yetiştiriciliğinin öncü beldelerinden Söğüt’te, Geleneksel 17. Domates ve Kültür Festivali yapıldı. Festivalin açılışı, 29 Temmuz Cuma günü Burdur Valisi Ali Arslantaş’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Festival 29, 30, 31 Temmuz tarihlerinde üç gün sürdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan program protokol konuşmaları ile devam etti. Konuşmaların akabinde düzenlenen en iyi sera yarışmasında dereceye giren üretici çiftçilere ödül ve plaketleri takdim edildi. Festival kapsamında, yarışmada dereceye giren üreticilerin seraları, başta Vali Arslantaş olmak üzere protokol üyeleri tarafından ziyaret edildi. Burdur Valiliği’nden edinilen bilgiye göre, Vali Arslantaş ziyaretleri sırasında, bu yıl ki verim ve pazar durumu konularında üreticiler ve yetkililerden bilgiler aldı. Vali Arslantaş ayrıca, dereceye giren çiftçileri tebrik ederek hayırlı, bereketli, bol kazançlı bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu. Festivalde ayrıca TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Uğur Önür ve Türk Halk Müziği sanatçısı Aysel Yakupoğlu tarafından konser verildi.

-“SÖĞÜT BELDEMİZİN KADERİ, SÖĞÜTLÜLER SAYESİNDE DEĞİŞMİŞTİR”

Vali Arslantaş 17. Domates ve Kültür Festivali’nde yaptığı konuşmada, “1420 rakımlı Söğüt beldemizin kaderi, iki binli yıllarda Antalya, Kumluca ve Finike’ye domates işçisi olarak giden Söğütlüler sayesinde değişmiştir. Öncelikle domates yetiştiriciliğini ve ardından ortaklık müessesiyle ürün arz ve pazarlama usullerini öğrenen Söğütlüler, iki bin yılından önce ağaç seralarda başlayan Söğüt’ün domates serencamını başka bir irtifaya çıkartmışlardır. Söğüt domatesini muadillerinden ayıran benzersiz tadın kaynağı, gece gündüz farkının fazla olduğu Söğüt iklimidir. Bu sayede raf ömrü uzun, dayanıklı, aroması ve lezzetiyle öne çıkan yayla domatesi yurt içi ve yurt dışı pazarında ilgi görmektedir.
Tozlaşmanın Bambu arı marifetiyle yapıldığı seralarımızda, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün katkılarıyla kalıntısız gübreler kullanılmakta, hormonsuz ve tam organik leziz ürünler yetiştirilmektedir. Domates ticareti gerek toptancı halinde çalışan vatandaşlarımıza gerekse seralarda istihdam edilen yurttaşımıza geçim kapısı olmaktadır. Hasat mevsiminin başladığı yaz aylarında beldemizin nüfusu üç katına çıkmaktadır. Geleceğe güvenle bakmak için üretmek gerekir. Devletimizin tüm kurumları, Söğüt Beldemizde yaşayan vatandaşlarımızın gayretiyle girişilen bu otonom ticari faaliyetin gelişmesi için gerekli tüm adımları atmakta, yeni girişimcilerin teşviki ve hali hazırdaki üreticilerimizin karşılaştığı problemlerin aşılması noktasında özveriyle çalışmaktadır.
Tarih ve insan nakille kaimdir derler. Toros dağları eteğinde kurulan bu şirin belde Türk soyunun öz evlatlarınca iskân olunduğundan beri kim bilir nice toylara ev sahipliği yapmıştır.
Bu minvalde 1998 yılında Belediye Başkanı Süleyman Sarı tarafından “Birlik Şöleni” adı altında başlatılan ve 2005 yılından itibaren “Geleneksel Domates ve Kültür festivali” adı altında tertip edilen festivali, Söğüt’de yapılan şenliklerin başlangıcı değil, tabiri caizse geleneğimiz ve töremizle nikah tazelememizin miladı kabul etmek gerekir. Biz, bizi biz yapan değerler etrafında kenetlenip bir oldukça güçlüyüz. Türk milleti kadar sevinçte ve kederde ortak irade ortaya koyabilme kabiliyetine sahip pek az ulus vardır. Bu nevi festivaller vesilesiyle, toplumsal hafızanın canlı tutulması ve geleneğin atiye aktarılmasının en az ekonomik refah nispetinde önemli olduğunu düşünüyorum.
Belde sakinlerimizin kaynaşmasına, belde dışında meskûn Söğütlü kardeşlerimizin memleket hasretini gidermesine ve en mühimi Söğüt Beldemizin tanıtımına sağladığı katkılar sebebiyle festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese medyunu şükranız” dedi.

Haber Merkezi